| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: TOYO CH 751  (Прочетена 1101 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Активен lager

• Квантов генератор
  • Публикации: 928
  • Населено място: село Обидим, обл Благоевград, общ. Банско
TOYO CH 751
« -: 25 Ноември, 2023, 13:38:30 »
Преди известно време купих от колега този плеър работещ с картридж касета. Нямах касета, колегата също и се наложи да се пробвам няколко пъти в бея за такава. Вчера най-после пристигна и сутринта вече имах възможност за проби на устройството. Оказа се работоспособно, касета която купих също и накрая чух музика.Понеже съм слушал Битълс точно от годините на песните от касетата веднага усетих възпроизвеждане с по-ниска скорост. Прегледах механиката, нямаше проблеми и затова започнах ровене да открия задния капак. След като го открих видях както и вие ще имате възможност да видите че то работи на 127 волта/60 херца.Задвижването е от асинхронен мотор и всичко се изясни. Не намерих данни за мотора, нито схема на машината и сега вече знам че имам две възможности да го накарам да работи нормално, всъщност три, но едната веднага отпада.Честотен инвертор струва повече от плеъра, замяна на мотора също не желая и третата най приемлива- смяна на шайбата на мотора. Както споменах няма данни за оборотите на мотора- може да са 3000 или по-малко. Задачата е какъв да бъде диаметъра на шайбата.

Активен styrshel

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1567
  • Населено място: Варна
Re: TOYO CH 751
« Отговор #1 -: 25 Ноември, 2023, 14:05:00 »
Ами диаметъра на щатната шайба умножаваш по 1,2 и готово. По-големия проблем може да е дали ще е достатъчна мощността на мототора, защото U/f=const., т.е. пропорционално трябва да намалиш напрежението, за да не опуши мотора, но може и да издържи???  :) :) :)

Неактивен petromaniq66

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 86
« Отговор #2 -: 25 Ноември, 2023, 14:06:47 »
20% по-широка.

Активен lager

• Квантов генератор
« Отговор #3 -: 25 Ноември, 2023, 15:06:32 »
Най-вероятно производителят е предвидил ситуацията с херците-шайбата не е набита на оста, фиксирана е с винт. Не съм видял още дали и перката за охлаждане ще се свали лесно. Моторът е масивен,върти само един маховик, едва ли ще се претовари.

Неактивен ikarlo

• Квантов електрон
  • Публикации: 275
  • Населено място: София
« Отговор #4 -: 25 Ноември, 2023, 15:23:55 »
Бъди сигурен, че моторът е оразмерен за двете честоти - в Япония ги има и двете!
https://fujitravel.ru/about-japan/elektrichestvo-v-iaponii/

Активен Любо Божков

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1659
  • Населено място: с. Ресен общ. В.Търново
« Отговор #5 -: 25 Ноември, 2023, 15:48:37 »
А не може ли да се навие тиксо или някаква друга по-тънка лента върху шайбата и така да се установи нужния диаметър?  ::)

Активен lager

• Квантов генератор
« Отговор #6 -: 25 Ноември, 2023, 17:30:16 »
ОК и на двамата колеги, прегледах напрежения и честоти в различните мрежи, даже и за Тесла и Едисон препрочетох. Стършел може да каже как Тойото се е оказало на наша територия.Японците едва ли са произвеждали само за лична консумация тези машини. Много хитро предложение на колегата Любо Божков, аз още утре обаче ще намеря някаква гумена фрикция, която да пасне на шайбата. Шайбата е бъчва и ако не открия точно нещо подходящо че го оформя със шкурка или някаква пила. Имам и стругар който може да направи нова шайба.След това трябва да окомплектовам система усилвател и колони за да може да се чуе истинската музика.Записът е квадро и при два канала звучи смешно- от една колона само припяващи, от другата тъпани.Останалите ги няма.

Неактивен ikarlo

• Квантов електрон
  • Публикации: 275
  • Населено място: София
« Отговор #7 -: 25 Ноември, 2023, 17:44:31 »
Правили са ми такава шайба за преход от 9,5 на 19см на ролков магнетофон. Изискванията са високи за да няма детонации. С тиксо и гума едва ли ще стане.
В самата Япония има градове с 50Hz, други на 60Hz. В нета има руски клип за това: връзката между мрежите е с междинно преобразуване в постоянен ток. Да им се начудиш на японците! В повечено техни ролкови магнетофони, в принадлежностите има насадка на тонвала за по-ниската честота.

Активен lager

• Квантов генератор
« Отговор #8 -: 25 Ноември, 2023, 19:08:47 »
Имам AKAI 1722W, той има превключвател 50/60 ХЦ.Трябва да проверя как е направено. Също имам два Шарп-а с такава втулка на тоноста. Може би с някакъв шлаух ако може да се надене на оста ще стане. Преди време правих опити с Ревокс да му вдигна скороста с втулка и нещо се получи но после се сдобих с друг високоскоростен и спрях опитите.

Активен lager

• Квантов генератор
« Отговор #9 -: 26 Ноември, 2023, 17:26:41 »
Готов съм, работих по идеята на Любо Божков. Намерих много просто решение, след втория опит резултата е перфектен. Няма виене и скърцане, много лесно се минава от една мрежа към друга.

Неактивен NHB

• Квантов генератор
  • Публикации: 913
« Отговор #10 -: 30 Ноември, 2023, 19:16:54 »
Ами диаметъра на щатната шайба умножаваш по 1,2 и готово.

Не е съвсем вярно това. Към диаметъра на шайбата се прибавя дебелината на ремъка, умножава се по 1.2 и от резултата се вади дебелината на ремъка.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |