| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Разни стари неща  (Прочетена 15648 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен DVS

• Квантов електрон
  • Публикации: 141
  • Населено място: София
Re: Разни стари неща
« Отговор #75 -: 27 Септември, 2024, 09:35:38 »
Ето един ВЕФ 206 в неизвестно състояние и вероятно неработещ. Много замърсен, няма капак за батериите и липсва малкото странично копче.

Радиото е намерено в мазето на моя позната, която твърди, че никога не е влизала в него, защото можело да има мишки или хлебарки. Апартаментът се продава и се наложило да  отвори мазето заради купувача. В общи линии било пълно в разни неща, така типични за българските мазета, но от всички тях този ВЕФ, един руски грамофон в кутия от бакелит и някакви слушалки дойдоха при мен.

Дамата работи в една музикална радиостанция и радиото, грамофонът, а и слушалките, идеално щели да подхождат на работното ѝ място. 
Веф-ът, според моята позната, бил най-спешен. Най-късно до вторник "трябвало!"  8) да е готов, затова вече е на тезгяха…

Неактивен DVS

• Квантов електрон
« Отговор #76 -: 28 Септември, 2024, 17:48:30 »
Супер се е получило, поздравления.
Между другото, имам вече около 15 кита от време оно, включително и като твоя, два броя
Преди време се чудех да ги пазя ли, да ги сглобявам ли, но така или иначе си стоят в торбата.
Някои са запазени добре, други са като твоя.
Дай акъл, да ги пазя ли или да си спомням юношеските години?

Все сам решава, трудно ми е да дам съвет, т.к. аз имам вече друг поглед върху нещата –„реставрирам“ нещо, само ако предварително съм му намерил собственик и публика. За мен няма смисъл от това, нещата да стоят по рафтове в мазета и тавани, но това предизвиква люти спорове : -) 
Мисля, че и други колеги вероятно са достигнали до този извод, съдейки по това, което виждам – снимка, направена на бул. „Тодор Каблешков“, до МОЛ България, в София.

Все пак ги пази, това са неща от една отминала епоха, повечето, ако не и всички детайли, са били произведени в България, което все пак е малък повод за национална гордост.
А ето и брошурата от моя комплект:

Неактивен DVS

• Квантов електрон
« Отговор #77 -: 28 Септември, 2024, 17:49:45 »
Ходих при един познат да търсим черен капак за батериите, а се върнах с неизправен бял захранващ блок, без кабел  :D
След смяна на транзистора с оригинален, всичко си дойде на мястото. На този етап кюстендилският кондензатор остава, т.к. целта е минимална намеса.
Нaложи се използване на WD_40 за отвиване на една втулка, после почистване на контактните пъпки и включване – пълна тишина, вероятно нещо по НЧУ, но това ще го мисля утре.

Неактивен hris

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 86
  • Населено място: Варна
« Отговор #78 -: 28 Септември, 2024, 20:54:50 »
DVS, Благодаря за инструкцията:

hris, на 4.10 се прибирам и ще им направя снимки.

Здравейте lz3yy, мечтата ми от едно време като бях малък '84 беше всички книжки от Български Набори/КИТ-ове/ да са сканират/снимат с високо качество и качат в интернет, а защо не във форум Сандъците и във ваша тема, където да се прехвърли и тази от DVS и да са снимат частите от комплекта за всеки който иска да прави ретро НАБОРИ/КИТ-ове като: Акустично Реле, Фоторелета, Четири схеми на релета за време, Четири схеми за генератори, НАБОР Електронен звънец Славейче и още други има но сега не се сещам за всички. Като идеята е ако има печ.платки да се напраеят гербер файлове за завода в китай да може да се поръчат и печатните платки или на универсални платки да се сглобяват. Идеята ми просто е да има място за старите БГ набори където да се видят и прочете това късче от нашата история от миналото с надеждата един ден някой незнаен младеж запален по електрониката да ги преоткрие и да ги сътвори наново и така да се научи как сме се учили по времето на Развитото ни Социалистическо Общество без Интернет и зомби smart телефони.
« Последна редакция: 28 Септември, 2024, 21:01:33 от hris »

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • Публикации: 935
  • Населено място: Германия Берлин
  • LZ2IX
« Отговор #79 -: 29 Септември, 2024, 08:25:24 »
Без смяна на електролитите ВЕФ-а няма да тръгне. Виждам си ползвал гумата по предназначение адмирации. Иначе много неща може да има по ВЕФ а. От прекъснал МЧ кръг до някой кофти резистор. Успех в ремонта  :drinks:
Денят е прекрасен, забеляза ли го!

Неактивен DVS

• Квантов електрон
« Отговор #80 -: 03 Октомври, 2024, 07:06:46 »
Ремонтът на този ВЕФ се оказа не чак толкова сложен. Тъй като не ми се губеше време да меря режими, да гледам схемата и да разсъждавам, направо смених всички транзистори в НЧУ, след което радиото заработи. Дори не си направих труда да измеря свалените и да установя, кой е правил белята. Би било добре да се сменят и електролитните кондензатори, както предложи shri, но в случая е важна максималната автентичност, а не толкова качеството на възпроизвеждане.

Изненадата беше на средни вълни, т.к. успях да чуя без антена видинския предавател в София и затова побързах да го запиша – за доказателство  :D

« Последна редакция: 03 Октомври, 2024, 07:12:36 от DVS »

Неактивен lz3yy

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 12
  • Населено място: Burgas
« Отговор #81 -: 06 Октомври, 2024, 16:34:31 »
hris,
обещаните снимки. Това открих в торбата и за каузата с радост ще ти ги изпратя на посочен адрес.
А някой ден, когато нещата се случат може да си сглобя един нов стар кит за кеф. То и сега с малката сглобяваме китайски приемници,
ако и остане тръпката може и тя да си го сглоби.
Напиши адрес и при първа възможност ти ги пращам.

Неактивен lz3yy

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 12
  • Населено място: Burgas
« Отговор #82 -: 06 Октомври, 2024, 16:35:38 »
Продължението

Неактивен DVS

• Квантов електрон
« Отговор #83 -: 07 Октомври, 2024, 07:51:19 »
...
А някой ден, когато нещата се случат може да си сглобя един нов стар кит за кеф.

Това може да се случи, но вече само с китайски части :D

Неактивен DVS

• Квантов електрон
« Отговор #84 -: 07 Октомври, 2024, 07:57:30 »
Това е един грамофон, който трябва да бъде възстановен. Щетите са сериозни - липсва рамото, има отчупено парче от капака и кой знае още какво.
Грамофонът има опция за просвирване на плочи на 16 обр./мин. Аз не съм виждал такава плоча, но има информация, че те са били използвани за записи за изучаване на чужд език и за озвучаване в големи търговски магазини.

Неактивен DVS

• Квантов електрон
« Отговор #85 -: 14 Октомври, 2024, 07:02:07 »
Нещата с грамофона не вървят, не е ясно как ще го "реставрирам"!

Обаче, видях на битака два Робко_01, по 90 лева за брой. Сега ме е яд, че не ги купих, но не се сетих за някой мой познат, който може да им осигури достойно показване пред публика.
Надявам се, че са си намерили майстора!

На видеото се вижда как въртя ръчно един от роботите:

https://youtube.com/shorts/azslPQMCth0

Неактивен Koceto8_5

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 53
  • Населено място: Пловдив
« Отговор #86 -: 14 Октомври, 2024, 10:21:06 »
Този от дясно са му изкормили управляващата платка. Но и на това има лек стига да попадне на правилния човек.

Неактивен lager

• Квантов генератор
  • Публикации: 928
  • Населено място: село Обидим, обл Благоевград, общ. Банско
« Отговор #87 -: 14 Октомври, 2024, 13:12:41 »
Името е различно, шасито е същото:

Неактивен lager

• Квантов генератор
  • Публикации: 928
  • Населено място: село Обидим, обл Благоевград, общ. Банско
« Отговор #88 -: 14 Октомври, 2024, 13:14:05 »
Има и усилвател транзисторен, работеше преди да го зарежа на произвола на снега и дъжда.

Неактивен DVS

• Квантов електрон
« Отговор #89 -: 18 Октомври, 2024, 07:26:50 »
Има и усилвател транзисторен, работеше преди да го зарежа на произвола на снега и дъжда.

А как изглежда този усилвател?
Аз останах с впечатлението, че грамофонът се е включвал към лампово радио, съдейки по двете букси, свързани директно към игличката.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |