| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Стабилизатор LM1117-xx може ли да се свържат два в паралел  (Прочетена 1199 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • Публикации: 935
  • Населено място: Германия Берлин
  • LZ2IX
Та използвам такъв стабилизатор на 3,3В сокет SOT223 обикноевно са 0,8А. За повишаване на тока, по точно да съм сигурен че няма да загрява на платката. Мога ли да сложа 2 в паралел- крак в крак? Например знам 78хх позволяват и съм го правил и не греят от уравнителни тоци. С тoзи нямам опит. Ще захранва един процесор STM32F407 и един 4" дисплей който също е на 3,3В подсветката. Или по-добре да сложа два стабилизатора единия за чипа и другия за дисплея. Но не знам дали през платката на дисплея двата плюса нямя да се окъсят. Да поясня преди да ми предложите решение с импулсен вариант за повече ток. Използвам линеен нарочно и не искам на това място в съответното устройство импулсен DC\DC.
Денят е прекрасен, забеляза ли го!

Неактивен BatKoce

• Квантов генератор
  • Публикации: 508
  • Населено място: Ракитово
    • velevel
Едва ли ще е различно положението в сравнение с 7805. Общото количество топлина, отделено от двата, ще е толкова, колкото и от един. Топлината ще се разпредели между двата корпуса, от което максималната температура за всеки един ще е по-ниска при еднакъв товар и в двата случая. При такива корпуси е важно проектирането на пистите. Не може да се пренебрегне значението на платката за охлаждането. Входното напрежение колко е?

Неактивен Борис Борисов

• Модератор
  • Квантов електрон
  • Публикации: 448
  • Населено място: гр.Бяла, обл.Русе / София
  • Борис Борисов
По-добрият вариант би бил два отделни според мен. Какъв интерфейс ползваш за връзка между дисплея и контролера?

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1354
  • Населено място: София
А бе може две паралелно, но трябва да се подберат да дават точно едно и също напрежение, или някак си да се балансират.
Тук е описано по-подробно: https://fscdn.rohm.com/en/products/databook/applinote/ic/power/linear_regulator/parallel_ldo_an-e.pdf

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • LZ2IX
Няма друго, дисплея се захранва дирекно от чипа. Входното ще е 8В. Подсветката няма да взима ток от тази схема но матрицата на дисплея да, а не знам колко ще харчи. Всъщност основния въпрос е колко ще дръпне компа. Но преди да се програмира и пусне трудно ще се каже точно.

Неактивен BatKoce

• Квантов генератор
    • velevel
...или някак си да се балансират...

Проблемът с балансирането е важен, когато искаме да ги товарим близо до максимума. Ако единият е натоварен примерно с 43% от възможностите си, а другият с 57%, проблем няма да възникне. Така или иначе те трябва да са близо един до друг и по-студеният ще помага при охлаждането на по-топлия. Някакво частично балансиране може да се получи с правилно опроводяване на платката. Ако входното напрежение е по-високо от необходимото, част от него може да се "изгаси" върху резистори или диоди. Така общото греене ще се разпредели върху двана стабилизатора и тези резистори или диоди...

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1354
  • Населено място: София
Ако притеснението е в охлаждането, могат да се използват два различни стабилизатора на 2 стъпки. Първия да сваля от 8V на 5V, а втория от 5V на 3.3V. В този случай топлината пак ще се разпределя горе-долу 50-50 между тях.

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • LZ2IX
Загледах се в даташита на чипа, дават го максимум 500mW и 200mA да дърпа. Би трябвало да няма ядове. Вероятно и 5В ще намеря в устройството за захранване. Мога да се пробвам да сложа два в паралел с изравнителни резистори но СМД, не знам какви мощни ще намеря на магазина. Ако сложа нещо от порядъка на 0,3-0,5 ома.

Неактивен BatKoce

• Квантов генератор
    • velevel
Не са нужни мощни изравнителни резистори. За 0,3 ома и 0,2А получих 12 миливата мощност. но ако направиш стабилизатор от 8 на 5 волта и свържеш два стабилизатора в паралел, може да е достатъчно. Освен това има такива стабилизатори и в по-голям корпус. Вероятно не е трудно да се намерят, дори и от някоя изхвърлена техника. Освен това не се налага да се ползва LDO стабилизатор, такаче и всякакъв за 3,3 волта ще свърши работа.
« Последна редакция: 28 Ноември, 2023, 18:15:33 от BatKoce »

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • LZ2IX
Ще сложа 2 резистора по 0,2 ома намерих двуватови корпус 2512.  :drinks:

Неактивен BatKoce

• Квантов генератор
    • velevel
Ще сложа 2 резистора по 0,2 ома намерих двуватови корпус 2512.  :drinks:
Ми нема лошо, но то в цялата постановка, едва ли влизат два вата  :)

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3557
  • Населено място: Варна
Ми нема лошо, но то в цялата постановка, едва ли влизат два вата  :)
Иване смело слагай в парапел,то в даташита даже схема има ама е Battery Backed-up Regulated Supply  :) Само махаш бластния резистор на батерията и самата батерия.Вместо резистори слагаш диоди.Успех :drinks:

173218-0

Виж Fig.5 Battery Backed-up Regulated Supply дето е накрая.
http://www.htckorea.co.kr/Datasheet/LDO/LM1117.pdf

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • LZ2IX
Тъй направих-нарисувах платчицата.
173221-0

Неактивен veso74

• Квантов електрон
  • Публикации: 350
  • Населено място: Силистра
  • LZ2WSG
"Средното" с пластината е изход. Не GND.

Неактивен BatKoce

• Квантов генератор
    • velevel
Мисля, че на тези стабилизатори, масата не е на средното краче. Провери внимателно!

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |