Много сериозни и обосновани мнения. Не смятам, че някой спами в темата, просто всеки има собствено мнение базирайки се на собствения си опит и знания и го изказва, опитвайки се да разберем какъв е проблема.
Как беше лафа: в спора се ражда истината.
Да, вече почти съм убеден, че е на кварцова стабилирана тактова честота. За да се убедим всички, ще го отворя и снимам. И без това бутоните са сверяване са за почистване. Много рядко спират тока в квартала, но днес когато ме нямаше е спрял и с мъка го сверих. Да, има капаче и навремето тока прекъсваше по често и 2-3 пъти му слагах батерия тип Крона 9 волта, но за 2-3 часа в изяждеше и се отказах да слагам батерия. Това го казвам, и може някой да се насочи, че сега се захранва само от мрежата.
Искам да напомня, че имам два такива еднакви радиочасовника Елта. Намират се в различни стаи, разумеется... Обаче и двата се държат напълно еднакво, и двата бързаха с еднаква скорост през зимата.
Припомням още, че бързането беше през зимата, а сега не бързат изобщо.
Спомням си навремето, че единия от тзх изоставаше с 10 минути на денонощие. Снених му брояча и оттогава няма проблем. Преди време се занимавах с ремонт на подобна техника, внесена от Австрия. Имам някакви познания по подобна техника.
Въпреки всички мнения, аз все още проблема с избързването на двата часовника има връзка с повишената консумация на ел енергия. Не че това ми е голям проблем, но го показах, за да го обсъдим заедно.
Какво ще се окаже, ами все има някакво решение. Затова и всички се опитваме да го намерим.