| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Разни стари неща  (Прочетена 15656 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен NKK

• Квантов електрон
  • Публикации: 297
  • Населено място: Пловдив
    • eshop-bg
Re: Разни стари неща
« Отговор #60 -: 13 Септември, 2024, 11:51:41 »
Има ли друго особено освен бързата готовност за работа?

Нищо друго няма, освен че подмяташ двукилограмова "гиричка" в ръка и ако ти се налага да запояваш по 5-6 часа......

Неактивен mbg

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 68
« Отговор #61 -: 13 Септември, 2024, 12:50:25 »
Нищо друго няма, освен че подмяташ двукилограмова "гиричка" в ръка и ако ти се налага да запояваш по 5-6 часа......

Именно, когато започнеш да работиш и да си вадиш хляба с поялника, особено производство и си барнал истински поялник, повече не щеш и да чуеш за този кютук, камоли да го барнеш.

Има и проблеми с него във съвремието - горе в спойката се индуцира някакво напрежение, което е способно да изгори транзистор, интегрална схема и какво ли още не.

Weller-a, който имам на работа, от 2 години и вкъщи, загрява 15 секунди след включването. Малко по-дебел от писалка и в пъти по-удобен, има терморегулатор с термодатчик под човката и таймер да се изключи след 30 мин неползване. Предният поялник, който ползвах - станция Gordak 952 имаше същите екстри без таймера, но примерно Gordak 938C също има таймер да се изключи или да намали температурата след някакво време неползване.

Неактивен ikarlo

• Квантов електрон
  • Публикации: 274
  • Населено място: София
« Отговор #62 -: 13 Септември, 2024, 13:25:55 »
Не е само това. При работа с такъв поялник температурата му се регулира чрез ръчно включване изключване по време на запояването/разпояването, което води до мощни електромагнитни импулси в близост до спойката, демек елементите. За някои чувствиелни елементи това може да се окаже фатално. По тази причина се отказах да правя олекотен инверторен вариант с феритен траф.

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1354
« Отговор #63 -: 13 Септември, 2024, 13:36:54 »
...
Има и проблеми с него във съвремието - горе в спойката се индуцира някакво напрежение, което е способно да изгори транзистор, интегрална схема и какво ли още не.
...

??

Напрежение между кои два полюса?

Неактивен Любо Божков

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1658
  • Населено място: с. Ресен общ. В.Търново
« Отговор #64 -: 13 Септември, 2024, 14:05:27 »
Десетки години съм работил и продължавам да работя предимно с индукционни поялници и не съм имал проблеми дори и с "махнатите" полеви транзистори от серията КП. Вярно е, че няма термурегулатор - всичко опира до усет. За това и карам автомобил с ръчни скорости, а не автоматик. Вярно е също, че не са подходящи за SMD монтаж. Всичко опира по-скоро до навик.  :hi:

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • Публикации: 935
  • Населено място: Германия Берлин
  • LZ2IX
« Отговор #65 -: 13 Септември, 2024, 14:27:36 »
Всичко е вярно, пак ще повторя въпрос на потребност. Важно е какво поиш. Когато поях селсини и селени и клеми. Индукционния беше незаменим. Сега като човъркам трансивери и аз съм със велер. Примера който дадох беше показателен. Когато отидох за първи път на Калякра да ремонтираме фара. Ами 100 ватовия кютюк го чакахме 2 часа да загрее че да работим. Не че лошо да си побъбриш с фараджията. Но за следващата година се бях подготвил с индукционния и ремонта мина за половин час включая отваряне-развиване и затваряне-завиване на блоковете. И те така, за всяка жаба нейния си гьол.
Денят е прекрасен, забеляза ли го!

Неактивен hris

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 86
  • Населено място: Варна
« Отговор #66 -: 13 Септември, 2024, 16:08:10 »

Проблема на Индукционния поялник от миналото е че трансформатора работи на 50 херца затова е голям и тежък. Има решение от AKA KASYAN с ВЧ феритен траф и схема от електронен дросел за луминисцентни лампи:

/>Паяльник СЕКУНДНОГО нагрева

Схема:
180671-0
Платка:

Неактивен DVS

• Квантов електрон
  • Публикации: 141
« Отговор #67 -: 16 Септември, 2024, 14:45:30 »
Малко ретро - ако някой реши да си прави сам глави за магнетофон или касетофон, имам подробно описание :-)

Неактивен lz3yy

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 12
  • Населено място: Burgas
« Отговор #68 -: 19 Септември, 2024, 16:04:41 »
ЕЛКА 160, 1974 г., не работи, ама трябва да тръгне, защото мой познат счетоводител много я хареса и обеща, че ще я пази като банковата си сметка и ще я използва само пред големи и корпоративни клиенти, за да ги впечатлява  :D
Ще проверя пистите, дискретните елементи, лампите и май само това, а ако е изгорял чипът...

Здравей,
счетоводителите са важни хора! Донора го имаш, ако се наложи. Само Куриера от теб и каквото остане може да ми го върнеш.
Поздрави1

Неактивен DVS

• Квантов електрон
« Отговор #69 -: 20 Септември, 2024, 14:08:17 »
Здравей,
счетоводителите са важни хора! Донора го имаш, ако се наложи. Само Куриера от теб и каквото остане може да ми го върнеш.
Поздрави1

Благодаря!
Започнах да презапоявам елементите, защото видимо има некачествени спойки. Ако се окаже, че проблемът е по-сериозен, може би ще ми трябва някакъв донор на части. Само да не е чипът  :D

Неактивен lz3yy

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #70 -: 20 Септември, 2024, 15:00:03 »
И чипът да е, ще го смениш. Тази няма капаче отпред, също и за батериите. Отделно, че част от бутоните и са почти блокирали в пластмасовия корпус, вероятно от мръсотия. Не мисля,че си заслужава да се възстанови, но поне вътре изглежда ОК. Успех!

Неактивен DVS

• Квантов електрон
« Отговор #71 -: 23 Септември, 2024, 20:07:31 »
Спойка след спойка и елката проработи, а за поялника най-трудно се оказа намирането на лампа 6.3 V. Освен това ми дадоха за реставриране и един комплект с части за генератори. Тук „реставрацията“ ще бъде възстановяване на опаковката, ама някой друг път  :D

P.S. В началния пост за елката годината (1974) е объркана, подвел съм се по нещо друго.

Неактивен lz3yy

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #72 -: 23 Септември, 2024, 22:19:41 »
Супер се е получило, поздравления.
Между другото, имам вече около 15 кита от време оно, включително и като твоя, два броя
Преди време се чудех да ги пазя ли, да ги сглобявам ли, но така или иначе си стоят в торбата.
Някои са запазени добре, други са като твоя.
Дай акъл, да ги пазя ли или да си спомням юношеските години?

Неактивен hris

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 86
  • Населено място: Варна
« Отговор #73 -: 24 Септември, 2024, 01:40:24 »
DVS може ли снимки на инструкцията със схемите на генераторите така че да се четат схемите и описанието. Благодаря

Между другото, имам вече около 15 кита от време оно, включително и като твоя, два броя
Преди време се чудех да ги пазя ли, да ги сглобявам ли, но така или иначе си стоят в торбата.
Някои са запазени добре, други са като твоя.
Дай акъл, да ги пазя ли или да си спомням юношеските години?

lz3yy дайте ги на мен тези около 15 китове ако може.
« Последна редакция: 24 Септември, 2024, 01:58:40 от hris »

Неактивен lz3yy

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #74 -: 24 Септември, 2024, 07:28:15 »
hris, на 4.10 се прибирам и ще им направя снимки.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |