Тук би следвало да последва дълга лекция на тема "Осцилоскопът и неговите приложения", но ще опитам да съм кратък.
Не случайно те накарах да покажеш осцилограма на захранването, че и на 'масата'. Просто заподозрях, че осцилограмите ти са нереални и се оказа точно така. Естествено, тази насложена синусоида я няма в захранването, още повече пък на 'масата'. Тя е нещо, което се появява от неправилната употреба на осцилоскопа. Първото нещо, което някой с опит ще направи, ако види подобно 'чудо', е да сложи активния край на сондата на 'маса' в максимална близост до мястото, на което е видял 'чудото'. Ако 'чудото' се вижда и там, значи нещо не е наред и ако не друго, човекът ще знае, че от графиката на сигнала с насложеното смущение ще трябва в ума си да извади смущението, за да добие представа за истинската форма на сигнала. Разбира се, това не е така приятно и е по-разумно да направи опит да се отърве от смущението. За това са нужни някои основни знания...
'Масата' на осцилоскопа (късото черно кабелче с крокодил на сондата) трябва да се свързва в максимална близост до мястото, на което се хваща сигнала. В твоя случай, като гледаш сигнала на крак 2 на 920, това трябва да е крак 1, а не някоя далечна ламарина от шасито на монитора. Когато мястото на свързване на масата е далечно, към сигнала се прибавят разликите между потенциалите на двете земи, които са предизвикани от токовете, които текат през различните части на общия проводник и създават падове върху него. Колкото е по-слаб сигналът, толкова по-ясно се виждат смущенията върху него... Първата ми реакция беше да запитам 'Къде си вързал масата бре?', ама се зачетох, и разбрах, че и осцилоскопът, и мониторът самостоятелно са заземени към един и същ заземителен проводник... Е, така не е добре. Така се изравняват потенциали и през ширмовката на сондата текат изравнителни токове, създават се падове на напрежения и това се вижда на осцилограмите като подобни 'чудеса'. За избягване на това е добре или осцилоскопът да не е заземен самостоятелно - той така или иначе се заземява чрез кабела на сондата, свързана към масата на уреда, когато уредът е заземен, или да се използва диференциална сонда. Аз лично през живота си не съм имал и не съм ползвал никога диференциална сонда и никога не съм ползвал осцилоскоп, заземен през захранващия кабел, защото първата ми работа е да отрежа жълто-зеления проводник в захранващия кабел когато се сдобия с такъв осцилоскоп.
Освен този директен път за попадане на смущения на входа на осцилоскопа има и други - индуктивно-капацитивни. В близост до силни източници на смущения, каквито в случая са самото ТХО, всичките бобини на кръга за 5ти хармоник, тази за х. линейност и за корекция на размера, кабели през които текат големи импулсни токове като тези за колектора и емитера на транзистора и т.н., дори да свържеш крокодила на масата на сондата директно с активния край, пак ще виждаш осцилограма, подобна на самия процес в ТХО. Затова е добре да имаш това пред вид и да опитваш различен достъп до точките за наблюдение, ако виждаш 'чудеса'. Колкото са по-далече източниците на смущения от кабела на сондата, толкова по-добре. Е, ако си на 50В/деление, смущенията почти няма да се виждат, но ако си на 0.5, тогава трябва да се внимава.
Та така...