| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: GZ34 с късо между анод и катод  (Прочетена 542 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен lager

• Квантов генератор
  • Публикации: 933
  • Населено място: село Обидим, обл Благоевград, общ. Банско
GZ34 с късо между анод и катод
« -: 09 Декември, 2024, 13:15:31 »
Едната половина е ОК, предложете нещо за отстраняване на проблема-прилагане на повишено напрежение или нещо друго?

Неактивен Ангел Симеонов

• Квантов генератор
  • Публикации: 819
  • Населено място: Русе
Re: GZ34 с късо между анод и катод
« Отговор #1 -: 09 Декември, 2024, 15:24:57 »
При добре подгрято отопление прогърми късото с кондензатор с по голяма стойност с + към катод. 

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3565
  • Населено място: Варна
« Отговор #2 -: 09 Декември, 2024, 16:59:22 »
Повечето случаи е в цокъла.Разглоябаш внимателно.

Активен styrshel

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1569
« Отговор #3 -: 09 Декември, 2024, 17:47:57 »
Според мен, не се занимавай с глупости, ами слагай една 5Ц3С.

Неактивен lager

• Квантов генератор
« Отговор #4 -: 09 Декември, 2024, 18:30:56 »
Стършел, GZ34 е култова лампа!Имам 20-30 изправителни съветски лампи, те също ми харесват, аз си искам тази. Не ми е нужна за да върши някаква работа, просто ми е жал за нея.  Писал съм че има късо между анода и катода, не в цокъла.

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3565
« Отговор #5 -: 09 Декември, 2024, 19:18:50 »
Не е в цокъла,може :) те проводниците от балона къде отиват.Мислех че е излишно да ти обеснявам че проводниците под балона са голи и понякога окъсяват.Мислех че си с стара лампа и го знаеш.Раглеждаш с лупа два електрода на елемент са.Като искаш гърми я с кондензатор.Лампата си е твоя.Ти си решаваш.Те анодите и катода не минават през цокъла нали :D Тоя тип цокли понякога прави такива изненади.Какво толкова има да го умуваме като капацитетите във фейсбук.Късо в балона,гърмиш с кондензатор и 50 на 50 е щанса.Може и да са окъсили и проводниците към спойките на цокъла.Не е нужно да отлепяш цокъла,пробива се дупка и гледаш вътре.Трети вариант,кофата.Всеки от нас е губил детайли които са му били особено ценни.

Неактивен lager

• Квантов генератор
« Отговор #6 -: 09 Декември, 2024, 20:27:17 »
Пояснявам колеги,на мястото на късото има искрене след като лампата се сложи в цокъл вместо друга лампа.

Неактивен mbg

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 81
« Отговор #7 -: 09 Декември, 2024, 21:28:54 »
Хвърляй я и не се занимавай с глупости, рано или късно пак ще окъси, ще вземеш да запалиш захранващия траф. Имаш два варианта за късото - единия е отлющено покритие (ще продължи да се лющи), което окъсява... другия е стопена тръбичка на катода, която си е пуснала мост, може и късо към отопление да има, или поне утечка. И при този вариант ще се лющи покритието. Ако е работила известно време така, ще има и петно по анода над късото.

п.п. на GZ34, EL34, EL36 и още един куп подобни лампи, цоклите са директно запоени за изводите, които излизат от балона и са подредени директно срещу съответния извод, без да се лепят и кръстосват - т.е. възможност за късо там няма, освен ако не е умишлено.

Неактивен veso74

• Квантов електрон
  • Публикации: 350
  • Населено място: Силистра
  • LZ2WSG
« Отговор #8 -: 10 Декември, 2024, 09:15:45 »
На излишен цокъл, под отопление я почукай, потракай десетина/повече пъти/ към дървена плосткост. Има шанс да се отлепи. Но след това, както писа колегата по-горе, има голяма вероятност дефектът да се повтори. А може да се дублира и със следваща вероятна повреда: на захранвашия трансформатор :) (предполагам имаш във веригата предпазител?). Ако не се оправи, лампи все още се намират. А тази: напр. на поставка над работната маса, за украшение към новогодичната елха, към коша и др. ...
---
Вреди много време в подобна ситуация ми дефектираше една ГУ-50 / от 4 / в PA за КВ. С почукване/потракване се оправяше примерно 6-7 пъти. Докато една вечер не бях я почукал по-силно отколкто трябваше ... ::)

Неактивен lager

• Квантов генератор
« Отговор #9 -: 10 Декември, 2024, 12:31:30 »
Вляво е въпросната, следващите са нови, всички са с едно и също означение. Коя бихте предпочели ако и първата беше ОК?

Неактивен lager

• Квантов генератор
« Отговор #10 -: 10 Декември, 2024, 12:33:05 »
И след отговорите да затворим темата.

Неактивен mbg

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #11 -: 10 Декември, 2024, 12:56:00 »
Chelmer valve е само етикет, нищо не произвеждат, десните предполагам са пребрандирани руски 5Ц4М или други от СОЦ лагера, минали покрай GZ34.

Неактивен lager

• Квантов генератор
« Отговор #12 -: 10 Декември, 2024, 14:55:21 »
Аз не съм искал да ми обясняваш кой е чалмърс защото знам преди теб, питах нещо друго.

Неактивен mbg

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #13 -: 12 Декември, 2024, 23:13:00 »
Руските лампи, сравнени с каквато и да е западна "оригинална", все са били като за кофата - т.е. няма и съмнение, че GZ34 е за предпочитане.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |