Здравейте имам нужда от помощ за регулирането на едно инверторно телоподаващо. Отново на познат
Донесе го неработещо като здрава силова част управление на скоростта на телта и захранващ блок. Имаше следи от намеса съответно всичко тримери на платката ровичкани.... проблема беше в проблемен делител на напрежение чрез който се следи оперативните 15 волта с ОУ компаратор и блокираше шим контролера. Това се оправи ,но има нужда от регулировка на напрежението , тока и 2 неизвестни тримера които немога да определя как работят. Натоварвам го през товарна вилка за акумулатори на която пише 150А като баласт и вади ток над 250 та отива и към 300А като . Ако намаля от тримера който регулира напрежението и тока стане 200 А тогава напрежението става много ниско ... при 50 80 А товар. Под 10 волта.. възлите около токовия шунт и входа на ОВ по напрежение за изправни.
Принципно при телоподаващото е стабилно и регулирано напрежението ( при електрожена регулиран ток, променливо напрежение) но в случая как ще се ограничи тока при късо в шланга към маса или опиране на тоководещата дюза в детайла . То при мен през някакъв баласт пак вдига прекалено много ток..
Прилагам и схемата на апарата.
MIG+250Y+(J04).pdf (1520.23 kB - свалено 39 пъти.)
Логиката е на 4 та страница на пдф. Апарата не пуска подаването на телта управлението на напрежението до като не се появи ток което работи.
Тримери VR5,VR4 регулират показанието на уредите на предния панел.
Тример VR1 Е в обратната връзка по напрежение и регулира него.
А каква е функцията на тример VR3 който е във веригата на шунта какво се регулира от него? Не е тока защото не се променя.
И също
Тример VR2 какво регулира ?
Оптрона U5 стартира цялата схема
Взема сигнал от управляващата схема на телоподаващия мотор.
U4 връща сигнал към управлението на мотора когато се появи ток да освободи регулирането на скоростта на телта
Ще съм благодарен на помощ да рсзясним схемката и да регулираме апарата както трябва .