Най-накрая проработи! Специални благодарности на
vladimirstanoev за съветите и помощта!
Геометрията не е идеална, но по-добре не можах да я наглася.
Да обобщя какво не беше на ред.
Първият проблем беше с 24V, които бяха на 13 заради дефектирало ТХО. Товарната му бобина беше дефектна, по всяка вероятност заради дефектна повишаваща бобина. Как го разбрах? Сложих здрава товарна бобина в ТХО-то и тя дефектира. Добре че по същото време ми подариха един ВММ 3102 с липсващ траф за части и взех ТХО-то от нея.
За липсващите транзистори няма да пиша много - оказа се, че са монтирани отдолу. Бяха здрави и ги монтирах отгоре.
Следващото нещо беше по-високото напрежение в КТ3, което трябва да е 70V, а аз успях да го сваля до 105V.
vladimirstanoev ме посъветва да направя допълнителна бобина навита около товарната на ТХО и да свържа единия край на краче 13, а другия на анода на VD13. И така VD13 не се свързва директно към ТХО а през тази нова бобина. Нейната задача е да намали напрежението. Може и да го увеличи, затова първо пробвах с 3-4 намотки да видя на къде духа вятърът. Експериментално го заковах на 75V.
Това все още не изкара образ на кинескопа. Оказа се, че VT8 беше дефектирал. В КТ4 беше мазало, а между колектора и емитера имаше само 30 ома съпротивление. След като сложих нов транзистор вече се появи образ. Остана само да настроя яркостта и да поиграя с геометрията до колкото можах.
При преминаване между текстов и графичен режим губи за малко синхронизация, но я възстановява. За сега няма да се занимавам повече, че имам да оправям един ПРавец 8М, който се развали докато тествах този монитор с него.
Имам още два монитора за ремонт от Правец 8C, но за тях сега нямам време.