Здравейте, колеги любители на ламповата техника.
При последното разчистване ми се досвидя да изхвърля тая платка - все някога ще сваля нещо от нея.
Не ми се разпояваха фасунгите - текстолитовите фасунги не са цвете. Електролита сигурно и той е заминал.
От нямане какво да се прави реших да проверя резонанса на МЧ Филтрите и бях приятно изненадан и двата бяха запазили резонансната си честота от 473 кХц.
Поразгледах внимателно платката - наличност на МЧ и крайно стъпало за U - лампи от 80 серия. Липсват (ествствено) лампите, Липсва входното, осцилатора и миксера, съответно липсва и мрежовото захранване и отоплението, добре, няма потенциометър, изходен трансформатор и кой - знае какво още. Ама вариантите са изхвърляне или нещоправене.
Реших да се опитам да спретна един КВ приемник. Защо КВ - ми защото там май вечерно време е най-пълно.
Като за начало свалих схемата на това, което е останало. Оказа се МЧ усилвател и демодулатор на UBF80 и крайно стъпало на UCL81. За щастие имах някъде изходен трансформатор за тази лампа.
За всеки случай налепих НЧ стъпало както го бях свалил и проверих дали ще тръгне.
Имаше малко проблеми с режима но тръгна.
След това проверих електролитите на платката. Макар, че изглеждаше безнадеждно, се формира добре и нямаше нужда от смяна.
При това положение трябваше да се проверят и сменят частите върху платката и да се мисли за входните кръгове. Беше ясно, че трябва да е било схема с UCH81, макар че не беше останало нищо около фасунгата. Реших да градя на нея, вместо да търся някакви екзотични решения.
Продължава.
Хммм, нещо направих, не мога да вкарам първата снимка, ако може някой модератор да помогне.