Може ли да публикувате и схемите на ламповите усилватели които показвате. На мен ми е интересно да има на схемата и данни за намотката на изходни и др. трансформатори в схемата за да може да бъдат повтаряни както и да кажете коя схема която сте правили свири най-добре. Знам че Push-Pull схемата има нечетни хармоници като на транзисторен усилвател и те много дразнят ухото слуха как се постигат четни хармоници в кои схеми незнам ако може да разкажете по подробно за получаване на т.нар лампов звук когато се претовари входа на усилвателя и почне да криви с четни хармоници на изхода и да ограничава и може ли с транзисторна схема на усилвател да се получават подобни на "лампов звук" ефекти. Правили ли сте хибридно транзисторно-лампово стъпало с мосфет-и и мощна лампа да се управлява с мосфет транзистора катодния ток а решетката на лампата свързана към маса. Входа от гейта на мосфет транзистора, а изхода - анода на лампата.
От самосебе си се разбира че няма как тук да отговоря на всички тези въпроси. Схемите ги чертая на ръка и винаги крайния вариант значително се различава от първото репение. Мога да публикувам конкретна схема ( ако съм я запазил).
На останалите въпроси с по едно изречение:
Хибридни схеми не експериментирам, защото мисля че няма смисъл. Който иска усилвател с шум под минус 100 децибела, да си вземе интегрален (полупроводников). За хармониците също.
Еднотактните крайни стъпала имат голям втори хармоник, два и повече процента, така че това е този лампов звук. Противотактните ако не са с абсолютно еднакви крайни лампи (което обикновено е така), имат от всички хармоници, като третия може да е малко по-голям от другите. Според мен на звученето най-вече оказва влияние дъмпинг фактора, който рядко превишава 10-15, освен ако усилвателя не е многостъпален с много обратни връзки. Най-често ДФ е няколко еденици и това създава впечатление за мощен и дълбок бас, всъщност говорителя си свири като себе си.
И последно, правя усилвателите за кеф и нямам претенции за супер параметри. Според мен се получават прилични, за някои съм публикувал осцилограми и спектрален състав. Не ги събирам, продавам ги и до сега нямам рекламации.
Колега, ако желаете пишете на Л.С. да се видим.