| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Интересен ефект  (Прочетена 4097 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен Yassen

• Квантов електрон
  • Публикации: 331
  • Населено място: София
Re: Интересен ефект
« Отговор #45 -: 06 Октомври, 2023, 11:21:02 »
Горят от старост Слави, от термичните промени при многкратното пускане и спиране, променя се структурата на кристала. Тези германиеви транзистори имат голям обратен ток, когато нарасне много се получава пробив. Нормално е за тях. Ако е друга причината, ще разбереш когато сложиш нови. При трансформаторното съгласуване, както е в това радио нещата са много прости и надеждни.
Бъдещето принадлежи на онези, които вярват в красотата на мечтите си.

Неактивен slavi

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1201
  • Населено място: Ботевград
« Отговор #46 -: 06 Октомври, 2023, 20:50:21 »
Колеги, благодаря надявам се, за полезните съвети! Днес получих двата крайни транзистора и както вчера писах, от понеделник продължавам борбата..
0888981645, 072365106

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3557
  • Населено място: Варна
« Отговор #47 -: 06 Октомври, 2023, 21:32:13 »
Абе те стареят и деградират кристалите ама май не гледате схемата.Ако тока през AD155 е голям ще окотиш и тия.Там има един тример 50 ома в крайното стъпало паралелно на един варистор.Проверяват се затължително щом горят крайните транзистори и ако всичко е наред с тях тока през колекторите на AD155 трябва да е 10 ма.Наглася се така,тримерчето 50 ома в крайно положение,по схемата към + захранване.На мястото на мостчето на захранването,средна точка на трансформатора мериш тока с мултицет.Най добре стрелкови уред.С тримерчето 50 ома нагласяш тока на 10 ма и връщаш обратно мостчето и си готов с крайкото стъпало.

Неактивен NHB

• Квантов генератор
  • Публикации: 913
« Отговор #48 -: 06 Октомври, 2023, 23:22:36 »
... Докато ги чакам дали може да го включа така, както са свалени крайните Т403 и 404 и да премеря каква е консумацията? Впрочем, свален е и термистора R419, защото е вързан за радиатора на Т404, но не е проблем да си иде на мястото.

От такова чудене няма полза. Ако в едно транзисторно радио се консумира голям ток, значи този ток тече през крайното стъпало (защото то е единствения консуматор в апарата, през който е възможно да протече голям ток) - значи там някой транзистор е изгорял. Ако махнеш транзисторите, естествено, през тях ток няма да тече и следователно консумацията на цялото радио няма как да е голяма. Е, има възможности за изключение от правилото, но рядко и бъди сигурен, че при теб няма да е така. Сега, ако  не те мързи, може да върнеш здравия транзистор на мястото му и да пробваш радиото само с един транзистор в крайното стъпало. Трябва да върнеш и термистора, защото той участва в схемата, която задава тока на покой и без него токът ще е голям и без да е изгорял транзисторът. С един транзистор, ако всичко друго си работи, радиото ще засвири и ще му чуеш гласа. Е. ще свири с изкривявания, но ще знаеш дали останалата част работи или не.

Неактивен slavi

• Адронен колайдер
« Отговор #49 -: 07 Октомври, 2023, 11:34:33 »
Пак благодаря на всички! Но от понеделник..
0888981645, 072365106

Неактивен NHB

• Квантов генератор
  • Публикации: 913
« Отговор #50 -: 07 Октомври, 2023, 21:54:12 »
Сега, ако  не те мързи, може да върнеш здравия транзистор на мястото му и да пробваш радиото само с един транзистор в крайното стъпало. Трябва да върнеш и термистора, защото той участва в схемата, която задава тока на покой и без него токът ще е голям и без да е изгорял транзисторът. С един транзистор, ако всичко друго си работи, радиото ще засвири и ще му чуеш гласа. Е. ще свири с изкривявания, но ще знаеш дали останалата част работи или не.

Това съм го написал без да разбера, че вече имаш транзистори. Някак не съм обновил страницата и не съм видял последните постове.
Направи както е казал @lz2xl, то е правилно и важно. Пптинципно, германиевите транзистори са много по- капризни и лесно умиращи от силициевите, които ги замениха повсеместно още преди 40 - 50 години. При германиевите е допустимо загряване на кристала само до 70 градуса, след това умират. Силициевите работят до 160 градуса за сравнение. Можеш да свържеш последователно на захранването лампичка примерно за  50-100 мА за да си сигурен, че няма да протече голям ток, ако някак остане неоткрита причина за това.

Неактивен slavi

• Адронен колайдер
« Отговор #51 -: 10 Октомври, 2023, 17:51:00 »
Да докладвам, както обещах. ТРЪГНА!
Но, за моя капацитет вече се уморих и стана късно да прeхвърлям клипове през ютуб. Явно утре ще е основния доклад? :(
И друго погледнах и чак сега забелязах, че темата е прочетена 1400 пъти, ега ти ?! Та толкова ли е била интересна или пък е било забавно да ми гледате сеира? :D
Все пак да благодаря на всички взели отношение: shri, NHB, Yassen, Любо Божков, малкия, vladimirstanoev, lz2xl, дано не съм пропуснал някой!?
Бъдете живи, здрави и все така отзивчиви! И дано повече има такива теми свързани със старата техника? Че нещо се загубиха, да не се обиди някой, в компютърните и търговски теми?..
0888981645, 072365106

Неактивен малкия

• Квантов електрон
  • Публикации: 122
« Отговор #52 -: 10 Октомври, 2023, 18:34:14 »
Нейсе! Сега има да му се радваш... наслади се на момента. Поздравления. Сега очакваме подробности:

... но конеца излезе такъв, че ме отказа цяла година да го барам. Казах, че за това ще има отделна тема.
“Страна безъ собствена индустрия е колония” - Сава Алтимирски "Бралтъ"

Неактивен Radio208

• Квантов генератор
  • Публикации: 510
  • Населено място: Пазарджик
« Отговор #53 -: 10 Октомври, 2023, 22:24:38 »
Абе те стареят и деградират кристалите ама май не гледате схемата.Ако тока през AD155 е голям ще окотиш и тия.Там има един тример 50 ома в крайното стъпало паралелно на един варистор.Проверяват се затължително щом горят крайните транзистори и ако всичко е наред с тях тока през колекторите на AD155 трябва да е 10 ма.Наглася се така,тримерчето 50 ома в крайно положение,по схемата към + захранване.На мястото на мостчето на захранването,средна точка на трансформатора мериш тока с мултицет.Най добре стрелкови уред.С тримерчето 50 ома нагласяш тока на 10 ма и връщаш обратно мостчето и си готов с крайкото стъпало.
Токът не трябва ли да е 5 мА както е по схемата ?

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3557
« Отговор #54 -: 10 Октомври, 2023, 22:57:55 »
Малко ще му дойде 5 ма,може да прави изкривявания.Имам подобен Телефункен,ама аз слагах AD162.Такива имах за замяна и така се получи.Не знам slavi какво е сложил последно.Да намериш оригиналните ще е трудничко,там въобще и българските SFT323 да сложиш пак ще свири.

Неактивен slavi

• Адронен колайдер
« Отговор #55 -: 11 Октомври, 2023, 18:14:08 »
Май за подробен доклад няма да има време, а и нерви. Но, накратко.
Ползвах "хибридно" всички ваши съвети, но първо проверих всичко по правилото "къде барах?". Оказа се, че съм обърнал поляритета на С 406...
После замерих двата транзисторa AD 162 дето купих и единия показа непозната за мен картинка:
171629-0
Другият показа hFE=137, което беше близо до здравия оригинален:
171631-1
Направих "кръстоска" между Тунгсрам и TFK. Така ме посъветва моят местен специалист Пламен и излезе прав.
Налепих всичко и дойде момента! И взе, че заработи, но леко кривеше. Оказа се, че тока на покой е 5-6 мА. Като го докатах до 10 работата стана, явно с 5 мА не им стига "въздух":
Невалиден youtube линкПосле си направих експеримент с разни захранвания. Оказа се, че при маломощни има голям пад на захранващото напрежение и се получава този ефект:
Ютуб пак запецна, писна ми, хем махнах това "студио", утре ще продължа...
0888981645, 072365106

Неактивен NKK

• Квантов електрон
  • Публикации: 297
  • Населено място: Пловдив
    • eshop-bg
« Отговор #56 -: 11 Октомври, 2023, 18:32:59 »
Цитат
После замерих двата транзисторa AD 162 дето купих и единия показа непозната за мен картинка:

Всичкомера не е лош помощник, но за германиеви транзистори не става, то и мултицетите с бета измерител не са цвете за мирисане когато става въпрос за този тип транзистори.

Неактивен vladimirstanoev

• Квантов електрон
  • Публикации: 158
  • Населено място: Sofia
« Отговор #57 -: 11 Октомври, 2023, 18:45:12 »
Ютуб пак запецна
Този път пак има излишни неща (в червено), без които линка става работещ:
[youtubе]httрs://youtubе.com/video/AHyWbEHBx20/edit[/youtube]
https://youtube.com/video/AHyWbEHBx20/edit

Неактивен slavi

• Адронен колайдер
« Отговор #58 -: 11 Октомври, 2023, 20:01:02 »
Що така бе колега, от къде идва това? По-рано проблемите ми бяха други?
0888981645, 072365106

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1354
  • Населено място: София
« Отговор #59 -: 11 Октомври, 2023, 20:10:58 »
Ето коректния начин да се поставя клипче от Тубата:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=AHyWbEHBx20[/youtube]
Резултат:

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |