Нали, в Китай има над 10 различни езика, хората, които говорят единия не могат да разберат другия и ония твърдят, че са диалекти. Тук имаме български и македонски и се твърди, че са два различни езика
Говорил съм с хора, които са живяли години в Китай, както и с китайци. Единия внасяше стока от Китай в Европа - ходи на място да прави уговорки с фабриките и нещо за да е качествено, трябва да е фабрика, не гараж. Било е пълно с гаражи (буквално, по 50-100-200 квадрата, повечето от които склад), които сглобяват какво ли не - като са там и имат връзки, могат да си поръчат почти всички компоненти да речем, за електрическа самобръсначка. Ама са поръчали мотора от друга фабрика, батерията от трета и електрониката супер опростена, направена от четвърта. Корпуса е истинския и изглежда истинска... и ей ти нарицанието "от алиекспреса" за такава стока. Затова нашия човек ходел да гледа всичко на място. Разправяше, че има цели градове (с население колкото България, че и повече) с хора, които са родени незаконно, нямат документи и не могат да напускат града, никога не са го и напускали - просто са си роби на местния владетел. Имало страшно много самоубийства, от такива места са ония сгради с мрежи пред прозорците, които сме виждали - реално хич не били много. Това беше преди около 15 години, все още бях студент. А друг, който работеше нещо подобно, беше потвърдил някакви смешни цени за техника и дрехи, например смартфон актуален модел струва колкото бира в бара.
Някъде около ковида пък в една кръчма се заговорихме с някакви китайци, тъкмо беше излезнала новината, че ги делят на две - висша и нисша класа. За едните има един обществен транспорт и едни лечебни заведения, кръчми, молове, улици, квартали и въобще всичко, за другите - други. И на всеки личната му карта е GSM-а, който постоянно е активен и те следят постоянно. Той каза, че било много добре това и бил доволен от него, така трябвало да бъде. Обясни ми, така да се каже аналогично с нашите ширини, че когато си в правилната класа, няма как да срещнеш клошари, cигaни, бежанци и престъпници на улицата. Ако някой му падне батерията или си изключи телефона, понеже има и камери навсякъде, веднага влиза под наблюдение и не може да направи нищо (лошо) без сериозен риск за собствения си живот. Big brother is watching you.
Друг пък, с който съм говорил каза, че там имат много институти и там била висшата работа, там се правело основното - нещо като нашите едно време. Правят разработката на устройство Х, държавна поръчка и проекта се обявява като завършен. После всяка фабрика, която може да го произвежда, може да го всеме и да започне производство. Много от фабриките си правят собствени оптимизации - къде към по-добро, къде към по-лошо. Други пък произвеждат само част от частите на устройството - само платка, само корпус, само сглобяват... и всичко там е в безумни количества.
А върха на сладоледа, което съм виждал на клип - плаваща фабрика - сигурно все още може да се намери в тубата. Тръгва кораба от Китай към щатите и се товари с материал и части и започват да произвеждат и сглобяват нещата, докато стигнат в щатите вече всичко е готово и опаковано. От там го товарят с отпадъци, които започват да сортират в движение и докато стигнат Китай вече са готови за претопяване и директно рециклиране.