| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: таймер часовник календар при Правец 16 и хт компютри  (Прочетена 336 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен lopesbroko

• Квантов генератор
  • Публикации: 606
  • Населено място: град Добрич
Каво ли не пробвах, но не мога да подкарам часовник на ДОС-5 със ХТ машина.
Имам доста платки които имат реал тайм със чипа 82С8167 батерия ,кварц-както следва и джъмпери за разпознаване.
Например Българските платки за Правец16 имат два джъмпера за тим1 и тим2 също и джъмпер за IRQ
Както и да ги въртя  програмата чекит показва ,че няма реал тайм клок на тази машина?
Също така пробвах прогпамки дадени като RTC.exe и подобни дадени за тези чипове, но без успех.
Стигам до извода че явна ДОС-5 не потдържа часовник,което въобще не ми се вярва, или кварцовете на платките са повредени,няма как на всички? не съм мерил с осцилоскоп за генерации.За сега правя само тестове с наличните около 5-различни  платки.
Монтирал съм 3 волта батерии,мисля,че по стандарт са такива?
Единствено не съм пробвал тестове с Българско дъно ИМКО-4,но мисля,че ще е същата работа както със вносните дъна.
Даже едната ми машина е с Американско дъно и 8086,два биоса 27с256 ,като единия беше монтиран върху преходна платка с далас чип на нея-ds1216 като имавградени батерии които подмених и пак без успех.Спомням си преди много години когато го взех този компютър в единия ъгъл на екрана имаше реал-тайм часовник  който работеше.С дос-3.3 обаче?
Каква трябва да е работещата програма за ДОС и какъв трябва да е ДОС-а за да тръгне часовника?
ИДЕИ???
« Последна редакция: 14 Декември, 2024, 07:56:35 от lopesbroko »

Неактивен lopesbroko

• Квантов генератор
Дос-5 и нужните програми за работа и тест са ми инсталирани на XT-IDE платки с CFкарти.След като преместя картата с Доса на по-модерен компютър например 486.След като зареди дос-шел  в долния ъгъл на работния плот се появява счасовника ,автоматично свирен  от биоса.А при ХТ-дъно, ВИТАГИ тръгва от 12:00 часа./при всяко стартиране/
Спаред ман ако допълнителните  платки които монтирам ,с чипа82с8167 -с батерията и кварца-работят също трябва да помни часа и датата.
Явно не мога да настроя платките да се сработят с дъното.Въпреки че на тях има и COM-порт на който съм закачил мишка и тя работи.Което означава,че платката сработва,само часта с таймера-не.Чекит тестовата програма покадва портовете на платката като работещи, само часовника-не.
Този таймер има един джъмпер за IRQ , още два за TIME-1 ,TIME-2-както е дадено в паспорта на Правец-16 за комбинираната  I/O платка.Пробвах всички възможни варианти на тези 3 джъмпера.Без успех.
Остава да проверя с осцилоскоп за генерации на кварца и  вече не знам?Възможно е всички кварцове да са се скапали.След изключване на компютъра има напрежение на чипа за часовник от батерията както си трябва!

Неактивен lopesbroko

• Квантов генератор
Оказа се доста по-сложна задачата от колкото си я представях.Всичко с тези часовници и календари започва на много ранно ниво-BIOS.
Пробвах и записах един даден файл на допълнителен чип, който монтирах във празен цокъл на дъното където трябва да бъде беисик по желание.
https://github.com/640-KB/GLaBIOS/releases
Така го дават във гитхъба,един от вариантите.
След като зареди BIOS,зарежда и  този файл, който намира часовника и го изписва на екрана преди да е заредил ДОС.
След това часовника  и датата се сверяват както следва.Резултата е,че всичко сработва и винаги имам точен часовник.
Но навремето през 80-те години е нямало такива GLA BIOS ,и доста четох по темите.Оказа се,че всеки производител на часовникови чипове и даласи, си е дал програмка-драйвер към производителите на платки.Няколко килобайта като файл който се зарежда в аутоекзека преди да е зареден ДОС-а.Драйверите са десетки и е важно с кой ще сработи дадената платка.Според чипа който е монтиран,съответно и нова батерия.
За сега всичките ми платки сработиха.И ще тествам различни програми и драйвери докато сработи с фабричния биос.
До тук беше важно да разбера че платките сработват с таймера и не са повредени.

Активен iss

• Квантов електрон
  • Публикации: 212
  • Населено място: SF
Оказа се,че всеки производител на часовникови чипове и даласи, си е дал програмка-драйвер към производителите на платки.

Така беше с всички устройства.
На пример всяка мишка се продаше с дискета съдържаща драйвер, който се зарежда от CONFIG.SYS или AUTOEXEC.BAT при начално стартиране на ДОС.
Ето ТУК има много програми за RTC - остава да си намериш твоята. Най-вероятно е TIMER.COM 1.3. 8)

Неактивен lopesbroko

• Квантов генератор
Да!Още вчера от този сайт изтеглих програмата/файла/TIMER, която я дават за тези чипове вграждани в Правецовите карти.
За сега поставих на C: програмата TIMER.BAT и я изписах в аутоегзека.Вече при зареждане на ДОС тя се стартира изписва реалното време свирено и вярно, също и датата!
Но когато се появи работния плот на досшел, пак долу часовника тръгва от 12:00
Също и тестовата програма чекит казва,че нямам реалтайм клок на моята машина ?
А когато стартирам програмата TIMER-показва вярното време.
Явно зареждането на този файл трябва да стане някак си преди  да е заредил  всичко,че после да сработи?
Монтирах го в аутоекзека на различни места,и съответно зарежда например преди или след зареждане на мишка и т.н но без успех
При монтиране на допълнителен чип-биос -досшела вижда вярното време без да се налага да се зарежда някаква програма или файл?
« Последна редакция: 15 Декември, 2024, 10:24:22 от lopesbroko »

Неактивен ikarlo

• Квантов електрон
  • Публикации: 283
  • Населено място: София
От доста време не съм се занимавал с ДОС, но имам спомен, че инсталирането на някаи програми пречат на други или, дори, спират тяхната работа. Спомням си за една кирилизираща програма, (по спомен bds_nn, но не съм много сигурен) пречеше на много други, далеч по-важни за мен и се наложи да я изтрия от РС. Провери стортиращия аутоекзек да няма някоя "паразитна" програма.

Активен iss

• Квантов електрон
Какво пише в TIMER.BAT?
По принцип трябва да изпълниш командата:
TIMER.COM /SТя взима часа от RTC и сверява времето на ДОС.
Цитат
The command  TIMER /S  is put into the AUTOEXEC.BAT file. The /S will cause the TIMER program to read the date/time from the RTC card and set it into DOS's date/time.

Неактивен lopesbroko

• Квантов генератор
TIMER.COM e програмния файл.
TIMER.BAT не знам къде се намира?
Това с наклонената черта и S го гледах в сайта ,но като го изписах в аутоегзека,не стартира.
с дос едитора работя  и трябва да направя някакъв ред изписан наистина който срерява с доса часа?
В момента съм изписал един ред    C:\TIMER във AUTOEXEC.BAT който отварям и редактирам с дос едитор
Някъде между драйвера за мишка и като зарежда доса програмката си стартира и изписва вярното време и дата!
Чак като зареди работния плот вече тръгва 12:00
« Последна редакция: 15 Декември, 2024, 12:40:58 от lopesbroko »

Активен iss

• Квантов електрон
TIMER.BAT не знам къде се намира?

И аз не знам - ти си го написал в твоето съобщение по-горе.

Неактивен lopesbroko

• Квантов генератор
СТАНА РАБОТАТА - у р А. . .
Фатката е-Програмата TIMER.COM се хвърля в С най добре е най-новата версия 2.0 /и с другите работи/
После в аутоекзек файла с едитора се добавят три реда!
C:\TIMER       за стартиране на програмата
C:\TIMER/I     за задаване на системно врама/може и без този ред/
C:\TIMER/S     за сверяване на времето с дос
C:\IMPCLOCK    за показване на системния часовник на екрана
След зареждане на работния плот вече часовника е верен.
Поне да се знае как стават нещата след години ще се забрави, а тук съм описал!

Неактивен lopesbroko

• Квантов генератор
Re: таймер часовник календар при Правец 16 и хт компютри
« Отговор #10 -: 15 Декември, 2024, 18:51:16 »
За българските платки за Правец16 и всички други които работят с най разпространения чип-82с8167 и неговите аналози!
----------------------------------------------
IRQ-за таймера  джъмпер затворил пера 14 и 15
Другият джъмпер затваря перата където пише TIM1
----------------------------------------------
Описани са в паспорта на Правец16 за I/O картата!
« Последна редакция: 15 Декември, 2024, 18:56:30 от lopesbroko »

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |