| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Сервиз за магнетофон  (Прочетена 3602 пъти)

0 Потреб. и 3 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен clockwiser

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 12
  • Населено място: София
Сервиз за магнетофон
« -: 06 Декември, 2022, 10:27:15 »
Здравейте! Чета форума от доста време, но досега не съм писал. Имам магнетофор Uher724, който има някакъв проблем - механиката работи нормално (на пръв поглед), двигателят върти, сложих нови ремъци, но при натискане на старт, вместо да завърти приемащата ролка, спира дори двигателя. Може би някаква защита го изключва. Иска ми се този магнерофон да го вкарам в ред и да стане част от аудио системата ми. Можете ли да ме посъветвате за сервиз / човек, който може да го профилактира грамотно и да го вкара отново в боя, не само за интериор.

Поздрави!

Неактивен slavi

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1201
  • Населено място: Ботевград
Re: Сервиз за магнетофон
« Отговор #1 -: 06 Декември, 2022, 16:38:58 »
Колега, сега видях молбата ти. На първо четене, така както си го описал, провери крайния изключвател. Това е едно телче, в ляво от главите, което задейства едно шалтерче през което минава захранването на мотора (който е и трансформатор). Т.е. като свърши лентата, след възпроизвеждане например, телчето пропада в пластасовото легло и шалтера изключва захранването.
0888981645, 072365106

Неактивен clockwiser

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #2 -: 06 Декември, 2022, 17:13:22 »
Минах през телчето, когато след смяна на ремъка го бях монтирал неправилно и всичко умря. Но му хванах цаката. Въпросът е, че вече когато включа на СТАРТ и не върти си играя с изключвателя ръчно и не се променя положението. Те има два механични палци на пружинки отляво и отдясно над главите (спирачки?), левият изобщо липсва, но те придвижват нещата само механично, колкото да прудърпат малко "шейната"  и това телче е, което изключва. Но заиграването с него не променя нещата.

Предполагам, че е нещо елементарно, което всеки с опит с такава техника ще открие веднага, но се дзверих няколко вечери до 2 - 3 и не ми се получи. А се заинатих да го направя и да свирне през уредбата. Даже място съм му намерил в хола и жената склоних... :)

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
« Отговор #3 -: 06 Декември, 2022, 18:45:37 »
Скоро ремонтирах точно такъв магнетофон. Доста сериозна и стабилна машина е, при мен липсваше цялата платка НЧУ и разработих такава за заместване. Този проблем който описваш е странен. Освен палчето за което говорите, няма друг изключвател за мотора. Да се натоварва толкова от кофти механика, че да спира ми се струва невероятно, но все пак поогледайте.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
« Отговор #4 -: 08 Декември, 2022, 15:08:58 »
Сега се сетих, като четох и какво си писал в аудио клуба. Ти колко ремъка смени? Има един от мотора до маховика, който е възможно да си пропуснал и това да причинява проблема.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен slavi

• Адронен колайдер
« Отговор #5 -: 08 Декември, 2022, 16:54:11 »
origo, не знам дали това е възможно, ако няма ремък колегата да е видял, че маховика не се върти? Но и в описанието за случая, нещо не ми е ясно? Когато минава на "старт" само мотора ли или гасне и електрониката (най вече видимо от осветлението на индикатора)? Или пък електрониката работи, а мотора спира под товар, като "на ръчна". Това само на възпроизвеждане ли става или и при превъртане ляво-дясно? Въобще много неща не са ясни, но за сега гледаме на боб?
0888981645, 072365106

Неактивен clockwiser

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #6 -: 09 Декември, 2022, 12:04:35 »
Сменил съм 4 ремъка:
-един на голямото колело (маховик) до ролката на двигателя (този, който минава през водач в две положения при смяна на скоростта)
- между колелото на двигателя и лявото фрикционни колело
- между дясното фрикционно колело и едно друго колело, пак гумено, под него.
- на брояча с дясната ролка.

Довечера ще направя клипче с работата в отворено състояние, за да е видно всичко. Дано може да се качи!

Благодаря за отклика!

Неактивен Gabo

• Собственикът на Sandacite.com
  • Администратор
  • Квантов генератор
  • Публикации: 649
  • Населено място: Пазарджик
    • https://www.nesiprav.com
« Отговор #7 -: 09 Декември, 2022, 21:40:58 »
Довечера ще направя клипче с работата в отворено състояние, за да е видно всичко. Дано може да се качи!
:off: Качваш в YouTube и пускаш тук линка. Нямам възможност да стриймвам и Видео на сървъра

Неактивен clockwiser

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #8 -: 09 Декември, 2022, 22:52:07 »
https://youtube.com/shorts/25SpBRb7FBs?feature=share

Това е клипът, в който съм показал какво се случва.

Неактивен clockwiser

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #9 -: 09 Декември, 2022, 22:58:07 »
Ето и една снимка

Неактивен silver_bolt

• Квантов електрон
  • Публикации: 103
« Отговор #10 -: 10 Декември, 2022, 23:37:11 »
Според видеото имаш само проблем при възпроизвеждане - не се движи обиращата ролка. Двете гумени предавки в средата трябва да са зацепени, за да достигне тяга до нея. По спомени дясната от двете предавки извършваше по-голямото движение, така че провери просто какво я блокира.

За спирането, още в началото ти го каза колега - това е автостопа в действие. Сложи една лента, да държи телчето постоянно натиснато надолу и режимите ще си работят винаги. Или за тестване го вържи с един конец да седи натиснато и това е.

Неактивен clockwiser

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #11 -: 11 Декември, 2022, 12:11:57 »
Чух първия звук от него. Действително, когато механично натисна лостчето, което долепва дясното фрикционно колело до лявото се получава. Въпросът е, че не виждам защо не се получава без този натиск. Няма място за пружина, която да липсва и да придърпва. А това зацепено състояние не може да е постоянно, защото прецаква превъртането.

Ето и клипче:
https://youtube.com/shorts/GnZvgpLl4zg?feature=share

Имам и други гайлета - не свирва през външен усилвател, продължава да си звучи от неговите колони, макар да изпуква на външните колони при включване. Индикаторът не работи. Превъртането към пълната ролка не се получава, явно съпротивлението е голямо или ремъците са слабички. Към празната част върти лесно и в двете посоки.

« Последна редакция: 11 Декември, 2022, 12:20:05 от clockwiser »

Неактивен silver_bolt

• Квантов електрон
  • Публикации: 103
« Отговор #12 -: 11 Декември, 2022, 15:48:33 »
Ти май за първи път пипваш ролков магнетофон, а? Че си попаднал и на една от по-капризните механики за ремонт...

Погледни това упътване за предния модел 714: https://www.tonband.net/unterlagen/uher/sm_714.pdf Обърни внимание на последната страница на малката схема с двете ролки и двете гумени предавки между тях. Още по-добре, много внимателно погледни и виж, че дясната гума има пружина, която я придържа опряна в лявата. Закачена е точно където ти е отверката на клипа. От снимките и клипа ти ми се струва, че в твоя магнетофон тази пружина я няма. Огледай да не е паднала някъде вътре в Ухера, че може да направи късо като нищо.

Съветвам те да караш проблемите един по един. Първо се съсредоточи в механиката и оправи задвижването към обиращата ролка.

Индикаторът не работи при възпроизвеждане в тези машини, само при запис. Превъртането също не им е силна страна, особено когато гумените предавки са напукани и износени като твоите. Игнорирай го този проблем за сега. Чак като приведеш всичко останало в ред, тогава пробвай да го накараш да превърта бързо.

Според мен имаш и някакъв проблем с усилвателите, защото на клипа звукът от Ухера е доста зле. Провери с друга лента, дали не е кофти запис.

Неактивен clockwiser

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #13 -: 11 Декември, 2022, 18:35:38 »

100 - години да живееш!
За пръв път хващам ролков магнетофон. Отрасъл съм с Finezia-1. Връстник съм на уокмена :) 

Пружината не е вътре, но намерих подходяща и сега свири, навива в двете посоки... лудница.

Тествах с една външна колона тире-точка от кола, която си държа за тестове на стара техника. Единият канал пращи, но от другия се чува много добре. Сега трябва да го пусна през кабел към усилвателя за да си покаже нрава.  Оттук нататък вероятно трябва да се изчисти транспорта на лентата, да се промият потенциометрите и контактите.

Но като първа стъпка... голяма белгийска тъмна бира за теб! :drinks:

/>

Неактивен slavi

• Адронен колайдер
« Отговор #14 -: 11 Декември, 2022, 18:59:16 »
clockwiser, докато намеря време, silver bolt ме изпревари. За всичко е прав, да липсва пружината. Намерих из архивите снимка точно на моя 714, който е еднакъв със 724 в тази зона на механиката. Просто от първоначалното ти обяснение  останахме с впечатленито, че мотора спира? За да си изчистиш докрай механиката ти трябва и лява спирачка. Навремето купувах ухерови чаркове, докато се намираха в магазините и може би имам? Но и за нея ще трябва пружинка (еднаква с дясната) и да ди изрежеш гумена накладка, също еднаква с дясната.
Относно звука, по моето скромно мнение, дали не е "дал фира" единият от крайните транзистори?
И докато се тутках clockweiser е напреднал, браво!
0888981645, 072365106

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |