Та тоз модул дойде при мен в следното състояние:
Имало е пожар вътре , И някой е решил да го "ремонтира"с 2 руски резистора по 10 ома, сложени на мястото на овъглени диод и няккъв резистор. Резултат от този ремонт не е имало, освен в джоба на майсотра, понеже отиват от високото на трафа на управляващия крак на един Тиристор за пускане на мек старт... Тиристора беше взел дал и захранването е работило през 2 мощни съпротивления(мекия старт) в 100% от времето.
Та след като горните проблеми бяха решени. Захранването рекпнато, понеже горките опърлени електролити бяха с производство, когато аз съм произведен. а по маломерните от тях бяха протекли ...
Всичко си дойде на мястото като напрежения или поне аз така си мислех... Живота хубав, всчико работи към 30мин безпроблемно и
не забелязвам, 2та лисващи охлаждащи внтилатора, които оня с руските резистори е свалил от охлаждането и не е заменил с нищо( явно са му трябвали вентилатори )...
И в края на последния тест на техниката, която се заханва от въпросното захранване...
Пред очите ми се самозапали
с пламък Един от резисторите на генератора на импулси за крайния МОС транзистор на Първичната на трафа...
Та Следните щети бяха установени:
- Греца 6А- побил 2 диода,
КРАйния 8А МОС 2sk7878 на първичната вече не е транзистор,
ГЕнератора на тоя транзистор и може би компаратор и какво ли още не с маркировка AN6518(за който интернет зане , че можеби е някалъв ОУ но няма данни щото никога не е пускан ПДФ от производителя му ) Вече не работи....
Та в тоя случай Взех кардиналното решение , след като първичната е заминала цялата..., да сложа едно Полуготово решение(SMPS КРАен транзистор и управление в 1 корпус):
TOP227YN
И о чудо , Появиха се Всички Вторични напрежения, но са малко ниски с по 1 волт надолу. А Като сложа товар всчико кляка на 50%, а трафа чуваермо щрака при работа... Решавам, да обвиня несправедливо магазина, че са им продали китайско копие или честотата му е ниска 100khz и отивам в КОМЕТ да купя гарантиртано истински чип...За съжаление точно от тоя нямат, та взимам по слабичък само 120W:
TOP266EG на 136khz, чиито монтаж е истинско предизвикателство... но тръгва и работи и изкарава вторичните напрежения, Проблема му е че като му сложа по масивен охладител почва да се възбужда и се гаси.
Решавам да пробвам с друг, поръчвам си от Комет:
TOP280 ,който е хем по мощен , хем на правилния корпус за монтаж, лесна работа. Чкам да ми го доставят от UK 5 дена , взимам го, слагам го И не ще. Пробвам всички схеми от PDF-a.И единственото което успява да направи тоя чип е да се възбуди, да направи пик, и да утрепе 2 ценера във вторичната, ПРоверявам всчико във вторичната, сменям , ценерите и...
Този чп Го махам и слагам друг-
TOP266EGm успявам да го излъжа да работи с голям охладител, като не замасявам охладителя... Всичко Точно:
Регулация на на напреженията през схмата на оптрона.
Всички вторични напрежения в норма... С тестови товар работи без проблем.
И връзвам го на каквото трябва да захрани...(Голяма тайна, въпрос на друга тема, не питайте, ще кача по натам) и Кляка на 50% от вторичните напрежения
. ПРедполагам е просто слаб крайния транзистор(аз си знам че е слаб) в чипа или 136khz не са достъчни за тоя траф(предполагам че самия траф е "мек", но няма идея на каква честота оригинално е работил, щото продължавам да съществувам без осцилоскоп, даже се чудя на себе си.).
Та Реших да изпълня цялото захранване от модули DC/DC , с външен Лаптопски адаптер (вече съм го правил за друга подобна заменка, но там нямаше тия 200в/200ма)
Обеления, Филтров кондер, не го гледайте, чисто нов е от комет, просто беше сцепен шлауха и го до откъснах и сега е грозен
...