| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Усилвателите ми  (Прочетена 2737 пъти)

0 Потреб. и 3 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен styrshel

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1567
  • Населено място: Варна
Re: Усилвателите ми
« Отговор #15 -: 26 Октомври, 2024, 17:48:59 »
Ако не са секретни дай данни за навиване на изходни тр-ри за 6Н5С и 13С.

Няма секрети при мен. Показвам трафа за P-P стъпало. Първичната е от 4 секции, по 2 за рамо, с цел да се запази симетрията, навивал съм с 0,18, както и с 0,27, прозореца е голям така че намотките се събират. Навивал съм на редове с изолация след всеки, както и "накуп". С малки разлики, по-добре се получава с по-тънката жица и "накуп"(намотката става по-компактна). Самият аз се учудвам че намотките стават абсолютно еднакви като омическо съпротивление.
Вторичната, освен като на картинката, съм навивал само за 4 ома 3секции по 1 ред с 0,41 и после всички паралелно. Получава се много добре.

Неактивен styrshel

• Адронен колайдер
« Отговор #16 -: 26 Октомври, 2024, 18:04:56 »
Още един мотор,  :D  с Г807 и ECF82, Последния (като по време) при който използвам дървени елементи.

Неактивен styrshel

• Адронен колайдер
« Отговор #17 -: 26 Октомври, 2024, 18:48:15 »
Това е първият ми усилвател. Никаква идея за дизайн! Стандартна дървена кутия с висока задна част и скучен преден панел. Лампите са  6Э5П и 6С33С, изпаднаха от захранващия блок на запомнящ осцилоскоп, на когото никога не дойде ред да бъде включен  :D !
Захранването е с 2 трафа ТС180, а изходните Ш32Х40, отоплението само е повече от 12Амп. Изходна мощност за първи усилвател - немислимите повече от 12 вата!

Неактивен mark b

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 77
  • Населено място: Асеновград
« Отговор #18 -: 27 Октомври, 2024, 00:23:39 »
Е-ха....Страхотно е! Поздрави!

Неактивен Лъчо Минков

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1129
  • Населено място: София
« Отговор #19 -: 27 Октомври, 2024, 15:20:16 »
 :good:

Неактивен styrshel

• Адронен колайдер
« Отговор #20 -: 27 Октомври, 2024, 18:28:07 »
Този пък е първичт ми вертикален дизан, повлиян от модването на компютърни кутии с лампи. Натоварен с много лъскави елементи, малко кичозно, ама история, пъ има и развитие!  :D :D :D
Пуш-пул, с 4X6П3С, 2ХECF82, 2XEZ81.

Неактивен radio-hobi

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1057
« Отговор #21 -: 27 Октомври, 2024, 18:50:18 »
Почти го докарва на Р109Д  :D

Неактивен styrshel

• Адронен колайдер
« Отговор #22 -: 27 Октомври, 2024, 19:02:19 »
Към края на ретроспекцията съм и ще я завърша с 2 усилвателя вдъхновени от колега от форума. Кръстил съм ги Мини1 и Мини2. Събрани са в кутии от комп. захранване, с комбинирани лампи 6Ф5П, с изходни трафове от Акорд, като втория има и ФМ радио и МП3.
Мини1:

181820-0
181822-1
181824-2

Мини2:

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3556
« Отговор #23 -: 27 Октомври, 2024, 20:16:17 »
Въобще Иван е тъпкан с интересни идеи.Едната от моторетките съм я виждал на живо,ама още не беше завършена да и чуя гласът.Първо бях леко шокиран от външния вид,необичайно :)

Неактивен hris

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 86
« Отговор #24 -: 28 Октомври, 2024, 05:18:07 »
Може ли да публикувате и схемите на ламповите усилватели които показвате. На мен ми е интересно да има на схемата и данни за намотката на изходни и др. трансформатори в схемата за да може да бъдат повтаряни както и да кажете коя схема която сте правили свири най-добре. Знам че Push-Pull схемата има нечетни хармоници като на транзисторен усилвател и те много дразнят ухото слуха как се постигат четни хармоници в кои схеми незнам ако може да разкажете по подробно за получаване на т.нар лампов звук когато се претовари входа на усилвателя и почне да криви с четни хармоници на изхода и да ограничава и може ли с транзисторна схема на усилвател да се получават подобни на "лампов звук" ефекти. Правили ли сте хибридно транзисторно-лампово стъпало с мосфет-и и мощна лампа да се управлява с мосфет транзистора катодния ток а решетката на лампата свързана към маса. Входа от гейта на мосфет транзистора, а изхода - анода на лампата.

Неактивен ikarlo

• Квантов електрон
  • Публикации: 275
« Отговор #25 -: 28 Октомври, 2024, 08:33:42 »
Може ли да публикувате и схемите на ламповите усилватели които показвате. На мен ми е интересно да има на === === с мосфет транзистора катодния ток а решетката на лампата свързана към маса. Входа от гейта на мосфет транзистора, а изхода - анода на лампата.
Въпроси за цяла книга, а може и два тома :bravo:

Неактивен mbg

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 68
« Отговор #26 -: 28 Октомври, 2024, 10:42:11 »
Гледам, сте си градски - вземи един тефтер и идете някъде на кафе (бира, ракия) да си поприказвате :D

Неактивен styrshel

• Адронен колайдер
« Отговор #27 -: 28 Октомври, 2024, 19:13:45 »
Може ли да публикувате и схемите на ламповите усилватели които показвате. На мен ми е интересно да има на схемата и данни за намотката на изходни и др. трансформатори в схемата за да може да бъдат повтаряни както и да кажете коя схема която сте правили свири най-добре. Знам че Push-Pull схемата има нечетни хармоници като на транзисторен усилвател и те много дразнят ухото слуха как се постигат четни хармоници в кои схеми незнам ако може да разкажете по подробно за получаване на т.нар лампов звук когато се претовари входа на усилвателя и почне да криви с четни хармоници на изхода и да ограничава и може ли с транзисторна схема на усилвател да се получават подобни на "лампов звук" ефекти. Правили ли сте хибридно транзисторно-лампово стъпало с мосфет-и и мощна лампа да се управлява с мосфет транзистора катодния ток а решетката на лампата свързана към маса. Входа от гейта на мосфет транзистора, а изхода - анода на лампата.

От самосебе си се разбира че няма как тук да отговоря на всички тези въпроси. Схемите ги чертая на ръка и винаги крайния вариант значително се различава от първото репение. Мога да публикувам конкретна схема ( ако съм я запазил).
На останалите въпроси с по едно изречение:
Хибридни схеми не експериментирам, защото мисля че няма смисъл. Който иска усилвател с шум под минус 100 децибела, да си вземе интегрален (полупроводников). За хармониците също.
Еднотактните крайни стъпала имат голям втори хармоник, два и повече процента, така че това е този лампов звук. Противотактните ако не са с абсолютно еднакви крайни лампи (което обикновено е така), имат от  всички хармоници, като третия може да е малко по-голям от другите. Според мен на звученето най-вече оказва влияние дъмпинг фактора, който рядко превишава 10-15,  освен ако усилвателя не е многостъпален с много обратни връзки. Най-често ДФ е няколко еденици и това създава впечатление за мощен и дълбок бас, всъщност говорителя си свири като себе си.
И последно, правя усилвателите за кеф и нямам претенции за супер параметри. Според мен се  получават прилични, за някои  съм публикувал осцилограми и спектрален състав. Не ги събирам, продавам ги и до сега нямам рекламации.
Колега, ако желаете пишете на Л.С. да се видим.

Неактивен styrshel

• Адронен колайдер
« Отговор #28 -: 28 Октомври, 2024, 19:28:07 »
И  последно  за сега - същия като в първия пост, но с крайни лампи 6Н5С, пак китайски и предния панел изрязан и гравиран на лазер.

Неактивен Eltehno

• Квантов електрон
  • Публикации: 396
  • Населено място: Свищов
« Отговор #29 -: 30 Октомври, 2024, 19:39:34 »
Чудесни усилватели. Респект.
А минитата ми напомнят на моите ,,Миньончо,,  1 и 2...  :D

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |