| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Проблем в НЧУ Радио-Грамофон Латвия  (Прочетена 525 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен VefRigondov

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 61
  • Населено място: София
Проблем в НЧУ Радио-Грамофон Латвия
« -: 28 Ноември, 2024, 08:04:28 »
Здравейте, нямам усилване в НЧУ, при допир на потенциометрите в тон корекцията само тогава се чува шум в говорителите и на моменти се появява шум някакъв, сменил съм маркираните кондензатори , прави ми впечатление, че каквато и лампа да сложа имам +напрежение на първа решетка, при премахната лампа изчезва, на катода имам 11 волта, Анодното ми е 290в, на 2 ра решетка  265в, моля за съвет

Неактивен chav_chav

• Квантов генератор
  • Публикации: 631
Re: Проблем в НЧУ Радио-Грамофон Латвия
« Отговор #1 -: 28 Ноември, 2024, 10:18:20 »
Само трябва да уточниш за коя лампа става дума,която ги има тия напрежения.Видно е ,че изходния пентод работи.Насочи се към другия пентод.Провери С3,С4 и С8.

Неактивен mbg

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 70
« Отговор #2 -: 28 Ноември, 2024, 10:59:22 »
Липсват някакви съществени участъци от схемата, да се видят някои надписи и указания там. Като цяло за да работи, на първа решетка спрямо катод на всяка от горните лампи трябва да имаш отрицателно напрежение (минусовата сонда на катод, плюсовата на 1-ва решетка), след това на крайната трябва да имаш 30-50мА (гледа се напрежителния пад върху R4-7 180 ома). Ако нямаш отрицателно напрежение, а е нула или положително, тока ще е много по-голям... Входната лампа не я виждам каква е, ама и през нея трябва да има 1-5мА ток да речем, за да работи - пак го мериш на катодния й резистор

Неактивен VefRigondov

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #3 -: 28 Ноември, 2024, 12:23:00 »
Само трябва да уточниш за коя лампа става дума,която ги има тия напрежения.Видно е ,че изходния пентод работи.Насочи се към другия пентод.Провери С3,С4 и С8.
Извинявам се, тези напрежения са на ел84, на 6ж1п има на анода 5 то краче 13волта и на 2 ра решетка 6 ти крак 200в, но защо на анода имам 13в? С4-8 съм го сменил също

Неактивен ikarlo

• Квантов електрон
  • Публикации: 282
« Отговор #4 -: 28 Ноември, 2024, 12:40:40 »
C4-4!!! :o

Неактивен VefRigondov

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #5 -: 28 Ноември, 2024, 15:43:11 »
Сменен е и той, не е там проблема

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3558
  • Населено място: Варна
« Отговор #6 -: 28 Ноември, 2024, 16:45:15 »
Е няма как да е от друго,там вариантите не са много,или пробит и ликажен прехвърляш от анода на предната лампа или утечка в цокъла на лампата.Това там обемен монтаж ли е или на гетинаксова платка.Във всички случаи ако имаш някакъв плюс на първата решетка търси от къде.Не трябва да го има там.

Неактивен ikarlo

• Квантов електрон
« Отговор #7 -: 28 Ноември, 2024, 20:52:10 »
Споменаваш EL84, а оригиналът е 6П14П. Работата е, че те са еквиваленти по електрически параметри, но конструктивно се отличават: 1, 6 и 8 краче на руската лампа са свободни, но на западната са отбелязани като iv, т.е. имат вътрешни връзки с някои електроди. С други думи на тези изводи за EL84 не трябва да има никакви връзки, докато руснаците си знаят, че са свободни и при проектиране на платката, ако няма място, теглят писти и през тези крачета. Дори и при стария монтаж използват тези изводи на цокъла да се крепят висящи части. С две думи: намери 6П14П и пробвай.

Неактивен VefRigondov

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #8 -: 28 Ноември, 2024, 21:18:51 »
Пробвах с 5 лампи 2 ел84 и 3 бр 6п14п, пак имам +3 в на 1 ва решетка, утре ще пробвам с още , защото като я махна имам 0в

Неактивен ikarlo

• Квантов електрон
« Отговор #9 -: 28 Ноември, 2024, 22:03:07 »
Опитай да махнеш С4-9 (електролита в катода) и провери пак напреженията.

Неактивен Любо Божков

• Модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 1683
  • Населено място: с. Ресен общ. В.Търново
« Отговор #10 -: 28 Ноември, 2024, 22:26:47 »
Защо не напишеш какви напрежения имаш на всички електроди на двете радиолампи, за да могат колегите да помогнат?

Неактивен VefRigondov

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #11 -: 30 Ноември, 2024, 18:48:54 »
Опитай да махнеш С4-9 (електролита в катода) и провери пак напреженията.
Премахнах го, ефект няма

Неактивен morski

• Квантов електрон
  • Публикации: 104
  • Населено място: Варна
« Отговор #12 -: 30 Ноември, 2024, 19:16:29 »
Бих изолирал средните изводи на двата потенциометъра към първата решетка за да замеря пак напрежението на решетката.Това само за установяванена причината на нежеланото плюсово напрежение.

Неактивен ikarlo

• Квантов електрон
« Отговор #13 -: 01 Декември, 2024, 11:05:30 »
Тъй като напрежение на първа решетка се появява само при сложена лампа, единственото място където без лампа напрежението е 0V, а с лампа става >0 е катода. Значи или има ликаж по монтажа или от елементи между катод и първа решетка. Това казва логиката.

Неактивен VefRigondov

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #14 -: 01 Декември, 2024, 17:56:50 »
Бих изолирал средните изводи на двата потенциометъра към първата решетка за да замеря пак напрежението на решетката.Това само за установяванена причината на нежеланото плюсово напрежение.
Утре ще направя измерванията и ще пиша

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |