дравейте,
трудно е да опиша всичко накратко, но ще се опитам да го разделя на кратки секции.
Като цяло си мисля, че или доста схеми са изгорели (от СМ*** серията)
или въобще не съм разчел схемите правилно и съм задълбал в глупости.
Предваритерно благодаря на всеки, който може да даде съвет.
1. Ремонтирам Правец 8С, пострадал от коризия в областта на паметите.
2. Изчетох висчко във форума (което) намерих.
3. В момента компютъра не биийпва на старт и изкарва екран пълен с боклуци, които не са отделно
различими символи (де да бяха), а по скоро сляти бели полета с черни дупки и тук таме мигане.
Виж снимките.
4. Проверил съм и презаписал всички РОМ-ове където е било необходимо.
5. Пътечките по платката са проверени и възстановени, където бяха прекъснати от корозията.
6. Адресните буфери (D44, D48) - работят - проверено с осцилоскоп - методично проверяване на
всичките 16 адресни линии.
7. На вътрешната адресна шина излиза някаква активност при включване и после всичката активност умира
8. Тъй като имаше известни проблеми с РОМ-овете (виж по-долу), свалих файлове, които пише,
че са за видео РОМа (D20 от схемата) и Флопи РОМа (D38) и ги записах на стандартни 2764 схеми,
както е по документация. То и на самата дънна платка е маркирано 2764 на гнездата за тия
РОМове (както и за другите два).
Въпроси:
1. Може ли Правец 8С да стартира без клавиатура?
Доколкото видях в схемата - от там се чака само сигнал РЕСЕТ, който си подавам ръчно,
с кабелче към маса и и краче 3 на конектора за клавиатурата.
Също така СМ632 изработва РЕСЕТ при включване на захранването, според документацията.
2. При оставена на дънната платка само СМ633, генерираните сигнали RAS, CAS, Phi0, Phi1, Q3,
изглеждат добре, вижте картинките.
3. При връщанета на останалите схеми СМ630, 631, 632 (сложих ги всичките на цокли),
се появява “аномалия” в CAS и се наблюдава фазово изместване (jitter) във Phi0,
Phi1, погледнете картинките. Тази аномалия може и да си е съвсем нормална,
просто нямам база за сравнение.
Факти:
1. Компютърът в момента има само 8 чипа памет, т.е. 64К. Толкоз имах и ги сложи в банката за основаната памет.
Допълнителната памет е просто празна. Но в 40 колони би трябвало да си работи само с 64К без проблем (дали?)
2. Няма клавиатура, но виж въпрос 1.
Любопитни факти:
* двата рома СМ7864Р-06 и -07, които съдържат BASIC и програмата МОНИТОР,
се четат без провблем на програматор и съдржанието изглежда правилно,
в сравнение с файлове свалени от нета за ромовете на този компютър.
* в цокъла на видео РОМа (D20) беше забоден СМ7864Р-06, така ми дадоха дъното
Явно някой си беше играл с него вече. При изчитане с програматор, се установява
идентично съдържание с другия -06 чип, така че не е печатна грешка. На картинки в нета,
гледам видео рома трябва да е СМ7864-10 (или 18 - не се вижда баш добре).
Ако имате такъв за продан или може да го изчете с програматор, моля пишете.
* РОМ-а за флопита и центрониска СМ7832Р (D38) (по-късият чип) при изчитане - е пълен само с FF, т.е. празен.
Явно е повреден. Но доколкото знам и без него компа трябва поне да бииип-не. Чета го каато 2732, защото
изглежда това е еквивалента, но не съм сигурен. СМ7832Р = EPROM 2732
Работни материали:
* РОМ файлове от тук:
http://pravec8.agatcomp.ru/danni.htm* Документация (намерих във форума):
https://www.sandacite.com/forum/index.php?topic=16043.msg119242#msg119242Работни инструменти:
* Осцилоскоп
* Мултицет
* EPROM програматор
* Средства за предпазване от статично електричество: гривна, подложки, т.н.
* Поялници, разпоялници и т.н.
* LCD монитор с композитен вход