| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Интересен ефект  (Прочетена 4094 пъти)

0 Потреб. и 5 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен Yassen

• Квантов електрон
  • Публикации: 331
  • Населено място: София
Re: Интересен ефект
« Отговор #30 -: 02 Октомври, 2023, 22:58:51 »
Слави, смени всички елктролити! Десетина са. Тези мъници са на 60 години, не са онези големите от ламповите уреди. Смени всичко наред. Първо условие, след това ако има проблем ще се търси. Това е моят съвет.
Бъдещето принадлежи на онези, които вярват в красотата на мечтите си.

Неактивен slavi

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1201
  • Населено място: Ботевград
« Отговор #31 -: 02 Октомври, 2023, 23:07:15 »
shri, така е, колкото и да съм лаик, някои неща съм схванал. За този не знам колко години и къде е стоял, но аз го взех тотално мълчащ. И след проблема с променливия кондензатор го зарязах за "по-спокойни" дни. И сега, покрай bajazzo 51 пак се подпалих. И след като го раздвижих попаднах на тези проблеми.
Иначе, особено зе ел. кондензатори, няма какво да говорим. При моите приемници, дето бяха подкарани и качени на рафта, след 2-3,4 години при проба се оказва, че пак са дали фира, обикновено ел. кондензатори...
0888981645, 072365106

Неактивен slavi

• Адронен колайдер
« Отговор #32 -: 02 Октомври, 2023, 23:19:22 »
Да Ясене, така и правя, както и днес писах. Но такова чудо в моята скромна любителска дейност не бях виждал! То почти нямаше що годен свестен кондензатор, но особено неполярните напр. вм 4 нф бяха 7, вм. 4-почти 10. ESR до 10-15 ома, пък и електролитните там някъде. Е, това е според китайчето всичкомер, но горе долу това е. И пак, не случайно немските, а други колекционери това препоръчват. Не знам Телефункен тогава как са си подбирали доставчиците?
0888981645, 072365106

Неактивен NHB

• Квантов генератор
  • Публикации: 913
  • Населено място: Варна
« Отговор #33 -: 03 Октомври, 2023, 17:52:10 »
Бате Слави, може да се окаже, че крайното стъпало черпи голям ток. Можеш ли да измериш тока от адаптора? При намален до край звук от потенциометъра пак има брум, значи няма какво да търсим засега другаде освен в НЧУ. Крайните транзистори дали загряват, ако го подържиш включено?

Неактивен slavi

• Адронен колайдер
« Отговор #34 -: 03 Октомври, 2023, 20:47:59 »
Чак пък "бате"? Все пак благодаря!
Точно така, докато се тутках да оглеждам и меря единият краен транзистор загря, а адаптора Телефункен прекъсна! Иначе, вече бях подменил всички кондензатори на платката с доста прилични стойности. Оказа се,че този, дето не грееше е дал фира , а на адаптора греца. Защо и кога стана това поне на мен не ми е ясно?
За сега търся транзистор AD155, да е "еша" на здравия, според всичкомера hFE=147, Uf=145 mV!?
Ако някой може, да помага...
0888981645, 072365106

Неактивен Yassen

• Квантов електрон
  • Публикации: 331
  • Населено място: София
« Отговор #35 -: 03 Октомври, 2023, 22:25:02 »
Слави, този транзистор трудно ще го намериш. Сложи два броя AD162, намират се лесно, имат същият корпус и ще станат там!
Бъдещето принадлежи на онези, които вярват в красотата на мечтите си.

Неактивен slavi

• Адронен колайдер
« Отговор #36 -: 04 Октомври, 2023, 10:12:56 »
Разбрах го Ясене, благодаря!
0888981645, 072365106

Неактивен slavi

• Адронен колайдер
« Отговор #37 -: 05 Октомври, 2023, 10:58:08 »
Борбата продължава! На адаптора сложих някакъв трофеен грец и той тръгна. Два броя 162 поръчах и ги чакам. Но изпаднах в едно чудене? Докато ги чакам дали може да го включа така, както са свалени крайните Т403 и 404 и да премеря каква е консумацията? Впрочем, свален е и термистора R419, защото е вързан за радиатора на Т404, но не е проблем да си иде на мястото.
0888981645, 072365106

Неактивен vladimirstanoev

• Квантов електрон
  • Публикации: 158
  • Населено място: Sofia
« Отговор #38 -: 05 Октомври, 2023, 14:34:12 »
дали може да го включа така, както са свалени крайните Т403 и 404 и да премеря каква е консумацията?
Може, измери и напрежението колко волта е на празен ход и колко волта става, след като щракнеш копчето и го усилиш?

Неактивен slavi

• Адронен колайдер
« Отговор #39 -: 05 Октомври, 2023, 16:07:11 »
Благодаря, но не разбрах с или без термистора?
0888981645, 072365106

Неактивен vladimirstanoev

• Квантов електрон
  • Публикации: 158
  • Населено място: Sofia
« Отговор #40 -: 05 Октомври, 2023, 16:48:09 »
Ами по-добре с R419, за да участва и последния транзистор преди крайното стъпало.
Нарисуван е между двете части на схемата и не се вижда ясно номера дали е 402?

Неактивен slavi

• Адронен колайдер
« Отговор #41 -: 05 Октомври, 2023, 20:00:33 »
 И при мен не се вижда добре, но трябва да е 402? То и аз мислех така за R419, но да попитам...
Все пак, за сега не ми е ясно какво товареше захранването, та падна до 3,5-4 волта преди да загине адапторчето? Впрочем, и при предните проби с батерии 9в. пак падаше до толкова..
0888981645, 072365106

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • Публикации: 935
  • Населено място: Германия Берлин
  • LZ2IX
« Отговор #42 -: 05 Октомври, 2023, 20:19:56 »
Изгорелият транзистор най-вероятно. Може в комбинация с ликажни кондери. Адаптера ти е бил за малък ток и греца му не е устискал. В такива случаи съм малко мазохист. Закачам мощен изправител и гледам от къде ще запуши, а може да изгърми някой кондер.  :master2: Не, слагаш лабораторно захранване и ограничаваш тока малко над максималния на радиото. С пипане виждаш кои или кой елемент грее и си правиш изводите.
Денят е прекрасен, забеляза ли го!

Неактивен slavi

• Адронен колайдер
« Отговор #43 -: 05 Октомври, 2023, 21:52:00 »
Е, това ме тормози най вече, този транзистор по каква причина е умрял-външна или от "старост" (кое причина, кое следствие)? За кондензаторите писах, почти всички не бяха добре и ги замених. И защо преди смените издаваше звуци дето ги чухте? Адаптора Телефункен наистина е мижав, само 300 мА и затова мисля да ползвам по-як, та поне той да държи, нямам лабораторни захранвания, но за всеки случай да сложа някакво предпазителче или резисторче, та първо те да гърмят (по съвет на Пламен). Ще видя тези дни, че особено събота и неделя жената си е вкъщи и нямам толкова възможност да се занимавам с "глупости"... :D
0888981645, 072365106

Неактивен Radio208

• Квантов генератор
  • Публикации: 510
  • Населено място: Пазарджик
« Отговор #44 -: 06 Октомври, 2023, 10:42:15 »
Преди доста години купих същото замлъкнало радио за 15 лв.,защото ми хареса на външен и вътрешен вид.
Смених двата крайни транзистора с приблизително съответстващи по параметри на оригиналните и радиото просвири много добре без други ремонти. По време на пренастройката на FM до 108 MHz, изключих токоизправителя от страна 220V, чу се пукане и единият краен транзистор загина. Това се е случвало и с интегрални крайни стъпала.
Струва ми се, че тези транзистори са прекалено яки за това малко радио, но въпреки това пак
гърмят по различни причини. При подобни радиоприемници ползвам предимно акумулаторно захранване.
Това е моя скромен опит с този симпатичен и добър Телефункен.
Успех при ремонта и приятно слушане !

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |