Каво ли не пробвах, но не мога да подкарам часовник на ДОС-5 със ХТ машина.
Имам доста платки които имат реал тайм със чипа 82С8167 батерия ,кварц-както следва и джъмпери за разпознаване.
Например Българските платки за Правец16 имат два джъмпера за тим1 и тим2 също и джъмпер за IRQ
Както и да ги въртя програмата чекит показва ,че няма реал тайм клок на тази машина?
Също така пробвах прогпамки дадени като RTC.exe и подобни дадени за тези чипове, но без успех.
Стигам до извода че явна ДОС-5 не потдържа часовник,което въобще не ми се вярва, или кварцовете на платките са повредени,няма как на всички? не съм мерил с осцилоскоп за генерации.За сега правя само тестове с наличните около 5-различни платки.
Монтирал съм 3 волта батерии,мисля,че по стандарт са такива?
Единствено не съм пробвал тестове с Българско дъно ИМКО-4,но мисля,че ще е същата работа както със вносните дъна.
Даже едната ми машина е с Американско дъно и 8086,два биоса 27с256 ,като единия беше монтиран върху преходна платка с далас чип на нея-ds1216 като имавградени батерии които подмених и пак без успех.Спомням си преди много години когато го взех този компютър в единия ъгъл на екрана имаше реал-тайм часовник който работеше.С дос-3.3 обаче?
Каква трябва да е работещата програма за ДОС и какъв трябва да е ДОС-а за да тръгне часовника?
ИДЕИ???