Въпреки, че не се прояви интерес, реших да покажа как се справих с възстановяването на променливия кондензатор на Telefunken bajazzo ts 101, който беше героят от другата ми тема. Там писах, че този приемник престоя почти година докато реша как да се преборя с първият проблем-непомръдващият пр. кондензатор. Нали такава ми е "технологията", първо да отстраня всички механични и декоративни проблеми, а чак после да се боря, доколкото мога, с електрониката. Подобно "запичане" съм имал най-вече с кондензаторите на ламповите Грундици (над 60 годишни), а този беше по-млад, малко над 50, но такова чудо не бях виждал?! Основно пробвах с WD40, но до раздвижване на първичното валче не стигнах. Изчаквах с дни, но не и не и накрая го зарязах за по-добри времена. И докато стигнах до последния ми bajazzo 51 и който, въпреки своите над 70 не ми създаде такива проблеми. И тогава реших на ts 101 "да му влизам с бутонките". Първо поразрових из форумите и се оказа, че това им е едно от заболяванията. Но хората пишеха, кой с нагряване и WD40, кой със спирт или ацетон са ги раздвижвали, пробвах ги всичките, но при мен пак не ставаше?! Дори направих шлиц челно на вала за отвертка за да приложа по-голяма сила. И тогава реших да пробвам с "таран", т.е. да пробия отвори на лагерната втулка през които да вкарам ведето. Е, малко свредлото засяга и вала, но няма как. Не ми се сваляше от платката, най вече да се предпазя от редене на кордата, защото при тези машини и това е проблем (някъде преди 5 години ви се оплаквах пак от тази серия, варианта де лукс). Голямо треперене беше при пробиването на място, да не се отплесне свредлото и да направя по-голяма беля.
Както и да е, пробих даже два отвора, впръсках WD40 и само след минути тръгна!
До тук, добре, но имаше и други проблеми. Оказа се, че пластинките задират леко, а отзад този двоен иначе кондензатор движи и един вариатор, с някаква безумна конструкция, на която лостчето беше счупено надве. Добре, че чарковете бяха налице, та ги залепих. Да, но се оказа, че така, както кондензатора е на платката лостчето не може да се монтира. Същото се отнася и за изправяне на пластините. И ща не ща го свалих. Приложих един мой метод, който е давал резултат, за да не изпаднат навивките корда около колелото ги облепвам. Показвам снимка на която се виждат единия отвор, шлица за отвертка и облепеното колело:
Да, но не съобразих, че колелото не е обезмаслено и след час лепенките се разлепиха и конците се разхвърчаха, на здрава глава - болест!
При изправянето на пластините само един път ме друсна тока, та кондензатора отхвърча на пода. И друго, пластините за разлика от други, напр. нашите Прогрес и В.Търново, са от някаква твърда сплав, та трудно приемаха корекциите. А реденето на кордата ми отне почти надница, особено докато докарам еднаквия опън на двете пружинки. Малка илюстация:
Та, в общи линии това ми бяха теглилата, преди да почна да се правя на електрончик и с което ви тормозих в другата тема.
И друго. Предлагам, ако на някой му се занимава (е, с достатъчна езикова и компютърна грамотност) в някой от западните форуми да сподели моя начин за раздвижване на кондензатор? Дори и от от свое име, за авторство не претендирам! Та да видят, че "и нии сме дали нещо на света"!