| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Хардискове  (Прочетена 92 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен faraon4eto

• Квантов електрон
  • Публикации: 153
  • Населено място: ВРАЦА
Хардискове
« -: Вчера в 16:40:25 »
Привет как мога да чета хардискове най вече имам около 20 броя от Правец 16

Неактивен lopesbroko

• Квантов генератор
  • Публикации: 590
  • Населено място: град Добрич
Re: Хардискове
« Отговор #1 -: Вчера в 19:16:28 »
От Правец16 е MFM който върви заедно с платката-контролер!Та платката можеш да я набичеш на по модерен компютър с иса слот от рода на 386 ,486,който като стартира от системна дискета виждаш състоянието на харда или ако е читав и работещ,можеш да видиш какво има в него като информация.Освен платката се включва и захранването на диска!
Аз стартирам обикновенно със дискета за 95 и ползувам нейните програми за format,FDISK,DEBUG,MBR,. . .
Ако има съществуваш активен дял на харда след стартиране от дискета влизам в c: И така.Ако харда е системен и работещ може направо да стартира от него най вероятно някакъв ДОС.
Всичко трябва да е изправно  и включено контролера,кабелите и диска.Всичко става с тестове и проби.

Неактивен Gabo

• Собственикът на Sandacite.com
  • Администратор
  • Квантов генератор
  • Публикации: 651
  • Населено място: Пазарджик
    • https://www.nesiprav.com
Re: Хардискове
« Отговор #2 -: Вчера в 19:20:10 »
Чете се "най-вече" когато знаеш азбуката.
ХардДисковете примерно имат Етикетите и се четат с очила или лупа (но само ако човека е грамотен и знае и чужди АзБуки)
Информацията ВЪВ дисковете се "чете" /вижда/, като се закачат на същият контролер с който са работили, със същите параметри зададени в БИОС (да, да, старите БИОС-и не разпознаваха автоматично дисковета) и чрез зареден ДОС от дискета (или друг диск), евентуално се вижда какво е имало на диска.
/винаги съм съветвал, даже леко съм го намекнал в Правилата на форума, че при задаване на правилните въпроси, по-лесно получавате правилните отговори. Също така, ползването на препинателни знаци доколкото знам, все още не са го забранили!!!/

PS.
/докато пиша мъдри съвети бавно, за да можеш да четеш по-лесно, колегата  lopesbroko ме преварил леко  :D/

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |