Аз си се занимавам най-вече с лампова и аудио техника, когато бракувам нещо обикновено събирам разни "специални" елементи, които струват повече пари или се чакат да пристигнат. Например за сервиз на захранвания събирам висококачествените електролити когато има такива, високоволтовите - винаги, мощните транзистори, диоди и резистори... от маломощните обикновено не подминавам някои серии редки транзистори и jfet-и, както и прецизните резистори. МКП и всякакви фолийни кондензатори също не подминавам. За реставрации свалям и стари логически схеми когато има такива. Имам някъде един кашон, който се пълни с мърша за глозгане... като дойде момента - тъкмо съм приключил някоя задача или проект и преди да започна следващия, хвана че ги оглозгам тия платки и елементите отиват в по-малък кашон, ако нямам време в момента - остават за по-нататък... После всичко се сортира и описва, имам списъци за всички елементи, които ползвам, както и кутии и всичко е подредено така, че като ми трябва да го намеря за секунди. Най-тегаво се оказва да си подредя и опиша радиолампите, понеже за да са подредени, трябва да им правя специални кутии, после за опис трябва всяка да съм я мерил и да си запиша в какво състояние е, кой производител и тн. Последните 2 дена си играя да подреждам едни 5 кашона, които сигурно година съм ги трупал и утре сутринта с кафето ще съм ги приключил... до следващия курс
От всичко, което събирам, най-рядко ми се налага да ползвам мощните резистори - обикновено е когато правя или меря някоя нова лампова схема, но радостта да имам или да мога да си сглобя точна стойност веднага на момента, е огромна.
Иначе имам идея да направя няколко усилвателя с изцяло метални транзистори, както и с изцяло германиеви, все още събирам компоненти, за да мога да пусна малка серия от 5 броя примерно... и става бавно цялата работа със събирането - нещо взеха много трудно да се намират.
Прикачвам снимки на примерен файл как ми изглеждат списъците с транзистори и кондензатори, както и как съм подредил електролитите. Новите резистори, които имам, също са подредени като кондензаторите.