Здравейте колеги,
При мен схемата, публикувана от колегата veso74 (отговор 28) работи без проблеми от повече от 15 години. Управлява десетина вторични стенни часовници (12-волтови), както и два фасадни, електромеханични. Принципът на работа на фасадните е друг, но получават сигнал от въпросната „майка”, като работят в синхрон със стенните.
Малко подробности:
К176ИЕ12 (18) няма аналог и е изключително трудно да се намери в България вече. Относно предложението на lz2xl за К176ИЕ12, даже и аз бих се кандидатирал за 1-2 броя.
К561ТМ2=4013.
Аз съм заменил КТ315/361 с по-мощни аналози, за да нямам ограничение в броя на вторичните часовници които искам да включа.
Относно сверяването:
Най-добре е непрекъсваемо акумулаторно захранване, както вече беше написано.
К176ИЕ12 освен минутен импулс има и секунден – с превключването им се постига скорост на движение на минутната стрелка на часовниците от една минута за секунда, или „корекция” от един час отнема една минута, 11 часа – 11 минути. Доста по-бързо отколкото да изключите часовниците за един час при смяна на часовото .време
Има и по-прост начин да бъде направено всичко: в доста автомобили, например голяма част от Пежо/Ситроен от 1994-97, (сигурно и много други), се ползват точно такива часовници на таблото. Платката им е малка и подава импулс с обратен поляритет всяка минута. Имат и вграден бутон за сверяване. Цената на цяло табло от такъв автомобил е 5лв. в онлайн магазин (предполагам знаете къде). Тази платка изцяло заменя двете интегралки в схемата, но предполагам, че не би била достатъчно мощна да издържи стенен часовник. За това, тя просто може да замени К176ИЕ12 и К561ТМ2. Нейните прави и обратни импулси могат да се свържат с два оптрона, с обратен един на друг поляритет на светодиода, които да управляват последователно крайните мощни транзистори. Чрез това галванично разделяне, захранването на часовниците може да бъде избирано в зависимост от техния вид (12, 24...V). Дано съм бил полезен.