| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Ремонт касов апарат ЕЛКА 81  (Прочетена 593 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Георги Александров

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 8
  • Населено място: Своге
Ремонт касов апарат ЕЛКА 81
« -: 23 Декември, 2024, 18:16:08 »
Здравейте! От скоро притежавам касов апарат Елка 81 , който е чисто нов , но за съжаление при транспортиране с ЕКОНТ е изпуснат . Механичните повреди съм оправил , но има софтуерна повреда . При включване разпечатва отчет ,че в паметта няма данни за продажба и до там - изписва 0,00 и клавиатурата не реагира Имаше изгоряло съпротивление на клавиатурата, смених го , но пак изгоря. Имам друга , чисто нова , тя също не реагира. Имам трета - стара - с нея изписва само числото 1 . Онзи ден разпечата два пъти дълъг отчет .
Моля, ако някой може да помогне или познава човек , който може да помогне - нека напише тук как да се свържа!
Благодаря от сърце!

Неактивен Борис Борисов

• Модератор
  • Квантов електрон
  • Публикации: 449
  • Населено място: гр.Бяла, обл.Русе / София
  • Борис Борисов
Re: Ремонт касов апарат ЕЛКА 81
« Отговор #1 -: 24 Декември, 2024, 10:45:37 »
При бракуването на касовите апарати доста често се премахва или изтрива фискалната памет. Може ни е добра идея да видиш първо дали паметта е там. Ще я познаеш по пломбите.

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #2 -: 24 Декември, 2024, 11:14:06 »
Апаратът е чисто нов ,не беше пускан , пломбата стоеше , но е премятан из складовете на ЕКОНТ и имаше счупване в основата на държача на транформатора и лентата, която е между клавиатурата и платката .

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • Публикации: 950
  • Населено място: Германия Берлин
  • LZ2IX
« Отговор #3 -: 24 Декември, 2024, 14:30:49 »
Направи снимки от вътре да го видим. Модула фискална памет е запломбиран с червен восък в малка кутийка. Тя там ли е е въпроса. Има и батерия за рамта до колкото помня трябва да се провери и смени. Никел-кадмиева май беше акумулатор. Трябва да има тестов режим май също но не помня вече. Това са работи от началото на 90те.
Денят е прекрасен, забеляза ли го!

Активен mvnaudio

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 82
  • Населено място: гр.София
« Отговор #4 -: 24 Декември, 2024, 16:33:49 »
Елак 81 e от времето на соца.
Каква фискална памет търсите?

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • LZ2IX
« Отговор #5 -: 24 Декември, 2024, 17:13:43 »
Мислех си че е нещо по модерно като видях ключовете. Ами при всички случаи има батерия която е за смяна.

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #6 -: 24 Декември, 2024, 21:26:23 »
Елак 81 e от времето на соца.
Каква фискална памет търсите?
Не търся фискална памет . Желанието ми е да работи както трябва , не държа да съхранява данни.

Неактивен hris

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 96
  • Населено място: Варна
« Отговор #7 -: 24 Декември, 2024, 21:41:01 »
Без фискална памет която е един EPROM 27C512 64kB на малка платка пломбирана в малка кутиика няма да заработи и с ключето навремето има едни S-ключе с него се прави програмиране и настройки и отчети.

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #8 -: 24 Декември, 2024, 22:14:57 »
Аз се извинявам, че съм пълен лаик по темата , просто търся някой да я съживи . Понеже имам още една , която вече само върти лентата , нищо друго , та се сещам преди години ,че я носих - предишната на техник на касови апарати ,той спомена за батерията ,че трябва да се смени . Предишната функционираше криво-ляво , 7 8 и 9 не работеха , но след време вече въобще . Та накратко - имам две , от която едната само върти лента , другата изкарва отчет ,че паметта е празна...

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #9 -: 24 Декември, 2024, 22:19:04 »

Мислех си че е нещо по модерно като видях ключовете. Ами при всички случаи има батерия която е за смяна.
 Ще  извадя и сменя батерията , но явно има и проблем друг - гори едно съпротивление на клавиатурата.
« Последна редакция: 25 Декември, 2024, 11:59:46 от Gabo »

Неактивен lopesbroko

• Квантов генератор
  • Публикации: 606
  • Населено място: град Добрич
« Отговор #10 -: 25 Декември, 2024, 10:03:21 »
След смяна на батерията, май трябва да се инициализира паметта ,за да тръгне в нормален  работен режим.Не знам как ставаше може би с комбинация от бутони със сервизен ключ или по друг начин!Трябва да се пита стар майстор или да се намери описание за работа където пише.

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #11 -: 25 Декември, 2024, 10:21:40 »
След смяна на батерията, май трябва да се инициализира паметта ,за да тръгне в нормален  работен режим.Не знам как ставаше може би с комбинация от бутони със сервизен ключ или по друг начин!Трябва да се пита стар майстор или да се намери описание за работа където пише.
Имам инструкция за експроатация , но не видях там да има такова описание . Благодаря, всяко едно мнение е стъпка нагоре!

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • LZ2IX
« Отговор #12 -: 25 Декември, 2024, 11:52:36 »
Еми за да гори значи нещо е повредено. Трябва да се мери. На изуст не става. Това е стар СМОС, много лесно горят. Трябва да се отиде при майстор. От вкъщи няма да стане, без схема само ще спамиме.

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #13 -: 25 Декември, 2024, 12:16:04 »
Еми за да гори значи нещо е повредено. Трябва да се мери. На изуст не става. Това е стар СМОС, много лесно горят. Трябва да се отиде при майстор. От вкъщи няма да стане, без схема само ще спамиме.
Благодаря! Ясно ми е ,че трябва майстор и точно тук публикувах с идеята - някой да ме насочи към Техник.

Неактивен NKK

• Квантов електрон
  • Публикации: 299
  • Населено място: Пловдив
    • eshop-bg
« Отговор #14 -: 25 Декември, 2024, 18:10:22 »
Имам инструкция за експроатация .....

Между инструкция за експлоатация (която е предназначена за клиента) и сервизно описание има голяма разлика.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |