| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Свързване на усилвател с усилвател  (Прочетена 1361 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен pl.stoyanov

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 3
  • Населено място: Варна
Здравейте форумци,
Нов съм тук и като начало желая на всички много успехи и приятни моменти с любимото хоби!

Надявам се да получа компетентен съвет за една ситуация в която сам се вкарах. Казусът е следния:
Имах комбинирана музикална уредба Philips FW730C - 2x50W, към която бях свързал и грамофон Fonica GS-464. Касетъчните гнезда не работеха от години поради скъсани ремъци, а след един рожден ден на сина ми спря и CD чейнджъра. След като престоя така години, преди месец ми дойде музата да я заменя с нещо по-съвременно. Купих си мини-компонент LG CM2460 - 2x50W. Свързах го със старите трилентови тонколони Philips, които според мен са по-добри от оригиналните на LG-то. До тук добре, но трябваше да свържа и грамофона. LG-то има вход 3.5 мм жак за MP3, телефон и други портативни устройства. Пробвах да включа там грамофона, но силата на звука се оказа като да ти свирят на ухо. Това донякъде го очаквах, тъй като грамофона няма предусилвател. Реших да си взема усилвател втора употреба с каквито е пълно в сайтовете за продажби. Избрах и купих един Philips FA-650. Така се оказах с две музикални уредби, които трябва да свирят с един чифт тонколони. Новото LG няма никакъв изход, освен този за тонколоните. Освен варианта да превключвам тонколоните в грамофона всеки път, когато ми се слуша плоча ми идват на ум още три варианта:
1. Включвам тонколоните едновременно и в двете музикални уредби, като следя преди ползване да е включена само едната от тях. Тук обаче имам усещането, че ще стане беля.
2. Правя си превключвател за тонколоните и превключвам, според това коя система ще ползвам.
3. Правя си кабели с чинчове и включвам изходите за тонколони на LG-то във входа AUX на усилвателя. Тъй като обаче самото то е усилвател, имам лоши предчувствия за крайният резултат. Усилвателя Philips FA-60 разполага с още доста входове, които показвам на приложените снимки.
Стана малко дълго обяснението, за което се извинявам. Можете ли да дадете съвет за разумно решение?       
« Последна редакция: 10 Март, 2023, 23:35:22 от pl.stoyanov »
Когато всичко се скапе, прочети инструкцията! Тя ще ти изясни как си го скапал!

Неактивен ikarlo

• Квантов електрон
  • Публикации: 275
  • Населено място: София
Re: Свързване на усилвател с усилвател
« Отговор #1 -: 11 Март, 2023, 09:56:22 »
Има и още едно решение: 4. Вграждане на кит-грамофонен предусилвател в самия грамофон:
https://bazar.bg/obiava-36211613/riaa-riia-predusilvatel-za-mm-mc-gramofonni-dozi
Ако не можеш сам попитай някой от форума за съдействие.

Неактивен pl.stoyanov

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #2 -: 19 Март, 2023, 11:55:47 »
Благодаря,
За този вариант не се бях сетил. Мога да си го монтирам.
Най ми се искаше да включа всички устройства през усилватeля Philips - третият от моите варианти. Надявах се тук някой да ми даде съвет, какви са рисковете? Колко мили-волта се очаква да е изходът за колоните на LG-то и ще понесат ли това входовете на усилвателя Philips?  :master2:
Поздрави и успех! :good:

Неактивен ikarlo

• Квантов електрон
  • Публикации: 275
  • Населено място: София
« Отговор #3 -: 19 Март, 2023, 12:26:52 »
В изхода за ВГ сигналът е волтове и не е подходящ, дори, бих казал, несъвместим с каквито и да било входове на който и да е усилмател. Пример: при 50W върху 8 ома са 20V, докато входовете имат номинална чувствителност 250mV.

Неактивен pl.stoyanov

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #4 -: 19 Март, 2023, 16:12:12 »
Е, това е вече съществена информация! Друго си е да си "Квантов електрон", а не "Блуждаещ електрон".  :drinks:

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |