| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Commodore 64C – няма картина, няма звук  (Прочетена 1136 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1377
  • Населено място: София
Commodore 64C – няма картина, няма звук
« -: 12 Декември, 2024, 17:10:40 »
Наложи ми се да ходя до Германия с колата и благодарение на колегата shri който ме светна как се търсят ретро компютри в Берлин, се сдобих с този комплект Commodore 64C + Anitech композитен PAL монитор + MPS 1230 сериен/паралелен принтер.

Монитора и принтера успях да подкарам от Епъла както се вижда на снимките, обаче с Комодора има проблем. Бушона му беше изгорял, а ключето за включване се строши. Импровизирах бушон и запоих ключето във включено положение докато пристигне новото, обаче сега се появява само черен екран. Цветен PAL видео сигнал излиза както през видео изхода, така и модулиран на метровия обхват през RF чинча, обаче показва черен екран.

Съветвах се с колегата rumburak и той ми изпрати този линк: http://tech.guitarsite.de/c64_scope.html
Тръгнах по него да проверявам с осцилографа едно по едно. Всичко е наред то средата на страницата със секцията за чип-селект сигналите. Чип-селект сигнала на знаковия генератор никога не се появява:

The character ROM (U5) is permanently accessed by the VIC-22. The chip select is located at Pin 20.

Реших да спра до тук, да се сдобия с диагностичен картридж и чак тогава да продължа. Колегата NKK се съгласи да ми изпрати един от неговите, въпреки че в момента е с изчерпана наличност, за което му благодаря! Като пристигне ще продължа и ще пиша ако има някакъв напредък.

Неактивен mbg

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 83
Re: Commodore 64C – няма картина, няма звук
« Отговор #1 -: 12 Декември, 2024, 23:06:21 »
Като за начало, имаш Reset сигнал, който се управлява от електролит и буфер - 9та страница. Виж дали има 5 волта там, ако няма - виж дали се зарежда електролита С24, ако е зареден - може да е изсъхнал и да не прави ресет навреме. Може да го закъсиш насила след старта, електролита или да дадеш Reset сигнала към маса за да се рестартира, да видиш дали няма да тръгне.

https://www.retro-kit.co.uk/user/custom/Commodore/C64/manuals/C64C_Service_Manual.pdf

п.п. и аз съм си купил C64C, вече минава половин година, все още даже не съм го включвал да видя в какво състояние е - имам по-важни задачи и все не остава време...

п.п. L2 до тунера ми се вижда леко опечен - виж дали няма късо около него и дали не е прекъснал.

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
« Отговор #2 -: 12 Декември, 2024, 23:15:47 »
Като за начало, имаш Reset сигнал, който се управлява от електролит и буфер - 9та страница. Виж дали има 5 волта там...

Reset сигнала е едно от първите неща които се проверяват в линка който вече споменах по-горе: http://tech.guitarsite.de/c64_scope.html

Няма проблем нито с него нито със следващите неща, чак до чип-селект сигналите към средата на тази страница:

Неактивен mbg

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #3 -: 12 Декември, 2024, 23:51:55 »
Провери с омметър тогава, да не би нещо да окъсява въпросния сигнал

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • Публикации: 950
  • Населено място: Германия Берлин
  • LZ2IX
« Отговор #4 -: 13 Декември, 2024, 06:23:51 »
А провери ли с осцилоскопа захранващите напрежения за пулсации?
Денят е прекрасен, забеляза ли го!

Неактивен lopesbroko

• Квантов генератор
  • Публикации: 606
  • Населено място: град Добрич
« Отговор #5 -: 13 Декември, 2024, 07:13:06 »
Комодора е мръсно нещо! За да изгори предпазител или е преволтиран или е пробван със сменен поляритет.
Не му се знае историята ,но сто процента ще има повредени чипове.
Дано имаш успех и да излезе нещо по-безболезнено.
Бяха ми донесли от Германия един Комодор,на който му беше направен мрежов кабел за 220 волта и са го включвали за проба.Съответно е имало взрив и високоволтови статични електричества са се разхождали по платката.Че всякакви случаи има.
Както виждам на снимките имаш оригинален захранващ блок,което е супер.Дано някой стар собственик да не си е правил експерименти, за да изгори бушона!
« Последна редакция: 13 Декември, 2024, 07:18:49 от lopesbroko »

Неактивен mbg

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #6 -: 13 Декември, 2024, 13:27:52 »
Бяха ми донесли от Германия един Комодор,на който му беше направен мрежов кабел за 220 волта и са го включвали за проба.

Идвала е играчка при мен за ремонт - голям коледен влак с дистанционно, имал траф 110-12 волта, сменили щепсела и - бам. Режат трафа, слагат щепсела от другия край на трафа... вече е имало и заря :D

Неактивен vladimirstanoev

• Квантов електрон
  • Публикации: 163
  • Населено място: Sofia
« Отговор #7 -: 13 Декември, 2024, 14:19:54 »
Цветен PAL видео сигнал излиза...обаче показва черен екран
На снимката се вижда едно мостче, което не си сложил за PAL.
Виж с осцилоскопа генерациите и честотата на кварца?
Снимай двете осцилограми на яркостния сигнал със синхроимпулсите, който излиза от 15кр. на U19.
Едната при 20µs/дел (за редовите), a другата при 50ms/дел за кадровите синхроимпулси.
Без синхроимпулсите няма да работи и да се вижда знаковия генератор.
« Последна редакция: 13 Декември, 2024, 14:28:15 от vladimirstanoev »

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
« Отговор #8 -: 13 Декември, 2024, 16:03:34 »
На снимката се вижда едно мостче, което не си сложил за PAL.
Виж с осцилоскопа генерациите и честотата на кварца?
Снимай двете осцилограми на яркостния сигнал със синхроимпулсите, който излиза от 15кр. на U19.
Едната при 20µs/дел (за редовите), a другата при 50ms/дел за кадровите синхроимпулси.
Без синхроимпулсите няма да работи и да се вижда знаковия генератор.

Моето дъно не съвпада с тази схема. При мен U19 e Sanyo чип с 18 крачета, а не с 40 крачета - виж първата снимка по-долу.

Иначе PAL сигнала го проверявах още в началото с осцилоскопа и всичко му е наред. Вертикалния и хоризонталния синхроимпулс си е намясто, линиите са точно 64 микросекунди, колорбърста си е на мястото и кадровата честота си е 50 Hz. Само дето картината е черна вместо синя. Затова и заложих че диагностичния картридж на колегата NKK ще помогне да се разбере кой чип е изгорял.

Всичко от сайта http://tech.guitarsite.de/c64_scope.html преди "Chip Selects" е проверено и съвпада, включително и честотата на кварца.

J3 си е фабрично затворен - на тази снимка се вижда по-добре. Ако беше отворен, щеше да изглежда като този на втората снимка, която изрових от Нета:
« Последна редакция: 13 Декември, 2024, 16:31:13 от CVT »

Активен iss

• Квантов електрон
  • Публикации: 212
  • Населено място: SF
« Отговор #9 -: 13 Декември, 2024, 20:55:19 »
Прясно видео:
/>
C64 ASSY 250469 Overvoltage Repair

Може да не е точно по темата, но става за гледане.
Успех с ремонта!  ;)

• Квантов електрон
« Отговор #10 -: 14 Декември, 2024, 15:39:38 »
PAL сигнала го проверявах още в началото с осцилоскопа и всичко му е наред. Само дето картината е черна вместо синя.
Ако беше наред, картината нямаше да е черна.
Яркостния сигнал трябва да се вижда на осцилограмата между двата синхроимпулса.
Ако го има, значи че проблема не е от чипа.
Ако го няма, значи че проблема е от чипа или нещо около него.
Моето дъно не съвпада с тази схема. При мен U19 e Sanyo чип с 18 крачета.
При теб U19 от схемата в линка е U7 на твоята платка.

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
« Отговор #11 -: 14 Декември, 2024, 16:05:31 »
Ако беше наред, картината нямаше да е черна.
Яркостния сигнал трябва да се вижда на осцилограмата между двата синхроимпулса.
Ако го има, значи че проблема не е от чипа.
Ако го няма, значи че проблема е от чипа или нещо около него.При теб U19 от схемата в линка е U7 на твоята платка.

Визирах PAL сигнала е наред за черна картина.
Тази осцилограма от сайта е правена на работещ Комодор, при който картината е синя със светло-син безел. При мен пин 15 на U7 изглежда така:
« Последна редакция: 14 Декември, 2024, 16:13:14 от CVT »

• Квантов електрон
« Отговор #12 -: 14 Декември, 2024, 16:20:30 »
При мен пин 15 на U7 изглежда така:
На осцилограмата се вижда, че липсва яркостния сигнал.
Като гледам U7 е на цокъл и ако го имаш, може да започнеш с него.

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
« Отговор #13 -: 14 Декември, 2024, 16:45:27 »
На осцилограмата се вижда, че липсва яркостния сигнал.
Като гледам U7 е на цокъл и ако го имаш, може да започнеш с него.

Ще е късмет ако е от него! Въпреки че го нямам, все пак той е един от четирите чипа които са на цокъл. Обаче в сервизното под "Blank screen" като възможни причини излизат и още половината чипове. Затова ще изчакам до понеделник да пристигне диагностичния картридж. Дано той да намали възможностите. Също факта че знаковия генератор не се чете означава че или проблема не е в този чип, или не е само в него.
« Последна редакция: 14 Декември, 2024, 16:52:44 от CVT »

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
« Отговор #14 -: 17 Декември, 2024, 13:11:47 »
Картриджа от колегата NKK пристигна и в режим Dead Test картината премигва веднъж на всеки 2 секунди (1.67 секунди ако избера Set 2). Това според описанието означава че проблема е в паметта, така че започвам от U10 и U11, след като ми пристигне вакуумната разпояваща станция.  8)

В диагностичен режим 1541 Diagnostic (World of Jani) картриджа не може да влезе, но това е разбираемо на този етап, след като има проблем с паметта.

Сходни теми

Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
2 Отговора
2925 Прегледи
Последна публикация 01 Декември, 2014, 22:40:33
от Pichaga933
4 Отговора
3144 Прегледи
Последна публикация 16 Март, 2018, 19:22:31
от FlyingToasters
15 Отговора
3943 Прегледи
Последна публикация 26 Юли, 2019, 20:26:34
от lz2xl
12 Отговора
2836 Прегледи
Последна публикация 06 Юли, 2023, 22:29:54
от lopesbroko
16 Отговора
3189 Прегледи
Последна публикация 09 Юни, 2021, 22:27:20
от pizza

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |