| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Подмяна на електролитни кондензатори в Dolby B филтър  (Прочетена 1728 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен Грет

• Квантов електрон
  • Публикации: 217
Пуснах обявление за електролитни кондензатори под 1uF. С колегите, отзовали се на лични, се получи цяла дискусия, появиха се някои идеи и по съвет на @rolling_heads отварям отделна тема.
Ето ги въпросните 45 годишни кондензатори, чийто параметри са следните (измерени с всичкомер ;о):

164481-0
  • 0.47uF -> 510nF / ESR=5.15Ω
  • 0.1uF -> 105nF / ESR=13Ω
  • 0.1uF -> 185nF / ESR=16Ω
  • 0.1uF -> 135nF / ESR=15Ω
  • 0.1uF -> 140nF / ESR=14.5Ω
  • 0.33uF -> 375nF / ESR=15.8Ω
Нарочно ги показвам заедно с техните стойности, за да се види отклонението от номинала.
Те са елементи от Dolby B филтър със следната схема:

164483-1

Кондензаторите са в линията, както на сигнала, така и в обратната връзка.
Възникнаха следните въпроси:
  • Трябва ли да се сменят, защото са 45 годишни, защото са с доста променени параметри, или защото някой така е казал?
  • Възможна ли е подмяната на въпросните кондензатори с не-електролитни?
  • Ако да, защо "джапанките" са използвали електролитни?
Накрая, но не и по важност, нямам техническа възможност за калибриране на филтъра. Затова се надявам, че евентуалната ми намеса ще е свързана с минимални промени/замени. Ясно е, че такива елементи вече не се произвеждат, известните доставчици не ги поддържат, а в такива като Farnell цените са просто без коментар...
Отворен съм за всякакви идеи и съвети по темата.

Неактивен TheHungry

• Квантов електрон
  • Публикации: 478
  • Населено място: Пловдив
Ъъъъъ , аз ли нещо пропускам , остарял съм вече ( то си е истина ) или има някаква грешка ?

Като гледам кондензаторите са си прекрасни за годините , обикновенно стандартният допуск на този тип кондензатори е -20+50% от номиналната стойност .Не ми изглеждат някакви специални .

Кондензатори с такива стойност и параметри би трябвало да има във всяка квартална бакалия и могат да се заменят със доста по-хубваи като параметри при необходимост .

P.S
  Бря наистина са изчезнали от пазара , явно недовиждам и вместо 0.X виждам X.
  Със сигурност имам с такива параметри в някой кашон ама то те ще са от същият времеви порядък :) ( айде 10 години по-млади) .

« Последна редакция: 19 Януари, 2023, 00:30:23 от TheHungry »
"I really do like SOLDERING as my programming language."  Bob Pease

Неактивен plant

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 69
  • Населено място: с.Житен близо до София
Мен ако питаш върни си старите по платкта нищо им няма на стаиностите в норма са си. Ся и да намериш истинските са скъпи китайските ментета ще са по зле. Да кажем че са в някво захранване ама в тая схема и то японски.

Я не били скъпи много
https://www.digikey.bg/en/products/filter/aluminum-electrolytic-capacitors/58?s=N4IgjCBcoKwExVAYygMwIYBsDOBTANCAPZQDaIAzABxVwDsMIAuoQA4AuUIAyuwE4BLAHYBzEAF9CcAAwAWAJyIQKSBhwFiZENIB0YAAQBWgGLM2nSCACqQgewDyqALK502AK59cE8eKA
те ти 0.1 микро
« Последна редакция: 19 Януари, 2023, 00:51:37 от plant »

Неактивен pansim

• Квантов генератор
  • Публикации: 634
  • Населено място: Сандански
Защо наистина трябва да са електролитни? Според мен не е задължително, предвид схемата която виждам. И само аз ли виждам силно завишен ESR
http://iza99.com/
Българска заваръчна техника с 5 години гаранция
Ремонт на заваръчно оборудване - 0887607722

Неактивен NHB

• Квантов генератор
  • Публикации: 913
  • Населено място: Варна
Не знам нищо за дискусията, но за кондензаторите ще кажа това:
1. Във въпросното изделие параметрите не зависят пряко от тези електролитни кондензатори. Много рядко се срещат схеми където капацитетът на електролитен кондензатор определя пряко някакъв параметър на изделието. Изборът на капацитет е от съображения на достатъчност и принципът на мечо Пух обикновено е в сила. Освен това, спокойно може да бъдат заменени с неелектролитни. Електролитни са сложени от съображения за ниска себестойност и компактност.
2. Това дали да бъдат заменени зависи само от собственото ти виждане за света по въпроса. Със сигурност не са си загубили от капацитета, но са малко поизсъхнали. Но това няма да им пречи на работата във въпросната схема.

Неактивен rolling_heads

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1952
  • Населено място: Пловдив
Цитат
И само аз ли виждам силно завишен ESR
Според мен за тези малки стойности ERS е добре

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1354
  • Населено място: София
Може да е добре за миниатюрни електролитни, но ако се заменят с друг тип (полипропиленови например) ESR-a ще падне почти на нула. И от там идва въпроса: сигурно ли е че тази схема не е по някакъв начин съгласувана с високия ESR на малките електролитни кондензатори, или пък не са сложени с цел предотвратяване на резонанс или някакво самовъзбуждане? Не вярвам японците да са сложили електролитни от нямане.

Активен ikarlo

• Квантов електрон
  • Публикации: 275
Оградените с червено кондензатори в схемата наистина формират честотната характеристика на долби процесора, но съвсем не са критични (като във резонансни филтри, напр.), т.е. дали честотата ще бъде точно 4000Hz или 4080, респ. 3920Hz, на слух няма да я забележи дори някой маниакален хайфист (числата си измислих само за пример, не че са истинските). Колегите са прави - неелектролитни ще свършат перфекто работата. От опита който имам с измерване на SMD кондензатори съм установил, че те имат невероятно точни стойности, а изискването на 50V го покриват. Като се има предвид, че в случая кондензаторите работят в ограничен честотен обхват (до 20kHz), ЕSR няма особено значение (то е важно при импулсните устройства). Например: какво го "боли" ESR на С53 от схемата, като серийно е свързан с резистор 8.2ком? С други думи, може да си остане с оригиналните без проблем.

Неактивен Борис Борисов

• Модератор
  • Квантов електрон
  • Публикации: 448
  • Населено място: гр.Бяла, обл.Русе / София
  • Борис Борисов
Има ли някаква промяна в звука на въпросното устройство, заради която да се сменят? Както каза колегата по-горе доста трудно би било да се чуе въпросната разлика.

Неактивен Грет

• Квантов електрон
Благодаря на всички за мненията/съветите/препоръките!
Става дума за касетен дек от 1978 г. Хей, това са +44 години !;о)
Първо, много се изненадах, че изобщо тръгна, но това е друга тема.
Второ, след като го съживих се изненадах, че възпроизведе много добър звук, в предвид на годините и някои други фактори.
Трето, Dolby системата наистина работи - има осезаема разлика във включено и изключено състояние (поне с касетите, които пробвах).

... т.е. дали честотата ще бъде точно 4000Hz или 4080, респ. 3920Hz, на слух няма да я забележи дори някой маниакален хайфист (числата си измислих само за пример, не че са истинските). ...
Числата наистина не са тези, но практически е точно, каквото си го описал. Едва ли ще има доловима разлика. Ровейки се за информация по темата осъзнах, че Dolby системата е отговаряла на изискванията в момента, в който декът е излязъл от завода. След толкова години и неизвестен дрейф на параметрите, дори да сменя елементите с нови, филтърът пак няма да е калибриран.

Има ли някаква промяна в звука на въпросното устройство, заради която да се сменят? Както каза колегата по-горе доста трудно би било да се чуе въпросната разлика.
Не мога да отговоря на този въпрос, защото го имам от скоро ;о). Както казах по-горе, няма практическа полза от подмяна, т.е. нищо не я налага в предвид на това, че елементите са в добро състояние (за годините) и факта, че и в двата случая Dolby системата ще работи при различни честоти. Ще й трябва настройка, за каквато нямам техническа възможност.
Така че, по мое скромно мнение имам две възможности:
  • Да оставя оригиналните елементи (Made in Japan) и да се радвам на автентични вид, че даже и звук ;о)
  • Да ги подменя с точни не-електролитни кондензатори (съгласно номиналите в схемата) и да приема, че Dolby системата ще отговаря на изискванията.

Неактивен Борис Борисов

• Модератор
  • Квантов електрон
  • Публикации: 448
  • Населено място: гр.Бяла, обл.Русе / София
  • Борис Борисов
Предвид запазването на автентичността на твое място бих оставил оригиналните кондензатори, все пак няма да го ползваш в студио, нито ще ти еталон за Долби, така че дори и да има отклонение от заводските параметри няма да е проблем. :drinks:

Неактивен Грет

• Квантов електрон
Да. Мисля, че упражнението беше полезно, но в края на краищата ще оставя оригиналните части. Сигурен съм, че касети записани на този дек с включено Dolby и възпроизведени отново на него ще звучат добре. Същото се отнася и за други такива, отново записани с активна Dolby система. Даже и най-старите ми касети без Dolby от средата на 80-те звучат супер! Но колко от нас са отбелязвали на етикета, че са записали Dolby касета? Аз не си спомням подобно нещо. Даже не си спомням кога за последно съм правил записи. Имаше твърдение, че всички касети, които се продаваха от лицензирани студия са записани с Dolby, но не бих заложил на това.
Ако мога да перифразирам, "Касетите умряха, да живеят старите касети!"
:drinks:

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1354
Тъй като става дума само за 6 кондензатора, ако ти се занимава и имаш добра фабрично записана Долби касетка можеш да направиш следния експеримент:

1. Сваляш си Audacity и записваш с минимално къс кабел първите 20-30 секунди от някоя песен на WAV файл.
2. Сменяш кондензаторите с полиестерни мини бокс: 100nF, 330nF, 470nF и записваш същото парче без да пипаш нивата.

След това можеш да анализираш разликите или да ги постнеш тук. Най-вероятно няма да има разлика която би била доловима от човешкото ухо, но не е сигурно докато не се пробва.

Неактивен Грет

• Квантов електрон
Благодаря за идеята. Вероятно ще я пробвам, но трябва да поровя за добра касета.
А може и да се опитам да симулирам схемата с параметричен анализ, но това ще отнеме време.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
Моето мнение е, че след като вече са разпоени тези кондензатори трябва да се сменят. Причината е проста - те по параметри са си ОК и не е било нужно да се свалят, но след като са свалени, вече са претърпяли нагряване и огъване на изводите, което за 40 годишната гумена основа на кондензатора може да е подействало фатално - т.е. да са се разхерметизирали. Сега ако ги върнеш, съществува шанса в следващите 2-3 години да сдадат тотално багажа. Та аз съм твърдо да бъдат заменени с предложените неполярни. А схемата само ще спечели от това.
Поздрави!
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |