| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Радиоприемник "Орфей" модернизация по искане на клиент  (Прочетена 2795 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен bobi mw

• Квантов генератор
  • Публикации: 580
  • Населено място: Плевен
Целта на мероприятието е със оригиналният блок да покрием диапазона 99-104 Mhz без да добавяме разни допълнителни платки,конвертори и разни съвременни елементи.Това е главното изискване от клиента.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
Първо опитай да направиш това което съм ти писал в първия си отговор с оста за движение на ядрата на вариометрите при разхлабени винтове към зъбчатката. Завърти я и слушай как се изменя звуковата картина. Аз на последния Орфей така го накарах да работи доста прилично. Е, не без антена разбира се.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен Radist

• Квантов електрон
  • Публикации: 155
  • Населено място: Монтана
Това е хубаво че УКВ работи като в тази област нямам добри познания то ще ти помогна в другото изискване.Давам ти схемата на нискочестотният усилвател на телевизора "Кристал" и с червено съм оградил елементите които повдигат ниските и високите и се опитай да реализираш схемата и ще видиш че ще се повиши качеството на звучене.В нашите телевизионни приемници са обърнали повече внимание в НЧУ от колкото в радиоприемниците.НЧУ в радиоприемника "Мелодия 10" и телевизора "Пирин" е почти еднакво като елементи в ООВ и честотна лента на пропускане на самия усилвател.Според мен по удачна ще е схемата на телевизора "Кристал" защото това е най-качественият приемник независимо,че е на обемен монтаж.

Неактивен bobi mw

• Квантов генератор
В случая с тези отрицателни обратни връзки наистина се повишава качеството на звука,но драстично се намалява нивото на сигнала.Ако погледнем схемата тук се използват два триода за предусилване и целта е да се компенсира ниското ниво чрез вторият триод.В радиоприемника предусилвателя е само с едно стъпало и това отпада като вариант.Иначе кондензатора в потенциометъра наистина ще помогне за повишаване на високите честоти.Иначе благодаря за схемата и предложението.В колекцията си имам такъв телевизионен приемник и мога да кажа,че наистина звукът му наистина превъзходен нищо,че се използва един широколентов високоговорител,а при семейството "Пирин" са два но там вече...... Хайде,че се отклонихме от темата вече.

Неактивен ftest

• Квантов електрон
  • Публикации: 366
На времето пред конструкторите на лампови радиоприемници
е стояла задачата с триода от EABC80 И EL84 да проектират
пълноценен НЧУ със стабилни параметри и подходящ за
серийно производство.
И както се вижда, те са постигнали това, макар и с
цената на известни компромиси.

Неактивен ONZI

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1039
  • Населено място: Севлиево
  • Митко Матев 0886739549
Махни кондензатора който е в анода на ел84,той запаралелва и първичната на изходният,ще има промяна.

Неактивен ikarlo

• Квантов електрон
  • Публикации: 275
Ако приемника е с оригиналния ВГ, той е бая остарял. Трябва да се огледа да не му е "омекнала" мембраната и затова да няма високи. За проба - външен ВГ може да изясни положението.

Неактивен Radist

• Квантов електрон
Аз на твое място бих изпробвал схемата да видим какво затихване има.Ще ти дам и друга схема да пробваш като така ще бъде и по пълноценен тонкоректора в самото радио и какво повдигане ще има на високи и ниски.Все пак схемата е на германските специалисти.

Неактивен Любо Божков

• Модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 1659
  • Населено място: с. Ресен общ. В.Търново
Махни кондензатора който е в анода на ел84,той запаралелва и първичната на изходният,ще има промяна.
Това е доста рисковано, тъй като този кондензатор пази трансформатора от пробив в първичната намотка (по dU/dt). Трябва трансформатора да е с много добра междуслоеста изолация, за да работи без него.

Неактивен ftest

• Квантов електрон
  • Публикации: 366
Потвърждавам, така е.
Да не забравяме - това е обикновен сериен
радиоприемник с обикновен сериен изходящ
трансформатор.
И още - в схемата на радиоприемника няма
излишни елементи.

Неактивен Radist

• Квантов електрон
Затова аз предлагам да се добавят няколко допълнителни резистори и кондензатори за да се повиши качеството,но нека колегата да си реши и експериментира.Премахването на кондензатора паралелно на първичната наистина повишава високите но често се възбужда след това усилвателя и евентуално отпадане на товара даже и пробив в изходния.

Неактивен bxd

• Квантов електрон
Относно подобрението на ВЧ:
1. и аз съм на мнението, че може да се махне 3,3нФ кондензатора, паралелен на първичната намотка на изходния трансформатор. Ако имаме сигурна връзка с говорителя, не би трябвало да има проблем. Или може да се добави последователно резистор около 4,7 кОм / 2 вата на въпросния 3,3 нФ кондензатор.
При една Хармония 20 след премахването на това звено ВЧ се подобриха значително. И до днес си я слушам така веече 8 години. При други приемници нямаше никакъв ефект, но много лесно може да се тества.
2. Увеличаване на въздушната междина на изх трансформатор. Не е изключено такава да липсва въобще и ако се добави тънък лист слюда да се подобрят значително ВЧ. Такъв беше случаят при реставрацията на "Романс"-а на дядо ми.
3. Добавяне на малък ВЧ говорител. Такъв подходящ е например руския 2ГД-36, който е достатъчно малък да се побере пред основния.
4. Както казаха по-горе - мембраната може да е омекнала. Дори и да не е, може да се импрегнира в основата си с нитроцелуозен лак. Трябва съвсем малко и само около връзката бобина - мембрана. Може и да се залепи подходяща капачка (мисля, че оригинално говорителя няма капачка) или втори ВЧ конус.
5. Евентуално друг изходен траф, с по-добри параметри.
*** Търся: Telefunken 664WK *** Реставрирани: Хармония 20; Концерт; Симфония; Tesla 606 A; VEF Radio; Ригонда Моно-> Стерео; Мелодия 11; Романс; Мелодия 14 стерео *** Чакащи за реставрация: Loewe Opta 2367W *** Чакащи реставрация: <<няма>> :( ***

Неактивен bobi mw

• Квантов генератор
Лесно мога да направя опити и с първата и втората схема,а може и комбинирано.Детектирането при АМ се извършва с "ЕВF 89" a детектирането на УКВ вместо да бъде с диодите на лампата "ЕАВС 80" мога да ги заменя със обикновени диоди както са при радиоприемника "Симфония 10" и българските телевизори в канала за звука.Така освобождавам място да сложа един двоен триод ,но сега това не ми е приоритет нека оправим УКВ.Благодаря все пак за схемите.

Сега все още съм с УКВ блока защото при подаване на сигнал от автомобилен трансмитер звукът е със изкривявания не от силен сигнал защото малко като го отдалечиш от антената няма прием.Даже за проба сложих телевизионната лампа "РСС88" защото тя е с по голяма стръмност.Аз знаех че ще има приключение с това радио.Моите специално работят без никакви проблеми на УКВ.

Неактивен bobi mw

• Квантов генератор
Почти 10 часа опити и стигнах до схемното решение двете схеми да ги обединя в една.По схемата на "Кристал" наистина се повдига нивото на ниските и високите,но в много малка степен но средите леко са отрязани,но пак качеството е по добро от колкото фабричната схема.Със схемата на "Стадион" там се повишиха много високите и в по малка степен ниските.Кондензатора паралелно свързан на първичната на изходния беше прекъснат и след монтиране на нов високите са нормално подчертани.Пробвах и със други високоговорители които са широлентови и с тях много хубаво се чуват и ниските и високите.ООВ от вторичната намотка към потенциометъра е премахната.Общо взето не очаквах,че с оригиналният изходен трансформатор и високоговорител могат да се получат такива невероятни резултати.

Остана само УКВ тракта да се оправи.

Ето и видео как работи УКВ и какво качество на звука се постигна https://www.vbox7.com/play:9d67cde694

Неактивен bxd

• Квантов електрон
Т.е е без ООВ на клипчето? Не почва ли да криви в НЧ така доста по рано?
*** Търся: Telefunken 664WK *** Реставрирани: Хармония 20; Концерт; Симфония; Tesla 606 A; VEF Radio; Ригонда Моно-> Стерео; Мелодия 11; Романс; Мелодия 14 стерео *** Чакащи за реставрация: Loewe Opta 2367W *** Чакащи реставрация: <<няма>> :( ***

Сходни теми

Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
3 Отговора
9989 Прегледи
Последна публикация 23 Март, 2020, 16:13:40
от sve
29 Отговора
24504 Прегледи
Последна публикация 28 Септември, 2015, 21:39:39
от сашо
12 Отговора
10436 Прегледи
Последна публикация 09 Октомври, 2017, 01:31:32
от GRIDLIC
3 Отговора
5915 Прегледи
Последна публикация 12 Декември, 2018, 20:27:39
от GRIDLIC
"Philips PHILETTA" BD254U

Започната от Валери « 1 2 3 4 » Колекции

55 Отговора
10975 Прегледи
Последна публикация 09 Октомври, 2024, 12:19:43
от radostin.kolev

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |