| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Преразказ по картина или реплика на "AIIE 80Col 64kb RAM"  (Прочетена 2961 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен -JonnS-

• Квантов електрон
  • Публикации: 168
  • Населено място: Самоков
Наскоро видях снимки на платката в интернет и реших да направя реплика.
Прилагам малко снимки на резултата и проекта в Kicad 7.0.7.

Неактивен Koceto8_5

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 53
  • Населено място: Пловдив
За Правец 82/М/С ще работи ли?

Неактивен -JonnS-

• Квантов електрон
  • Публикации: 168
  • Населено място: Самоков
Не, на Правец 8М, 8С, 82 няма да работи.
Защото нямат допълнителния слот на който се включва тази памет.

Неактивен hris

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 86
  • Населено място: Варна
Браво -JonnS-, много добра работа с копирането и споделянето на тази А2Е 80Col 64kB карта. Поздрави

А пък на Правец 8C си я има вградена на дънната платка фабрично 64kB+ 64kB RAM общо той има 128kB RAM на дъното.

А на Правец 8S има до 1MB допълнителна RAM разширение на Паметта фабрично на дъното, но той пък няма вграден контролер за флопидискови устройства, сериен и паралелен принтерски порт няма вградени. Iма само за джойстик и RGB вградени и EPROM за клавиатурната подредба с него може да си пренаредите кодовете на клавишите на клавиатурата според вашите предпочитания.

Аз пък имам една платка копие на АЕ RAM Works III, която разширява паметта на Правец 8А до 1MB и на нея има пера за допълнителна дъщерна платка + 2MB или общо 3MB RAM разширение на паметта. Стават само за А2Е или Правец 8А обаче. Обаче пък все още нямам Правец 8А и още си търся за звънче Свинче.
« Последна редакция: 23 Юни, 2024, 17:30:26 от hris »

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1354
  • Населено място: София
Re: Преразказ по картина или реплика на "AIIE 80Col 64kb RAM"
« Отговор #4 -: 02 Август, 2024, 08:22:11 »
Потвърждавам че картата на колегата -JonnS- работи както на Правец 8А така и на Епъл IIe. Моята я реализирах изцяло със 74HCT чипове от Комет. Двата резистора трябва да са по 100 ома, въпреки че аз съм сложил 75-омови, тъй като такива имах. Най-десния чип може и да е 04 вместо 14. Пробвах със Тесла 7404 - също работи безпроблемно.

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1354
  • Населено място: София
Re: Преразказ по картина или реплика на "AIIE 80Col 64kb RAM"
« Отговор #5 -: 18 Август, 2024, 21:16:55 »
Вземам това което казах обратно. Не знам какво бях тествал преди, но сега картата ми прави проблеми на Епъл IIe с A2Desktop. Започнах да разменям чипове и се оказа че 74HCT серията е пролем. За да работи поне средния чип (74LS245) трябва да е TTL.

Сходни теми

Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
3 Отговора
9835 Прегледи
Последна публикация 23 Март, 2020, 16:13:40
от sve
29 Отговора
24327 Прегледи
Последна публикация 28 Септември, 2015, 21:39:39
от сашо
12 Отговора
10237 Прегледи
Последна публикация 09 Октомври, 2017, 01:31:32
от GRIDLIC
3 Отговора
5770 Прегледи
Последна публикация 12 Декември, 2018, 20:27:39
от GRIDLIC
1 Отговора
721 Прегледи
Последна публикация 17 Септември, 2024, 20:29:48
от nickolaycho

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |