Отдавна бях попаднал на тази тема и реших да пробвам.
Бобината на тествания 3фазен контактор: 220в,5000 навивки ПЕЛ-1 0,11мм.(КВ-0 КП-0)
срещу трансформатор от Мелодия 2.Резултата е ясен предварително 😁.
На контактора е донавита вторична с О,37мм 134 навивки. С допълнителен конденсатор 1nf/630в на първичната.
Схемата е на база PCL86 (
https://www.sandacite.com/tubeampecl86/)
Анодно на лампата 250в, 20 ма. при двата трафа. Разликата е само в 270ом съпротивление вместо 220ом на входа.
Пробвано чрез синусоидален сигнал от 50-12000 Hz. На 4ома съпротивление и колони на слух.
Контактор свири по-слабо, ниските честоти двойно се губят, високите и средните са по-добро качество от трафа на Мелодията. Заради конденсатора кривенето на средни и високи доста намалява при контактора(при Мелодията е 3,3nf.), спира самовъзбуждането.
Резултата е че контактора е много евтин вариант на изходен траф и става за ремонт на стари радиа където качеството е на трето място. Над 1 до 2 вата започва изкривяване на синусоидата на всички честоти. Възможно е да е от триода на PCL86, не съм му гледал анодния ток.
Нямам подръка по мощен контактор с 380 волтова навивка за проба, мисля че той ще се изравни по качество с трафа от Мелодия2.