Преди известно време купих от колега този плеър работещ с картридж касета. Нямах касета, колегата също и се наложи да се пробвам няколко пъти в бея за такава. Вчера най-после пристигна и сутринта вече имах възможност за проби на устройството. Оказа се работоспособно, касета която купих също и накрая чух музика.Понеже съм слушал Битълс точно от годините на песните от касетата веднага усетих възпроизвеждане с по-ниска скорост. Прегледах механиката, нямаше проблеми и затова започнах ровене да открия задния капак. След като го открих видях както и вие ще имате възможност да видите че то работи на 127 волта/60 херца.Задвижването е от асинхронен мотор и всичко се изясни. Не намерих данни за мотора, нито схема на машината и сега вече знам че имам две възможности да го накарам да работи нормално, всъщност три, но едната веднага отпада.Честотен инвертор струва повече от плеъра, замяна на мотора също не желая и третата най приемлива- смяна на шайбата на мотора. Както споменах няма данни за оборотите на мотора- може да са 3000 или по-малко. Задачата е какъв да бъде диаметъра на шайбата.