| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Пренавиване на Засенчен полюсен индукционен двигател  (Прочетена 864 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Атанас Янков

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 0
  • Населено място: Ямбол
Здравейте
В интернет доста търсих и не успях да намеря информация как се пресмятат броя навивки на бобината.
Това е най-лесно за разглобяване , лесно за пренавиване .  Но и няма информация .
При нужда много лесно се обръща посоката на въртене на ротора .

Имам машинка която брой и дори да трябват 10000 няма никакви проблеми .

175053-0

Имам изходни данни като : сшублер виждам 0,18 мм. дебелина на емайлираният проводник .
 здрава бобина 330 Ohm / + 70 Ohm ( за 1-ва и 2-ра скорост )

Но ако нямам шанс да измеря здрав ( примерно за една фурна за вграждане цените достигат 150 лв )

« Последна редакция: 25 Януари, 2024, 10:12:34 от Gabo »

Неактивен NHB

• Квантов генератор
  • Публикации: 913
  • Населено място: Варна
Смята се както първична намотка на трансформатор със същото сечение на магнитопровода. Иначе, просто се навива същият по сечение проводник, докато се запълни макарата.

Неактивен ikarlo

• Квантов електрон
  • Публикации: 275
  • Населено място: София
Към автора на питането: двигателят е с разцепени полюси, а не засечен. Гугъл превода понякога, особено при технически термини, създава странна терминология :---

Неактивен Атанас Янков

• Блуждаещ електрон
  • *
Имах късмета да измеря здрава бобина - 330 R + 70 R
Проводника е 0,18мм с лаковото покритие .
Бях навил един който бе със спечен тел и работи ( повторих тел дебелина , съпротивление )
Още не е спрял .

Но ако нямам късмет с друг различен като мощност ще използвам :
 - оказа се че при смятане според твоето писание
коефицент 36 / сечение на магнитопровода - и умножа мрежово напрежение около  3500 намотки ( което ми бе нужно за мотора )
Като четох този коефицент зависел от качеството на магнитопровода - може да е от 35 до 60

После на мотора изписва че е 12 W => 0.0522 A
Формулата за дебелина ми прошепна 0,18 мм. дебелина .

Благодаря за информацията . Ще очаквам 0,2мм тел да ми изпратят  и след пренавиване ще споделя дали тези сметки отговарят .

Неактивен Атанас Янков

• Блуждаещ електрон
  • *
Към автора на питането: двигателят е с разцепени полюси, а не засечен. Гугъл превода понякога, особено при технически термини, създава странна терминология :---
:)
възможно е
Аз от едно време пък съм го чувал като двигател с накъсо даден ротор

НО пък има картинка ( все пак се разбрахме :) )

Неактивен ikarlo

• Квантов електрон
:)
възможно е
Аз от едно време пък съм го чувал като двигател с накъсо даден ротор

НО пък има картинка ( все пак се разбрахме :) )
Еднофазните двигатели с късосъединен ротор са няколко вида, в зависимост как се получава въртящо магнитно поле. По-разпространени са с дефазираща намотка, например, кондензаторните. При двигателите с разцепени полюси дефазирането става с помощта на късосъединена навивка в част от полюса на статора.

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • Публикации: 935
  • Населено място: Германия Берлин
  • LZ2IX
Нас пък ни учеха че се казва "кафезен ротор", за асинхронни двигатели.
Денят е прекрасен, забеляза ли го!

Неактивен Атанас Янков

• Блуждаещ електрон
  • *
Аз как минава магнитното поле - че има 4 фази ( всяка на 90 градуса )
Не ме вълнува .

Крайната цел е да знаех как да сметна колко на брой намотки и каква дебелина .

малко майтап че днес много ме ядосаха извън форума :
Реално и на женският полов орган сме му измислили много различни наименования - ама никой не се противи .

Неактивен ikarlo

• Квантов електрон
На снимката се вижда медната шина в полюса. През тази късо съединена навивка протича ток, който създава магнитно поле, отместено от основното, което е равносилно на фазово изместване. Не е четириполюсен, а двуполюсен. Синхронните обороти са 3000, реално са 2700 -2800 поради хлъзгането. Тези двигатели имат малък въртящ момент, който е равен на пусковия. 
https://forum.napravisam.bg/viewtopic.php?t=8293&start=40
« Последна редакция: 25 Януари, 2024, 19:28:08 от ikarlo »

Неактивен NHB

• Квантов генератор
Според това, което във ВУЗ са ме учили по предмета ЕМУ (електрически машини и устройства), нарича се асинхронен двигател с екранирани полюси. Има много силно изразено елиптично въртящо се поле, стартовият въртящ момент е много малък и при подсинхронна скорост моментът е примерно 10 пъти по-голям от стартовия. Неподходящ за регулиране с промяна на напрежението. Не може да се развърти под товар. Използва се за вентилатори, където товарът при старт е 0, както и за разни маломощни приложения, не изискващи мощност при старт.

Неактивен Атанас Янков

• Блуждаещ електрон
  • *
Благодаря за информацията .
Така е - скоростта е фиксирана ( защото се захранва с 50 Hz . ) единственото за да се промени - с честотен регулатор

От училище свита в дасно ръка ( посока на навиване на бобината ) магнитното поле е в посока на палеца .
Тук ако го навия в една и друга посока - трябва да е същото ?
Но вече навит и залят със смола - мога да завъртя посоката на ротора - ако го разглобя и сглобя в обратна посока .
« Последна редакция: 26 Януари, 2024, 00:14:39 от Атанас Янков »

Неактивен NHB

• Квантов генератор
Обръщане на посоката се получава чрез обръщане на статора. Няма значение в каква посока е навита намотката. Посоката са задава от екраниращите намотки на двата полюса.

Неактивен Атанас Янков

• Блуждаещ електрон
  • *
Обръщане на посоката се получава чрез обръщане на статора. Няма значение в каква посока е навита намотката. Посоката са задава от екраниращите намотки на двата полюса.

Благодаря за информацията .
Това с обръщането на ротора го знаех . Но с посоката на бобината не го знаех .

То нещо което не зная - питам . Няма човек роден научен  , С питане и слушане човек се учи :)

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |