| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: УМ100/120 ВС-П Модификация  (Прочетена 3770 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен shyyyy

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 35
  • Населено място: Sofia
  • Важното е да работи!
Re: УМ100/120 ВС-П Модификация
« Отговор #15 -: 20 Юли, 2024, 19:34:04 »
Еми вързах кондензатор 10мкф и потенциометър, замених говоритела с един по "професионален" китаиски и добавих съпротивление. Когато пипам масата издава тихо пръщение и сега ще се поровя из купчината боклуци които имам да му намерия подходящ кабел и да му вържа аудио и да видим дали ще свири.
Много е забавна хоби електрониката!

Неактивен todorkk

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 37
  • Населено място: Велико Търново
« Отговор #16 -: 20 Юли, 2024, 20:43:24 »
Потенциометъра вграден в самия усилвател върши чудесна работа за регулиране на усилването, не е необхоидимо да се монтират допълнителни. Не съм много съгласен обаче с премахването на изходния транформатор. Не, че няма да работи стъпалото, но веригата му срещу възбуждане е на изхода на трафа, така без трафа следва да се пресметне и премести в ниската страна. Заземявай (занулявай) шасито задължително! Успех!  Като допълнение казвам, че на тези усилватели защитата им започва да работи някъде към 150-160 вата, така, че имаш много мощност над етикетната.

Неактивен shyyyy

• Насочен електрон
  • **
  • Важното е да работи!
« Отговор #17 -: 20 Юли, 2024, 21:11:36 »
Благодаря на всички досега, тествах схемата с едно радио "Сони" и тръгна да свири! От утре се почва с допълнителните модификации.

Активен mark b

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 77
  • Населено място: Асеновград
« Отговор #18 -: 21 Юли, 2024, 10:00:39 »
Колегата "todorkk" е прав за потенциометъра, но може да се добави и по-читаво производство.
Като се премахне изходния трябва да се сложи кондензатор и резистор, свързани последователно,
паралелно на говорителя против самовъзбуждане на усилвателя. Примерни стойности 100 нанофарада
и 10 ома, минимум 2 вата. Добре е да се премахне и входния съгласуващ трансформатор.
Успех с проекта!

Неактивен todorkk

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 37
  • Населено място: Велико Търново
« Отговор #19 -: 21 Юли, 2024, 15:46:34 »
Добре е да се премахне и входния съгласуващ трансформатор.
Успех с проекта!

Няма входен съгласуващ трансформатор! На снимките на тези усилватели се вижда един малък траф, сложен на едната страна, но той се използва за паралелната работа която участва с регулиране на  ООВ

Активен mark b

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 77
  • Населено място: Асеновград
« Отговор #20 -: 21 Юли, 2024, 21:16:07 »
Така е колега. Не съм погледнал схемата. Беше предположение.

Неактивен shyyyy

• Насочен електрон
  • **
  • Важното е да работи!
« Отговор #21 -: 21 Юли, 2024, 22:59:32 »
Малко е гадна снимката, бързах. Така съм измислил монитрането на радиаторите. Исках да са прилепнали ама няма как рамката отсрани е направена да може да се плъзга като шкаф и съответно не става монитрането. Тъй като нямах много време днес утре ще го довърша и ще претичам до Елимекс да си взема нов метър и частите нужни да му направя индикатори за пренатоварване като старите руски усилватели (Одисей, Бриг, Корвет). Много благодаря на всички хора които дават съвети, така помагат с напредването на проекта!  :)

Неактивен Ивайло

• Квантов електрон
  • Публикации: 147
  • Населено място: Троян
« Отговор #22 -: 21 Юли, 2024, 23:09:29 »
Мога да ти подаря работеща платка за рвзерв ? Много е важно кабелите на емитерите да са дебели и колкото се може по-къси.При настройката дай на късо входа , активния на маса и премери има ли нещо на изхода (най-малкия обхват на уреда) , всичко това е при изключен изходен траф , хубаво е и да изравниш напреженията, върху баластните резистори !

Неактивен shyyyy

• Насочен електрон
  • **
  • Важното е да работи!
« Отговор #23 -: 21 Юли, 2024, 23:11:41 »
Относно платката, не знам дали ми трябва имам 3 такива модула (бяха от руу 300 вс) и много не ми се занимава с Еконт, взимане и т.н.. Все ще намеря модул от битака  :lol: иначе мерси много за предложението! Утре като си взема метъра ще премеря тези неща и ще настроя всичко както трябва!

Неактивен shyyyy

• Насочен електрон
  • **
  • Важното е да работи!
« Отговор #24 -: 24 Юли, 2024, 18:41:02 »
Еми не сме стигнали много надалеч, за да спестя място му сложих нови електролити 4700мкф 63в но като го пуснах почнаха да се напичат за няма и една секунда и бях мацнал колофон на повърхноста на която ги поставих веднага чух, че се топли като поялник и съответно бързо го спрях. После пробвах пак с други такива кондензатори пак нови със същата стойност и стана същото, трафа се чу как товари и после го спрях преди да гръмнат :master2: От какво ли може да е това?

Неактивен ikarlo

• Квантов електрон
  • Публикации: 274
  • Населено място: София
« Отговор #25 -: 24 Юли, 2024, 19:08:45 »
Пробив в изправителните диоди.

Неактивен shyyyy

• Насочен електрон
  • **
  • Важното е да работи!
« Отговор #26 -: 24 Юли, 2024, 19:09:28 »
Ако ги заменя би трябвало да тръгне без проблем? И аз тамън тествах с оригиналните електролити и единия просто издаде една огромна искра и изтече. По късно ще заменя захранването и електролитите с други и ще видим дали пак ще издаде багажа.

Неактивен shyyyy

• Насочен електрон
  • **
  • Важното е да работи!
« Отговор #27 -: 24 Юли, 2024, 21:26:56 »
Ами аз сега съм объркан, вързах му тотално различно захранване от друг модул с други електролити (без да го свързвам за платката) и просто изтече електролита и трафа се натовари и почна да жужи. Аз съм много объркан  :master2:

Неактивен shyyyy

• Насочен електрон
  • **
  • Важното е да работи!
« Отговор #28 -: 01 Август, 2024, 13:54:26 »
Ако някой всеоще следи тази тема, дотук го докарах.
1. Нагласих захранването и вече не гърмят електролитите което е супер!
2. Направих задния панел от РУУ 300 ВС
3. Довърших добавките към усилватела

Всичко в този проект е рециклирано от някакви нещица. Самите усилватели са от РУУ 300 ВС намерен на боклука в кв. Хаджи Димитър. Не ми се занимаваше да оправям РУУ-то и реших просто да си направя нещо от остатаците му хахаха. Имам също такива модули като за пулт ако някой може да ме насочи как трябва да ги вържа, ще съм много благодарен!  :drinks:
Говорих си с един бивш техник и ми каза, че като е работил в ИЗОТ сервиз е дошъл един телевизор "Респром" и е имало някакъв дефектирал модул и като са го заменили с един друг от склада пак не е работил и така с всеки. После е изпратен мистериозния телевизор в София на ремонт и се оказва, че цялата партида модули кондензаторите КЕА са се прецакали..колко гадно...  :negative:. Мисля да ги заменя в захранването (ПАК) да не се получава бръм и някакви гадни звуци въпреки, че като ги тествах тея стъпала преди да почна с този проект нямаше такива гадни звуци и се чуваше перфектно. Както и да е ще качвам още снимки като има повече прогрес! Благодаря на всички които помагат с насоки!  :good:  :drinks:

Неактивен vladimirstanoev

• Квантов електрон
  • Публикации: 158
« Отговор #29 -: 01 Август, 2024, 14:36:32 »
Мисля да ги заменя в захранването (ПАК) да не се получава бръм и някакви гадни звуци въпреки, че като ги тествах тея стъпала преди да почна с този проект нямаше такива гадни звуци и се чуваше перфектно.
Задължително трябва да ги смениш, ако си сложил от тези дето цвърчаха като поялник в колофон:

за да спестя място му сложих нови електролити 4700мкф 63в но като го пуснах почнаха да се напичат за няма и една секунда и бях мацнал колофон на повърхноста на която ги поставих веднага чух, че се топли като поялник

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |