| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Интересен ефект  (Прочетена 4103 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен slavi

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1201
  • Населено място: Ботевград
Re: Интересен ефект
« Отговор #15 -: 02 Октомври, 2023, 14:13:19 »
Реших да проверявам както се бяхме разбрали и за да не изтощавам батериите (предишния клип е на батерии) реших да включа външно захранване. Имам оригинално Телефункен, но е 7,5v. И се чу това бучене, но дали е само от по-ниското напрежение?
Невалиден youtube линк
0888981645, 072365106

Неактивен slavi

• Адронен колайдер
« Отговор #16 -: 02 Октомври, 2023, 14:17:34 »
Пак невалиден?..
0888981645, 072365106

Неактивен vladimirstanoev

• Квантов електрон
  • Публикации: 158
  • Населено място: Sofia
« Отговор #17 -: 02 Октомври, 2023, 14:57:22 »
Проблемът и на двата линка е това, което си добавил в червеното:
https://studio.youtube.com/video/JJmzCNCUEbg/edit
Изтрий го и двата линка ще станат работещи.
Проблемът според мен се дължи на изтощена с недостатъчен ток батерия.
Пробвай с нова батерия и "ефекта" би трябвало да изчезне.

• Квантов електрон
« Отговор #18 -: 02 Октомври, 2023, 15:09:22 »
Този 50-херцов брум се дължи на лошата филтрация (а не на по-ниското напрежение) на външото захранване, което използваш.
Добави му един 1000uF електролит и брума би трябвало да изчезне.
https://youtube.com/video/JJmzCNCUEbg/edit

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • Публикации: 935
  • Населено място: Германия Берлин
  • LZ2IX
« Отговор #19 -: 02 Октомври, 2023, 16:10:45 »
Да не си объркал плюса и минуса. Малко прилича на такова. Иначе този брум е нормален за средни и дълги вълни в градовете.
Денят е прекрасен, забеляза ли го!

Неактивен slavi

• Адронен колайдер
« Отговор #20 -: 02 Октомври, 2023, 16:24:20 »
Благодаря колега, но това studio не съм го писал аз!? И мен ме учуди от къде е дошло, но при следващ клип ще видим дали ще се появи?
Иначе, почнах проверки, както NHB препоръча, но освен леко намаляване нивото на шумовете друго няма. С411 и С412 бяха в прилични норми, но разкачих и други, особено неполярните бяха се много разбягали. Май ще си вървя на тотална смяна, не случайно в немските форуми хората показваха по една шепа сменени...
shri, ще проверя, но не ми се вярва Телефункен да са имали адаптори от онези години с различен поляритет? Нали с него съм захранвал и другите bajazzo..
0888981645, 072365106

• Квантов електрон
« Отговор #21 -: 02 Октомври, 2023, 18:09:19 »
Май ще си вървя на тотална смяна
Защо да сменяш всичко по радиото, заради една изтощена батерия?
Ако не ти се дават пари за нова, тогава запой един електролит върху оригиналното захр. и кажи какъв е ефекта на различните обхвати?

Неактивен slavi

• Адронен колайдер
« Отговор #22 -: 02 Октомври, 2023, 19:43:10 »
Оф, колега, просто за пари да не говорим. Предполагам, разбрали сте, за хобито не пестя, но пък не ги хвърлям ей така? Но е глупаво да ги изцедя поради моя грешка или елемент, дето си е заминал. Иначе, на адаптора му замених
преди 3-4години оригиналния 1000 мф. (със сигурност е от 68-ма г.) с пресен и на другите bajazzo няма проблеми.
0888981645, 072365106

• Квантов електрон
« Отговор #23 -: 02 Октомври, 2023, 20:08:11 »
Ефекта на първото клипче е от батерията и затова този ефект вече го няма на второто клипче.
50-херцовия брум на второто клипче няма откъде да влезе, освен от външното захранване.
Затова пробата на различните обхвати с допълнителен електролит или нова батерия е важна.
За да не се окаже, че търсим под вола теле и ремонтираме здраво радио  :drinks:

Неактивен slavi

• Адронен колайдер
« Отговор #24 -: 02 Октомври, 2023, 21:49:08 »
О.К., да не спорим! Утре ще изровя и фабричен 9 волтов адаптер и пробваме...
Пък до различните обхвати не съм стигнал докато не се изчисти този проблем.
0888981645, 072365106

Неактивен малкия

• Квантов електрон
  • Публикации: 122
« Отговор #25 -: 02 Октомври, 2023, 21:50:48 »
Интересен приемник. Успех с възстановяването.
Ето един чисто нов през 1967 за 440 DM = 970 сегашни евро.
“Страна безъ собствена индустрия е колония” - Сава Алтимирски "Бралтъ"

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • LZ2IX
« Отговор #26 -: 02 Октомври, 2023, 21:59:33 »
Добре, когато въртиш станциите брума променя ли се. Когато сменяш обхватите какво става? Заедно с брума хващат ли се някакви станции? Зная че е трудно за теб. Ако може направи едно клипче да чуем какво става като въртиш станциите и сменяш обхватите. Друго което можеш е да разпоиш входа на нискочестотния усилвател. Жицата идваща от детектора и на нея да провериш в високоомна слушалка какво се чува. Дали брума изчезва или не. Така ще можеш да локализираш къде е проблема в нискочестотното стъпало или във високочестотната част. Друго което можеш да направиш е да провериш дали хетеродина работи. Включваш друго работещо радио на същите вълни и го доближаваш до това. Слагаш ги и двете на една честота долу горе по скалата. Започваш да въртиш честотата на повреденото насам натам докато в здравото не я чуеш като биене шум без модулация. Ако е насложен този брум или други смущения значи по захранване има проблем, ако няма биене значи хетеродина не работи. Това са прости неща и не ти трябва специална апаратура за проверката.

Неактивен slavi

• Адронен колайдер
« Отговор #27 -: 02 Октомври, 2023, 22:01:39 »
Ей малкия, защо не ми го показа по-рано, к'во му плащаш? ;)
Иначе да, вървят на различни цени, зависи и от момента. Този преди година с доставката ми излезе около 120 лв. Май споменах, продавача пишеше, че само "конеца" на АМ боксува, иначе бил наред. И при тези условия го купих, но конеца излезе такъв к.р, че ме отказа цяла година да го барам. Казах, че за това ще има отделна тема..
Сега да прескочим следващия....
0888981645, 072365106

Неактивен slavi

• Адронен колайдер
« Отговор #28 -: 02 Октомври, 2023, 22:09:45 »
shri, пак благодаря за съветите, ама ако имаше нещо, дето казваш щях да го спомена!? Независимо от превключвателите на обхвата (АМ и ЧМ) и положението на кондензаторите се чува само това..
0888981645, 072365106

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • LZ2IX
« Отговор #29 -: 02 Октомври, 2023, 22:24:17 »
Като начало смени електролитите в нискочестотната част. Един ликажен кондензатор няма да се открие с дублиране със здрав за проба. Да по-ниското напрежение може да е причина, но ми се струва че това не е в този случай. И може преди година да си е работело и сега не. Колкото повече стоят електролитите стареят от химията в тях. Не рядко нещо което не е работило година да не тръгне от все повече повишаващото се съпротивление на старите електролити.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |