| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: HITACHI TRK W55E не включва стерео  (Прочетена 5045 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен vladimirstanoev

• Квантов електрон
  • Публикации: 165
  • Населено място: Sofia
Re: HITACHI TRK W55E не включва стерео
« Отговор #30 -: 27 Май, 2024, 23:59:18 »
А колко трябва да е?
Пробва ли с 20pF като поляка?

Неактивен rolling_heads

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1957
  • Населено място: Пловдив
« Отговор #31 -: 28 Май, 2024, 08:25:15 »
Цитат
Пробва ли с 20pF като поляка?
Пробвах. По добре е, но е е това което трябва да е.

това е оригиналния
178792-0
Надписа е:
S74
085

Тов е другия от чекмеджето с който тръгна
178794-1

Надписите са :
Q7VM
M001
29VP

• Квантов електрон
« Отговор #32 -: 28 Май, 2024, 14:07:54 »
По добре е, но е е това което трябва да е
Възможно е и самия траф да прави мизерии.
Важното е че си решил проблема, щом е станало с другия траф.

Неактивен ilko-gd

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 6
  • Населено място: Гоце Делчев
« Отговор #33 -: 23 Януари, 2025, 21:01:04 »
Здравейте, имам същият радиокасетофон като този от темата. Има голяма сантиментална стойност за мен и започнах да го възстановявам. Не работеше единият канал и всички превключватели бяха за профилактика. Сега всичко работи и стигнах до радиото. Личи, че е въртяно всичко по него. Когато е на станция се чува с нещо като гъргорене звука, не е ясен и чист. Тъй като нямам сигнал генератор и осцилоскоп не мога да видя какво се случва с междинната честота. Пробвах с леко завъртане на Т101 и Т202, но единствено се променя нивото на звука и гъргоренето си остава. Когато се пусне касета ефекта с гъргоренето липсва и за това изключвам НЧУ като проблем.

Въпроса ми е какъв може да е проблема, само за пренастройка по стъпките в документацията ли е или има нещо друго по елементната база, което прави въпросният ефект в звука.

Благодаря на всички за помощта.

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3572
  • Населено място: Варна
« Отговор #34 -: 23 Януари, 2025, 22:13:25 »
Т202 е кръга на FM детектора.Проблема може да не е там,стереодекодера е на IC301 там има едно тримерче R303 10K.То определя честотата ма вътрешния генератор и захвата на стерео сигнала.По долу съм дал сервизното описание.

Неактивен ilko-gd

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #35 -: 23 Януари, 2025, 22:25:26 »
Проблема, е че дори и при режим моно звука е лош. Предполагам говориш за този генератор, който трябва да се настрои на 38kHz за стерео приемане. В сервизното ръководство го дават на последната стъпка и предполагам не влияе при ключа поставен на моно.

• Квантов електрон
« Отговор #36 -: 24 Януари, 2025, 14:49:31 »
нямам сигнал генератор и осцилоскоп
Тогава подай сигнал от друго радио, за да се ориентираш дали проблема е от тунера или от МЧУ-то?

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #37 -: 24 Януари, 2025, 15:35:02 »
Проблема, е че дори и при режим моно звука е лош. Предполагам говориш за този генератор, който трябва да се настрои на 38kHz за стерео приемане. В сервизното ръководство го дават на последната стъпка и предполагам не влияе при ключа поставен на моно.
Не би трябвало да влияе при МОНО,жалко че нямаш оцилоскоп да видиш какво влиза и какво излиза защото и при режим МОНО сигнала преминава през IC301.Проблем в тунера може,но едва ли е там.Поне да можеше да чуем какво става.

Неактивен ilko-gd

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #38 -: 24 Януари, 2025, 19:39:20 »
Благодаря за бързите отговори. Нямам друг тунер, с който да подам сигнал на МЧУ както е направил един от колегите по-напред в темата с такъв от Селена. Давам линк към кратко видео как звучи радиото за да добиете някаква представа какъв може да е проблема.
https://drive.google.com/file/d/1jubOW2ftXoGfbKsOn-_519_oyAo1ufzh/view?usp=sharing

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #39 -: 24 Януари, 2025, 19:50:52 »
Бобината T202 въртя ли,няма ли никакъв ефект,да не е прекъснала.Измери я с омметър.

Неактивен ilko-gd

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #40 -: 24 Януари, 2025, 20:31:04 »
Да, въртях Т202. Променя се силата на звука, но не и качеството. Сега я измерих без да я разпоявам и ми дава 0 ома на двете намотки. Предполагам са съвсем малки и надали имат голямо съпротивление. В противен случай са окъсили.

• Квантов електрон
« Отговор #41 -: 24 Януари, 2025, 21:50:36 »
На записа не виждам стереоиндикатора дали свети, а "гъргоренето" е като приемане с лоша антена или без антена.
Щом освен уреди, нямаш и друго работещо радио, значи ще трябва да сменяш напосоки като започнеш с кондензатора на Т202.
Преди това обаче измери пост. напрежения на Q101, Q102, IC201 и IC301 и докладвай кои напрежения се различават от тези на схемата?

Неактивен ilko-gd

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #42 -: 24 Януари, 2025, 22:56:29 »
Напреженията са в норма, на Q102 на базата имам 1.6V вместо 1.3V и 0.9V на емитера вместо 0.7V, което не мисля да е такъв проблем.
На IC201 в зависимост от положението на BAND селектора напреженията също излизат по схемата. IC301 не съм я мерил, но тя е за стереото и не виждам да има значение когато то е изключено както е на клипа.
Звука е лош независимо от станцията и дали има или няма свързана антена. Пробвам с програма Хоризонт на БНР, която излъчва с 10kW и имам пряка видимост до предавателя, който е на 9км по въздух от мен. Всички други приемници в същата стая приемат отлично Хоризонт дори с изключени от платките антени.

Неактивен ilko-gd

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #43 -: 28 Януари, 2025, 21:13:29 »
Още нещо от диагностиката от тази вечер. На слух и силна станция въртях Т101 и Т202 докато докарах максимално добър звук. След това минах бавно по цялата скала. Забелязах един брум във фона независимо дали е на станция или не. Преди не съм му обърнал внимание. Усъмних се в захранването и вместо от щатното, подадох от лабораторното 12V. Брума си остава. Къде да търся причина за този брум? Да не се окаже, че там е ключа за лошото приемане.

Сходни теми

Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
3 Отговора
3401 Прегледи
Последна публикация 29 Април, 2019, 14:27:21
от azop_v
3 Отговора
4667 Прегледи
Последна публикация 22 Януари, 2020, 14:28:56
от kristov

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |