| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Радиоприемник "Орфей" модернизация по искане на клиент  (Прочетена 2805 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен bobi mw

• Квантов генератор
  • Публикации: 580
  • Населено място: Плевен
Един приятел знае,че се занимавам с лампова апаратура,защото е виждал моята колекция радиоприемници и реши да ми даде задача да не кажа с повишена трудност.Трудност защото ми постави следните изисквания

1.Да може да хваща на УКВ радио Енерджи,Хоризонт и БГ радио като това са честотите от 99,3 до 104,2MHz
2.Да си остане със всички лампи без да се слагат съвременни елементи.Компромис да се сменят елементи неработещи
3.Звука ако може да се подобри да има по хубави високи честоти
4.Да се монтира дълъг захранващ кабел
5.Мрежовият ключ не работи и радиото се включва и изключва от контакта.

Тъй като не съм чак такъв специалист че да правя такива кардинални промени ще разчитам на ВАС колеги ако можем поне първото и трето изискване да покрием заедно.Останалите ще се справя сам.

За тези които се интересуват документално заводският номер не се чете но е произведен 10-та седмица от 1959г като всички лампи са му оригинални не сменяни.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
По първо изискване аз лично бих ти препоръчал да тестваш следното нещо.

164616-0

Това е УКВ блока на радиото. Хода на ядрата на вариометрите е ограничен от зъбчатката която се задвижва от колелото за настройка на блока отстрани. Разхлаби винтчетата които държат зъбчатката към оста, и с пръсти продължи да въртиш оста в посока увеличаване на честотата. В един определен момент, трябва да започнат да се чуват доста по-силно и добре въпросните станции за които става въпрос. Избираш подходящо положение и затягаш винтчетата.

Ако приемника принципно си има проблеми с УКВ тракта и иска допълнителна донастройка включваща въртене на МЧ филтри, е много съмнително дали ще стане нещо, тъй като сърцевините вече са доста чупливи.
За подобрение на ВЧ диапазона на НЧУ ще поговорим по-нататък, но мисля, че няма смисъл да се пипа там. Така или иначе и говорителя е стар и едва ли ще изкара кристални високи.
Успех!
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен styrshel

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1567
  • Населено място: Варна
Първо виж дали има УКВ блок, че масово Орфеите са били без такъя!

Неактивен Radist

• Квантов електрон
  • Публикации: 155
  • Населено място: Монтана
Най-трудната част в това мероприятие ще е УКВ тракта.Рядко съм виждал приемник да не работи на АМ а на ЧМ да работи.Винаги има проблеми с УКВ.Дано въпросният приемник работи,че ако не мисия невъзможна ще е.По въпроса за звуковото качество там ще е лесна работа,но нека се започне със най-трудоемкото

Успех

Неактивен ftest

• Квантов електрон
  • Публикации: 366
По т.1 - Действително част от радиоприемниците „Орфей"
се призвеждаха без УКВ блок, но съответно и цената им
беше по-ниска и поради това бяха доста популярни.
Освен това на задният капак имаха бял етикет, на който
с големи букви се отбелязваше липсата на УКВ обхват.

По т.3 - С оригиналният високоговорител едва ли може
да се постигне по-качествен звук. Не случайно на
радиоприемниците от по-висок клас се монтираха освен
основният и допълнителни високоговорители за подобряване
на звука.

По т.5 - Мрежовият ключ е инегриран в клавишния блок,
доста често дефектира и масово радиоприемниците се
включваха и изключваха от контакта. Ако някой от
колегите има идея с какво може да се замени този ключ
или как да се ремонтира оригиналният, моля нека
сподели.

На колегата bobi mw успех с поредното предизвикателство.

« Последна редакция: 21 Януари, 2023, 18:30:09 от ftest »

Неактивен Любо Божков

• Модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 1659
  • Населено място: с. Ресен общ. В.Търново
Малко снимки на въпросният ключ:
П.П. Имам един разпилян Орфей за части, така че ако ти трябва нещо свиркай.

Неактивен bobi mw

• Квантов генератор
Въпросният радиоприемник има УКВ блок,но сега е на тема почистване защото е много прашен и то с доста дебела пепел.

Любчо благодаря за подробните снимки

Благодаря и на всички които сте готови да помагате.Знам че мога да разчитам на ВАС.

Неактивен Любо Божков

• Модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 1659
  • Населено място: с. Ресен общ. В.Търново
Боби, благодаря за снимката с данните на мрежовия трансформатор. Ето и схемите. Възможно е да има някои грешки от "copy / paste" или от недоглеждане. Ако забележите, обадете се да ги коригирам. За сега нямам редактор. :D
П.П. УКВ приставката е същата, като на "Концерт": https://www.sandacite.com/forum/index.php?topic=17075.msg127891#msg127891
« Последна редакция: 21 Януари, 2023, 21:33:27 от Любо Божков »

Неактивен ONZI

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1039
  • Населено място: Севлиево
  • Митко Матев 0886739549
Относно звука в схемата на нчу то има честотно зависими обратни връзки,пробвай като ги изключиш как ще се промени звука.
От анода на ел 84 към 1-ва решетка и от анода към втора мисля че също. С45,С47
Също пробвай и с С49,С50.

Неактивен ftest

• Квантов електрон
  • Публикации: 366
Поздравления към колегата Любо Божков за перфектният
и изчерпателен графичен и снимков материал.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
Да, действително той отдавна и за много раиоприемници прави такива прекрасни материали, и аз много го ценя за този труд който влага. Можеше и мен да ме попита за намотъчните данни на мрежовия и изходния трансформатор на радиото щях да помогна.
Относно пипането на честотно зависимите обратни връзки в НЧУ - тук трябва да се внимава, преди седмица оправях НЧУ на Мелодия 2, и в желанието да видя как може да прозвучи по-добре, откачих C62 и R37. Резултата в звуково отношение беше доста разочароващ. Силно изразени среди, меко казано стана неслушаем. Та ако се пипа, по-добре само да се коригира по стойности, но не да се премахва изцяло. Все пак тези радиа са предвидени и за слушане на грамофон през тях, и явно са взети мерки да свирят максимално добре за акустиката си. Но от проба няма да има вреда естествено.

164646-0
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен rolling_heads

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1952
  • Населено място: Пловдив

Неактивен DVS

• Квантов електрон
  • Публикации: 141
Има теми в този форум, които ми действат като машина на времето и ме връщат в годините, когато си мислих, че съм безсмъртен и си пилеех времето за какво ли не.
Успех!  :D

Неактивен bobi mw

• Квантов генератор
Какво излезе в крайна сметка.Радиоприемника се оказа че е /вторият вариант/ където нискочестотният усилвател е изграден по схемата на радиоприемника "Христо Ботев" фактически скопена версия.Интересно в завода-производител какви ли не варианти са правили на въпросните радиоприемници.Детекцията на АМ както знаем се осъществява с единият диод на лампата ЕАВС80,но в случая крачето е свободно даже не калайдисано а детекцията се поема от лампата EBF89 където масово диодите на тази лампа са свързани на шаси.Интересно схемно решение.Друго което забелязах е че изходният трансформатор има допълнителен извод където се използва да филтриране на анодното напрежение където по схемата е отбелязано,но в случая крачето е свободно.Даже и електролита вместо 50+50 е сложен 32+32.

По въпроса за модернизацията.Смених мрежовият кабел че без това е къс към метър еми и даже изолацията е трошлива.За мрежовият ключ по някаква причина беше изхвърчала пружинката и беше останал в положение "включено" и това го оправихме.Задължително кондензатора на първа решетка го смених,че даваше бая положително напрежение.В общи линии УКВ работи като му подадох сигнал от автомобилен трансмитер свири но звукът е много дрезгав и изкривен.Вероятно ще е от кондензаторите които все още не съм ги сменил,но не ми остана и време.За сега толкова
« Последна редакция: 22 Януари, 2023, 18:56:54 от bobi mw »

Неактивен rolling_heads

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1952
  • Населено място: Пловдив
Цитат
В общи линии УКВ работи като му подадох сигнал от автомобилен трансмитер свири но звукът е много дрезгав и изкривен.Вероятно ще е от кондензаторите които все още не съм ги сменил,но не ми остана и време.За сега толкова

Няма да е от кондензаторите. Моя скромен опит по тези шасита показва, че детектора и междината честота винаги са растроени. Вероятно заради старението на феритните сърцевини.
Ще иска настройка, но без SWEEP генератор е трудна работа. Аз не съм постигал добър резултат без генератор.
Моя съвет е да сложиш приставка на УКВ като тази която съм правил аз. Радиото което съм правил тогава още се слуша ежедневно.
Ако искаш, може да отскочиш до вкъщи да го настроим.

Сходни теми

Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
3 Отговора
9991 Прегледи
Последна публикация 23 Март, 2020, 16:13:40
от sve
29 Отговора
24513 Прегледи
Последна публикация 28 Септември, 2015, 21:39:39
от сашо
12 Отговора
10440 Прегледи
Последна публикация 09 Октомври, 2017, 01:31:32
от GRIDLIC
3 Отговора
5916 Прегледи
Последна публикация 12 Декември, 2018, 20:27:39
от GRIDLIC
"Philips PHILETTA" BD254U

Започната от Валери « 1 2 3 4 » Колекции

55 Отговора
11043 Прегледи
Последна публикация 09 Октомври, 2024, 12:19:43
от radostin.kolev

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |