| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Въпрос за радио Симфония  (Прочетена 1228 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Mitaka_retro

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 47
Въпрос за радио Симфония
« -: 07 Декември, 2022, 16:53:20 »
Здравейте на всички, от скоро имам това радио, на кратко предисторията и въпроса. Още преди да го включвам проверих всички кондензатори и единия от двойния електролит 2х50 мкф беше пробил, всичките електролити замених и тези на EL84 и на изходния трансформатор със електролитен, оставих някой неполярни който уреда показа че стават, не ги смених за да видя радиото дали работи, първия път свиреше много слабо, оказа се един 22 нф пак на EL84 смених го и радиото засвири с пълна сила, но EZ81 започна да искри и бушона прекъсна, веднага свалих лампата да я погледна и имаше много големи черни петна, при поклащане дрънкат вътре работи, явно радиото много преди това е работило с пробития електролит, така си го обяснявам, че и предпазителя беше запояван, въпроса ми е, понеже такава лампа EZ81 не се намира лесно, в интернет попаднах на обяви от 40лв и нагоре, а и радиото няма да го реставрирам, има наядени бобини от мишка за СВ,КВ И ДВ, работи само на УКВ и единия обхват на къси, въпроса ми е може ли да заменя някак ЕZ81 и напрежението да се изправи с диоди или грец, ако е възможно ще се радвам на насоки, друго което си мисля, ако сложа диоди, няма ли да изправят напрежението бързо и няма ли да бъде стресово за лампите? Благодаря! :)

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3554
  • Населено място: Варна
Re: Въпрос за радио Симфония
« Отговор #1 -: 07 Декември, 2022, 17:31:06 »
Мога да ти подаря една или няколко.Трябва да има някъде EZ81,поне за една съм сигурен.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
« Отговор #2 -: 07 Декември, 2022, 19:04:42 »
Може да се замени с диоди, ако наистина няма да се занимаваш с това радио по-сериозно. Прилагам схемата за заместване:
163169-0
Резисторите по 100 ома са ориентировъчни, може да се наложи увеличаване или намаляване на стойността им за постигане на точните стойности на напреженията.
Конзензаторите за първи проби може да не ги слагаш, но принципно са задължителни, особено ако ще работи като радиоприемник.
Ето тези са подходящи: https://store.comet.bg/Catalogue/Product/8753/ но най-добре два такива свързани последователно за всеки от схемата.
Успех!
« Последна редакция: 07 Декември, 2022, 19:14:45 от origo »
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен bxd

• Квантов електрон
  • Публикации: 275
« Отговор #3 -: 10 Декември, 2022, 15:22:00 »
Защо са толкова важни тези кондензатори? Знам че по принцип се слагаат такива в грецовете на хай фи усилвателите, ако се използват бавни диоди, но тук защо? Може ли да се измери ефекта от поставянето им?
*** Търся: Telefunken 664WK *** Реставрирани: Хармония 20; Концерт; Симфония; Tesla 606 A; VEF Radio; Ригонда Моно-> Стерео; Мелодия 11; Романс; Мелодия 14 стерео *** Чакащи за реставрация: Loewe Opta 2367W *** Чакащи реставрация: <<няма>> :( ***

Неактивен veso74

• Квантов електрон
  • Публикации: 350
  • Населено място: Силистра
  • LZ2WSG
« Отговор #4 -: 10 Декември, 2022, 17:31:48 »
Да.

Темата е безкрайна. Кондензаторите по-добре да са там, отколкото да липсват. Особено за АМ-радиоприемане! Без значение от типа на диода/диодите (вероятно може да липсват при "бавните" изправители - селен, медноокисни вентили и др.).

Отправна точка за търсене (РУ): Мультипликативный фон
Първа намерена случайна тема: Мультипликативные помехи от источников вторичного электропитания . «Радио 2-2002»

Неактивен Mitaka_retro

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #5 -: 27 Декември, 2022, 18:45:06 »
Здравейте отново, много благодаря на колегата "origo" за схемата, тръгна от раз с нея, сложих и кондензаторите както си е показано, със 100 ома резистори анодното беше към 280 волта, сложих 200 ома за да го намаля малко до 270 волта, до тук добре, това, че ги нямаше средните се оказа окъсяваща едната секция на променливия кондензатор, хваща си станций без никакви проблеми, но до тук с добрите новини, след няколко включвания резисторите след изправителя изпушиха, бях решил кардинално да сменя всички неполярни кондензатори, помислих си, че някой разделителен на маса окъсява, да ама не, след смяната на всички проблема си остана, след изключване меря на електролитните филтриращи кондензатори на анодното си стоят 5 волта и това е, смених някой резистори имаше малко почернели, след замяната им резисторите не пушат, но си греят и това е, какво ли не проверявах по схемата, намирах други грешки, но бяха незначителни, също така не ми се вижда нормално като дам на омметър щепсела да показва 19 ома /не е ли прекалено малко?/  :) Всякакви насоки и мнения ще са ми от полза, къде бъркам, но проблема е странен, вероятно заради него лампата беше заминала. Освен това като проверя шасито с фазомера свети, което също не мога да открия защо. Весели празници!
« Последна редакция: 27 Декември, 2022, 18:50:38 от Mitaka_retro »

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • Публикации: 935
  • Населено място: Германия Берлин
  • LZ2IX
« Отговор #6 -: 28 Декември, 2022, 07:01:21 »
А като мериш трафа с омметър между първична и вторична как е. Дай линк към схемата да я разгледам. Ами ако е над 100 вата трафа може и да е нормално 19 ома, но хубаво да се сравни с друг траф с подобни параметри. Но като че ли малко ми се струва.
ПП. намерих една схема в силистренския сайт тя ли е? Има два кондера по 5nf на мрежовото към маса те как са? Измери трафа за утечка.
« Последна редакция: 28 Декември, 2022, 07:12:22 от shri »
Денят е прекрасен, забеляза ли го!

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #7 -: 28 Декември, 2022, 12:19:31 »
Темата е интересна, само се опитай по-подробно, дори ако се налага с онагледяване върху схемата да опишеш кое как се случва и къде не е наред. Като съвет - свържи трафа сам, на празен ход с премахнати и изправители и отопления на лампите. Премери тока в първичната страна с амперметър за променлив ток и пиши каква е стойността. Задръж така трафа да поработи и следи дали се изменя значително тока в първичната. През това време може да измериш с волтметър за променлив ток двете вторични към изправителя, и двете отоплителни напрежения. След това ги напиши тук измерените стойности и ще направим заключение дали трансформатора е в ред. По-нататък ще мислим как да продължи диагностиката.
Поздрави!
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен Mitaka_retro

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #8 -: 28 Декември, 2022, 13:15:13 »
Здравейте отново, до колегата "shri'' извинявам се, че не показах схемата, не съм я търсил в нета, гледах я от книгата "Радио и телевизионни приемници" на Ив.Петров, ето показвам я, както бях споменал по-горе всички електролитни и неполярни кондензатори съм заменил с нови, неполярните са wima, смяната на мрежовите 5нф беше едно от първите неща които смених,тази сутрин останах много неприятно изненадан, извадих изправителя и проверих за късо между първичната и вторичната намотка на мрежовия трансформатор,късо там няма, но между единия край на вторичната намотка на анодното звъни на късо и на корпус и на отоплителната намотка също дава на късо, самата намотка на анодното дава 80 ома. :flag_of_truce: Жалко, а толкова мерак имах за това радио, за сега ще го оставя така, но поне разбрах къде е проблема, много благодаря и на двамата ви, живи и здрави!

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • Публикации: 935
  • Населено място: Германия Берлин
  • LZ2IX
« Отговор #9 -: 28 Декември, 2022, 15:31:54 »
Направи каквото ти е писал колегата. Ами нормално да ти звъни ти как мериш и какво разбираш под звъни. Намотката за анодното има край на маса. При отоплението е същото нещо ти какво очакваш. Съпротивлението на намотките на трафа е малко особенно за отоплението. Трябва да рзкачиш всички краища на вторичната страна на трафа, както е писал колегата да остане целия траф във въздуха. Първичната разкачаш ако искаш там е от значение ако имаш утечка. Аз бих разкачил и нея. После мериш с омметър за междувитково късо. Измерваш отделните намотки трябва да нямат късо помежду си. Анодната намотка е от две симетрични секции по средата са на маса както е по схемата. Виж ги как са изпълнени. От трафа излиза един край или два свързани на късо. Тези две половини трябва да имат еднакво съпротивление. Ако не е значи трафа е поввреден. Хубаво е някой с такова радио да каже колко трябва да е съпротивлението на първичната. Провери напреженията както е писал колегата. Ако при разкачени всички краища на вторичната страна на трафа имаш късо както си показал между анодното и отопление значи трафа е заминал. А може някой от диодите да ти е опукал.
« Последна редакция: 28 Декември, 2022, 15:37:42 от shri »
Денят е прекрасен, забеляза ли го!

Неактивен Mitaka_retro

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #10 -: 28 Декември, 2022, 15:57:00 »
Много се извинявам за небрежността, че не поясних, точно на разкачени всички крайща съм мерил, и без диодите двете намотки дават на късо :)

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #11 -: 28 Декември, 2022, 19:36:35 »
Сега, нека уточним някои неща, тъй като в момента имам чувството, че малко за различни неща говорим.
Първото нещо, което трябва да се изясни, е изправността на намотките на трансформатора като връзки. Трудно е да се каже какво е "късо" защото измерването с омметър на намотките дава само постояннотоковото им съпротивление, а то е ниско. Първото нещо е да разкачиш трансформатора изцяло от радиоприемника, и да подадеш мрежово напрежение само на първичната намотка. След това с мултицет внимателно трябва да премериш в режим променливо напрежение напреженията на всички вторични намотки. На двете отоплителни трябва да получиш около 6.9 волта на празен ход. На двете за анодното трябва да получиш по около 230 - 240 волта на всяка и около 480 волта от край до край. И премери с амперметър тока през първичната намотка на трансформатора - трябва да бъде нещо от сорта на до 60 mA. После след тези тестове трябва да видим коя намотка къде е свързана, и да се тестват в режим омметър. Но мисля, че прибързано отписваш трансформатора.
Поздрави!

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |