| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Феномен със заземяването  (Прочетена 956 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен dragan

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1213
  • Населено място: Пловдив
Феномен със заземяването
« -: 18 Октомври, 2024, 21:54:48 »
Уважаеми колеги.
Смятах да направя продължение на темата със заземяването,но случаят от днес ,който по-нататък ще Ви опиша заслужава повече внимание.
И така какво се случи днес:

Колега и приятел ме извикаха за консултация в един счетоводен офис .
Жените които работят се оплакват,че ги удря ток при докосване на дръжките на входната врата ,прозорците , смесителя за вода в банята.
Взех със себе си уреда/стрелкови съветски/ и фазомера и отидох на място.
Какво се оказа:
1.В състояние,че са включени всички автоматични предпазители на таблото в офиса.
-действително ме удари ток при докосване на дръжките.След това веднага отново пробвах ,но нямаше нищо?
-след 5 минути отново се повтори същото ,пак ме удари тока и така се повтаря.
-пробвах с фазомер. Лампата светва и веднага угасва.
-пробвах с уреда включен на променливо напрежение . Стрелката се отклонява малко и се връща обратно на нула.
-проверих всички контакти.Зануляването  е правилно снързано към ШУКО клемата.
-Изключих всички консуматори.
-На заземителната клема на Шукото светва лампата на фазомера и веднага  угасва.
Същото се получава и на крана на смесителя и на вратата към банята.
2. При опоследователно изключване на автоматичните предпазители на таблото в офиса.
-явлението се повтаря.
3.Още един  необясним факт.
Собственика демонтира капака на контакта за да проверим заземлението.След това при опит да го монтира ,несъзнателно допира отвертката с която завива болтчето М3 /контактуваща с болтчето/ към занулителната клема на Шукото и става късо съединение при което изключват:
-автоматичния предпаизител на токовия кръг в офиса
-главния автоматичен предпазител на таблото в офиса
-автоматичния предпазител  на офиса на етажното табло
-автоматичния предпазител на офиса на  електромерното табло.
При проверка с фазомера, въпреки изключените автоматични предпазители, отново светва кратковременно фазомера при допиране към дръжката на вратата  и занулителната клема на всички контакти Шуко и удря за кратко ток.
4. Явлението се повтаря и при изключени всички консуматори в офиса: компютри,UPS,принтери монитори,телевизори кафе машини и други. Само климатиците остават  включени, но няма видими щепсели и контакти за да бъдат изключени.
5.При проверка с фазомера, регистрирах същото и  при докосването на:
-дръжката на входната врата на съседния апартамент
-дръжката на асансьора на етажа
Явлението прилича на статично електричество или на нещо друго защото е кратко временно изпразване на заряд???
Явлението се появило преди месец.
Имало е някакви ремонти по сградата,но интервенции по инсталацияа  не е имало.
Помещенията в сградата /строена преди 10 г./ се използват за различни цели .
Собственика на офиса е извикал спешно   специалисти от EVN. Потвърдили са явлението,но са казали ,че те са до електромерното табло и че проблема проблема е в сградата.

Посъветвах собственика на офиса да изключят всички електроуреди, да  се обади на домоуправитела за да предупредят собствениците за опасност и  да извикат специализирана лаборатори по електроизмервания.
На лабораторията да се предостави текста на изследванията,които съм направил и които четете.
Посъветвах се и с колегата Любо Божков /с който сме съвипускници от електротехникума Г.Оряховица/,който ме разтревожи за  възможните последствия от токов удар  за което му благодаря.
Моля за Вашия коментар?
« Последна редакция: 18 Октомври, 2024, 22:10:53 от dragan »

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • Публикации: 935
  • Населено място: Германия Берлин
  • LZ2IX
Re: Феномен със заземяването
« Отговор #1 -: 19 Октомври, 2024, 02:02:36 »
Това няма как да е от мрежата. Дръжките на вратите нямат електрическа връзка с инсталацията. По скоро ми прилича на това да са сложили някъде близко някакъв предавател и от индукцията под въздействието на магнитното поле да се получава този ефект. Добре е да се измери там с уред за напрегнатост на електромагнитното поле. Ако полето беше постоянно както е при кофти връзки на кабели или лошо заземление, то няма да изчезва след разряд. Тука явно има кондензаторен ефект което показва, че въпросните метални повърхности се зареждат статично и са изолирани от земята нулата.
« Последна редакция: 19 Октомври, 2024, 02:32:08 от shri »
Денят е прекрасен, забеляза ли го!

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • LZ2IX
« Отговор #2 -: 19 Октомври, 2024, 02:41:56 »
 Евентуална причина изграждане в близост на кабели високо напрежение или нов трафопост. Които може да са източник на електромагнитно поле. Наличието на нова джиесем клетка или някакъв мощен уай фай прибор за транслация на данни. За мен причината е във въздуха не в кабелите на мрежовото захранване.

Неактивен lz3yy

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 12
  • Населено място: Burgas
« Отговор #3 -: 19 Октомври, 2024, 08:16:35 »
GSM клетката я отпиши. Няма как да прави статика по вратите. WI-FI също. Малко вероятно, но да не би да има лекарски кабинет с корав уред за диагностика - скенер, томограф... Проучете точно какво са правили и къде, да няма някъде частичен пробив в изолация на кабел. Дали няма много влошени параметри на основния заземителен контур и мощен уред с нарушена изолация, заземен там.
Горещо препоръчвам да се обърнете към Пламен Борисов от ЕлБТ инженеринг - човека има голям опит с подобни проблеми.
Ако се счита за реклама - изтрийте ми съобщението

Неактивен BatKoce

• Квантов генератор
  • Публикации: 508
  • Населено място: Ракитово
    • velevel
« Отговор #4 -: 19 Октомври, 2024, 09:08:19 »
Описаните явления се дължат на статично електричество. Попадал съм няколко пъти на подобни случаи. В една къща "биеше ток" даже от вилица, оставена на масата. "Виновници" се оказаха някакъв диван и някаква пижама. В един дърводелски цех проблеми предизвикваше една шлайф-машина. Там всички машини са метални и добре заземени. Там правилното решение е, да се използват антистатични шкурки, но те предпочетоха да махнат някаква предпазна решетка, до която се докосвал операторът. Предупредих ги, че не е редно така, но мисля, че вече няколко години работят по този начин. Имаше и случай с бягаща пътека във фитнес зала. Там се оказа, че се предлагат специални спрейове, които се пръскат под лентата. За намаляване на тези ефекти препоръчват влажността на въздуха в помещенията да не е прекалено ниска.
 След като е правен ремонт, може да има някакви нови подови или декоративни материали, които да предизвикват това...

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1352
  • Населено място: София
« Отговор #5 -: 19 Октомври, 2024, 09:17:18 »
+1 че става дума за статично електричество. Аз например имам едни турски джaпанки, които правят това. Е, не изключват защити, но като ги обуя ме бие ток навсякъде из нас. Купих ги за 2 лева от сергия.  :D  :master2:

Неактивен Любо Божков

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1654
  • Населено място: с. Ресен общ. В.Търново
« Отговор #6 -: 19 Октомври, 2024, 09:29:40 »
Мисля, че обяснението е много по-просто. "Удрянето на ток" от металните конструкции в сградата най-вероятно е следствие на лоша връзка или прекъснал нулев проводник по трасето от главното разпределително табло на сградата и звездния център на трафомашината в трафопоста. По този начин консуматорите в сградата "получават" силова нула от металната арматура на сградата и свързаната към нея заземителна инсталация. При несиметричен трифазен товар в сградата се появява потенциал в тия конструкции, а от там и посочените явления. Енергото явно са си претупали проверката.

Неактивен lz3yy

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 12
  • Населено място: Burgas
« Отговор #7 -: 19 Октомври, 2024, 10:26:34 »
Няма как от статика да отпаднат 4 предпазителя, Любо Божков вероятно е прав. Обаче проблема не се изчерпва до там. Има прекъсване и между заземителните проводници между контурите в сградата. Хем имаме качествено заземяване в клемите на Шукото, хем сградата е офазена. Огледайте и трасето до трафа за някое скорошно изкопче. Положението изисква спешни мерки.

Неактивен BatKoce

• Квантов генератор
  • Публикации: 508
  • Населено място: Ракитово
    • velevel
« Отговор #8 -: 19 Октомври, 2024, 13:51:12 »
Доколкото разбрах, предпазителите не са изключили от статично електричество:
Цитат
...несъзнателно допира отвертката с която завива болтчето М3 /контактуваща с болтчето/ към занулителната клема на Шукото и става късо съединение...

Ако предпазителите изключват, без собственикът да се намесва с отвертката, тогава вече е по страшно...

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • LZ2IX
« Отговор #9 -: 19 Октомври, 2024, 17:01:29 »
Добре де всички врати и прозорци метални ли са в тази зграда.....? Как така на всички дръжки удря ток, ама след удара се разрежда и чак след 5мин. пак удря. Ако е нещо постоянно напрежението в удращите точки също трябва да е стабилно и постоянно. Както е обяснил колегата все едно имаме разряд на един кондензатор и после пак заряд. Или вие смятате, че човек като го тресне веднъж той се зарежда със същия потенциял и за това после не го плющи докато се разреди или как. Интересно ми е за прозорците и вратите. Обикновенно желязна е само входната другите не. Сега дограмите са ПВЦ повечето.

Неактивен dragan

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1213
  • Населено място: Пловдив
« Отговор #10 -: 19 Октомври, 2024, 19:09:44 »
Уважаеми колеги
Собственикът на офиса ми съобщи,че в понеделник ще извика акредитирана измерителна електро лаборатория, за да се направят съответните измервания и анализ на явлението.Имам контакт с него и ще Ви съобщя за резултатите.
Също така съм го запознал с хипотезите, които колегите споделят във форума.

Неактивен ahedproductions

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1986
  • Населено място: София
  • LZ1SWE
« Отговор #11 -: 19 Октомври, 2024, 20:33:16 »
Нещо мощно и утечно периодично повдига зле свързано земно, например. Импулсен товар със силно капацитивен филтър, който се съединява на някакви периоди, или нещо разбалансирано тотално на три фази, изтеглящо земята през всичките уреди? Много странно, очаквам с нетърпение резултатите на лабораторията. Цаката му е мерене на токове по време на явлението, за да се види на какво ниво по кръговете се инжектира това напрежение. Асансьорът ли е най-мощната машина? От кой тип е?
Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"

Неактивен mbg

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 66
« Отговор #12 -: 20 Октомври, 2024, 11:26:52 »
Освен асансьор или компресор на хладилник, не се сещам за друго периодично. Според мен някой някъде е успял да прекара крепеж през фаза към арматурата на сградата и от там идва всичко, ако има метални тръби - може и нещо по тях да е. Чувал съм, че някои крадат ток като се разкачат от нулата и се вържат за земното или арматурата на сградата, та не е изключено и такъв да е случая.

Неактивен lager

• Квантов генератор
  • Публикации: 925
  • Населено място: село Обидим, обл Благоевград, общ. Банско
« Отговор #13 -: 21 Октомври, 2024, 14:47:01 »
Във връзка с тези разисквания добавям въпрос: Има ли изисквания за трасетата на високоволтовите кабели-10Кв до кварталните трансформатори? Друг въпрос-на какво разстояние трябва да се монтират трансформаторите от кооперациите и други околни сгради? Около мен има доста трансформатори от т.н. сух тип- най често китайски. Бръмченето им е непоносимо особено през ноща.

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • LZ2IX
« Отговор #14 -: 21 Октомври, 2024, 14:56:41 »
Изисквания има и то сериозни. Не зная къде точно са разписани. Доказано е вредното излъчване на електромагнитното поле за хората. И дори във здравните норми трябва да е разписано. Някой който е в час със тези правила може да сподели. Подземните такива кабели обикновенно се екранират със слой ширмовка именно заради излъчванията. Така съм чувал, но как е в деяствителност не знам.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |