| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Възтановяване и ремонт на телевизор Средец.  (Прочетена 1922 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен sped

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 42
  • Населено място: монтана
Здравейте. Нов съм във форума но иначе го знам и чета отдавна. Започнах да реставрирам един телевизор Средец. До сега не бях се сериозно заемал да оправям телевизор но сега реших да се заема. Иначе имам опит с направата и настройката на лампови и полупроводникови радиоприемници и предаватели. Преди мен някой си беше оставил ръцете, но с помоща на схемата и няколко книги които истеглих успях да го поткарам и най-важното да разбера как работи един телевизор па макар и чернобял аналогов... Включил съм го към мрежата с разделителен трансформатор и на антенния вход съм подал сигнал от цифров тунер с изход на 10ти канал. Имаше проблеми с кадровата развивка но се оправи като смених всички кондензатори в този блок. Ще има още настройки и доизкусоряване, ще ми е опитно зайче така да се каже. Разполагам с осцилоскоп 10Мхз. честотомер до 50Мхз. генератор до 30Мхз. вобулоскоп до 900Мхз. Та за начало един въпрос. Във захранващата верига на генератора на кадровата развивка която идва от бустерното напрежение открих счупен варистор и сега там напрежението е по голямо и изображението е по голямо. Мога ли да заменя този варистор с ценер за да намаля напрежението и да го стабилизирам. И на колко волта. Варистора е R342. Благодаря предварително, малко се поувлякох с писането.

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3557
  • Населено място: Варна
Няма да стане,това R324 вероятно.Имам на работа няколко разнебитени шасита.Утре ще видя ако не забравя,може да са се запазили.

Неактивен HAL2000

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 86
  • Населено място: Плевен
Имам две опоскани от братята шасита от Пирин, да ти ги пратя ако искаш. Взели са знаеш какво от тях :). Варистора едва ли е бил интересен :)

Неактивен sped

• Насочен електрон
  • **
Днес ще ида да купя няколко варистора на различни напрежения и ще пробвам. От схемата гледам че от там се взима напрежение и за 9ти крак на лампата за НЧУто и са написали 130V да е на него,та ще гледам горе долу да е там. Все пак вижте дали имате.
« Последна редакция: 30 Май, 2023, 11:39:39 от sped »

Неактивен sped

• Насочен електрон
  • **
Не Можах да намеря варистор под 270 волта, но пък успях да запоя краче от страни на стария и го сложих. Оказа се че стабилизира към 250 волта. Сега картината се сви и вече може да се регулира с потенциометъра. Това е за сега изображението. Някак си го дава на дребни черти, квадратчета, ромбчета.
« Последна редакция: 30 Май, 2023, 22:53:15 от sped »

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • Публикации: 935
  • Населено място: Германия Берлин
  • LZ2IX
 :good:
Денят е прекрасен, забеляза ли го!

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3557
Получило се е :good:

Неактивен sped

• Насочен електрон
  • **
Понастроих канала за втора междинна на звука на 6.5Мхз. Звука се оправи, но като изкарат на картината някакви по големи надписи и се чува като брум, на какво може да се дължи.

Неактивен NHB

• Квантов генератор
  • Публикации: 913
Предполага се, че изходът на цифровия тунер дава добър сигнал. От тук нататък, причината следва да търсиш в недостатъчно добра настройка на тунера (ИТК), МЧУИ и IIМЧУЗ.
Настройката на бобината на осцилатора за канала, кото ползваш (10) в ИТК трябва да е такава, че с потенциометъра за фина настройка на честотата да се получава добра картина не в някое от крайните му положения, а към средата.
След като имаш вобулоскоп, струва си да провериш как работи МЧУИ - дали има равномерна характеристика и добре оформено 'звуково прагче' на мястото, където трябва да бъде то (31.5).  Дефектите в картината, за които си попитал, ако с настройката на ИТК всичко е наред, най-вероятно се дължат на недостатъчно добра настройка на МЧУИ

Неактивен sped

• Насочен електрон
  • **
Благодаря за съвета. Следващата седмица ще го почна с вобулоскопа от началото до край.

Неактивен sped

• Насочен електрон
  • **
Re: Възтановяване и ремонт на телевизор Средец.
« Отговор #10 -: 01 Юни, 2023, 22:32:23 »
Тази вечер намерих време да настроя кръговете на междинно честотния на изображението. Оказаха се порастроени. Сега вече го няма този брум при някои изображения с надписи. Правих настройката по книгата на Серафимов. Направи ми впечатление  че при изменение на подаденото напрежение се изменя най вече горната честота на пропускане. И тъй като незнам колко е подаденото напрежението на сигнала от вобулоскопа, сега незнам дали ми е точна настройката. Има само една врътка  на която пише от 0 до -50 децибела но незнам колко е при 0 децибела.

Неактивен NHB

• Квантов генератор
« Отговор #11 -: 03 Юни, 2023, 23:08:59 »
Няма представа как е по Серафимов. Но по принцип трябва да блокираш АРУ и то така, че усилването да е максимално. Тогава промяната на амплитудата на входния сигнал ще променя директно височината на кривата и ще избереш такава амплитуда, че да не ти се отрязва кривата отгоре. Ако се повдигне при настройката и се отреже, ще намалиш още входния сигнал.
Има и друг меродавен начин за настройка, без вобулоскоп. При него трябва генератор с точна скала или генератор и честотомер, свързани заедно, за да си сигурен в точността на честотата. Трябва да знаеш всеки отделен кръг на каква честота се настройва, тези данни ги има в по-подробните схеми. АРУ пак се блокира, на изхода на видеодетектора (или на анода на видеоусилвателя) се свързва волтметър за постоянно напрежение. Задава се честотата, на която искаме да настроим даден кръг. Задаваме такава амплитуда, че на анода на видеоусилвателя да има някакво средно напрежение, което показва, че лампата е в активен режим - примерно 100В Въртим керната на бобината и по волтметъра търсим максимум (или ако кръгът е режекторен - минимум). Ако при настройката напрежението излиза от нормални граници - променяме амплитудата на входния сигнал. Така се настройва всеки кръг по отделно.

Неактивен sped

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #12 -: 05 Юни, 2023, 20:45:37 »
Благодаря за съветите. Вече прилично настроих мчуи и мчуз. Картината е доста добра. Но трябва малко да я изместя на горе. Но нещо немога да се ориентирам къде е магнита за местене на горе и на долу. В книгата е номериран със седем.

Неактивен NHB

• Квантов генератор
« Отговор #13 -: 06 Юни, 2023, 08:19:52 »
Няма такъв магнит, не е предвидено местене нагоре-надолу. Би трябвало, ако всичко с линейността е наред, картината да си е в средата по верикала.

Неактивен Radko

• Квантов електрон
  • Публикации: 359
  • Населено място: София
« Отговор #14 -: 06 Юни, 2023, 09:43:05 »
Опитай с това:
168128-0

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |