Уважаеми колеги.
Смятах да направя продължение на темата със заземяването,но случаят от днес ,който по-нататък ще Ви опиша заслужава повече внимание.
И така какво се случи днес:
Колега и приятел ме извикаха за консултация в един счетоводен офис .
Жените които работят се оплакват,че ги удря ток при докосване на дръжките на входната врата ,прозорците , смесителя за вода в банята.
Взех със себе си уреда/стрелкови съветски/ и фазомера и отидох на място.
Какво се оказа:
1.В състояние,че са включени всички автоматични предпазители на таблото в офиса.
-действително ме удари ток при докосване на дръжките.След това веднага отново пробвах ,но нямаше нищо?
-след 5 минути отново се повтори същото ,пак ме удари тока и така се повтаря.
-пробвах с фазомер. Лампата светва и веднага угасва.
-пробвах с уреда включен на променливо напрежение . Стрелката се отклонява малко и се връща обратно на нула.
-проверих всички контакти.Зануляването е правилно снързано към ШУКО клемата.
-Изключих всички консуматори.
-На заземителната клема на Шукото светва лампата на фазомера и веднага угасва.
Същото се получава и на крана на смесителя и на вратата към банята.
2. При опоследователно изключване на автоматичните предпазители на таблото в офиса.
-явлението се повтаря.
3.Още един необясним факт.
Собственика демонтира капака на контакта за да проверим заземлението.След това при опит да го монтира ,несъзнателно допира отвертката с която завива болтчето М3 /контактуваща с болтчето/ към занулителната клема на Шукото и става късо съединение при което изключват:
-автоматичния предпаизител на токовия кръг в офиса
-главния автоматичен предпазител на таблото в офиса
-автоматичния предпазител на офиса на етажното табло
-автоматичния предпазител на офиса на електромерното табло.
При проверка с фазомера, въпреки изключените автоматични предпазители, отново светва кратковременно фазомера при допиране към дръжката на вратата и занулителната клема на всички контакти Шуко и удря за кратко ток.
4. Явлението се повтаря и при изключени всички консуматори в офиса: компютри,UPS,принтери монитори,телевизори кафе машини и други. Само климатиците остават включени, но няма видими щепсели и контакти за да бъдат изключени.
5.При проверка с фазомера, регистрирах същото и при докосването на:
-дръжката на входната врата на съседния апартамент
-дръжката на асансьора на етажа
Явлението прилича на статично електричество или на нещо друго защото е кратко временно изпразване на заряд???
Явлението се появило преди месец.
Имало е някакви ремонти по сградата,но интервенции по инсталацияа не е имало.
Помещенията в сградата /строена преди 10 г./ се използват за различни цели .
Собственика на офиса е извикал спешно специалисти от EVN. Потвърдили са явлението,но са казали ,че те са до електромерното табло и че проблема проблема е в сградата.
Посъветвах собственика на офиса да изключят всички електроуреди, да се обади на домоуправитела за да предупредят собствениците за опасност и да извикат специализирана лаборатори по електроизмервания.
На лабораторията да се предостави текста на изследванията,които съм направил и които четете.
Посъветвах се и с колегата Любо Божков /с който сме съвипускници от електротехникума Г.Оряховица/,който ме разтревожи за възможните последствия от токов удар за което му благодаря.
Моля за Вашия коментар?