| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Правец 16 IDE-XT BIOS  (Прочетена 7316 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен FAMICOM_87

• Квантов генератор
  • Публикации: 964
  • Населено място: София
Re: Правец 16 IDE-XT BIOS
« Отговор #30 -: 19 Октомври, 2022, 19:03:37 »
НЕ не може е отговора,
универсалния биос зарежда сложен на платката,
не намира контролер т.е. себе си (предполагам) пробва да зареди ОС от C,
пробва от A и най-интересното кара 386 компютър да извади това на картинката (NO ROM BASIC)

И на мене ми го е правила тоя номер 386цата. Някакъв glitch e  :crazy:

Неактивен pizza

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 91
  • Населено място: Русе
« Отговор #31 -: 19 Октомври, 2022, 20:10:29 »
Универсалният XT-IDE модул не зарежда BIOS на друга платка!
Всъщност за да бъдем точни, употребата на термина BIOS в този контекст е неправилна и затова ще си позволя да направя следното уточнение. BIOS е записана на дънната платка. В ROM-вете по модулите са записани разширения за работа с тях, които BIOS включва в определен момент. Извинявам се за това "лирично" отклонение, но все пак трябва да говорим на един език. Нека се върна на основната тема. Примерът от посочената в предишен пост обява е много добър в това отношение. Там е използвана платка ССАТ200А,

която няма ROM за разширение на BIOS, но работи благодарение на универсалния XT-IDE, който се намира на съседна платка. IDE интерфейсът не е сложен от схемно-техническа гледна точка (няколко регистъра и едно прекъсване) и много рано поддръжката му влиза в самата BIOS на АТ машините. В ХТ компютрите обаче, нещата не стоят така. Тук се намесва универсалният XT-IDE модул, който позволява да се ползват определени контролери разработени за АТ в ХТ машини, с важното ограничение, че те работят в 8-битов режим. Затова е подходящ за CF карти и дискове, които поддържат такъв режим, но не и за други комбинации. Доколкото знам, за да работи универсалният XT-IDE, той очаква да се ползва адресната схема на първичния IDE. Така че, ако комбинираш нашия XT-IDE контролер с универсалния XT-IDE модул трябва да се увериш, че всички джъмпери на първия са настроени в съответствие с особеностите и изискванията на последния.

Слагам CF-a + ROM-a в горната (захранвам) - оня екран,
слагам в долната - всичко си е наред.

Неактивен Грет

• Квантов електрон
  • Публикации: 217
« Отговор #32 -: 19 Октомври, 2022, 21:12:04 »
Боя се, че механичното пренасяне на ROM-a не върши работа! И досега не съм предлагал такова. Тук е необходимо малко реверсивно инженерство!:о) Трябва да се разгледа схемата на нашето XT-IDE, да се разгадае значението на всички джъмпери по него, както и адресната схема на дешифратора. След това да се сравни с универсалния XT-IDE модул и да се види, дали изобщо могат да работят заедно. Или по скоро паралелно, всеки на отделен слот. За съжаление нямам под ръка нашенски XT-IDE контролер и не мога да помогна. Но ако имах... :о)

Неактивен NKK

• Квантов електрон
  • Публикации: 297
  • Населено място: Пловдив
    • eshop-bg
« Отговор #33 -: 19 Октомври, 2022, 21:12:10 »
Цитат

Ами и така трябва да е ;) Освен експерименти иска се и малко четене. Разширението на БИОС-а (да ползвам правилния израз) на Сергей в CF картата е модифицирано и е различно от XT-IDE BIOS-a от оригиналния източник (сайт).
И малък отчет-проверих днес цели 3-4 кашона, но уви, IDE-то за правеца не беше там  ???. Скоро пак ще ровя.

Неактивен pizza

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #34 -: 19 Октомври, 2022, 21:17:08 »
Боя се, че механичното пренасяне на ROM-a не върши работа! И досега не съм предлагал такова. Тук е необходимо малко реверсивно инженерство!:о) Трябва да се разгледа схемата на нашето XT-IDE, да се разгадае значението на всички джъмпери по него, както и адресната схема на дешифратора. След това да се сравни с универсалния XT-IDE модул и да се види, дали изобщо могат да работят заедно. Или по скоро паралелно, всеки на отделен слот. За съжаление нямам под ръка нашенски XT-IDE контролер и не мога да помогна. Но ако имах... :о)

по нашето няма джъмпери само лед хедър, никой не ги кара заедно да работят

Неактивен pizza

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #35 -: 19 Октомври, 2022, 21:19:50 »
Ами и така трябва да е ;) Освен експерименти иска се и малко четене. Разширението на БИОС-а (да ползвам правилния израз) на Сергей в CF картата е модифицирано и е различно от XT-IDE BIOS-a от оригиналния източник (сайт).
И малък отчет-проверих днес цели 3-4 кашона, но уви, IDE-то за правеца не беше там  ???. Скоро пак ще ровя.

с картата на малинов работи и биос от официалния източник, но XT варианта, другия прави проблем

четене на кое? няма инфо, няма док, няма биос, то ако имаше ...

а биос на ром-а ще казвам, докато всички други казват рам памет :)

Неактивен Грет

• Квантов електрон
« Отговор #36 -: 19 Октомври, 2022, 21:38:58 »
по нашето няма джъмпери само лед хедър, никой не ги кара заедно да работят
:о)
Джъмпери има много! Липсата на рейки по тях не означава, че ги няма. Позволих си да редактирам снимката от началото на темата и на нея оградих всички. Това, че не се използват означава, че нашето XT-IDE работи с фиксирана конфигурация и за да продължим темата, трябва да сме наясно каква е тя. Затова в предишен пост отбелязах приликата му с JUKO контролера и вероятността да сме го копирали в някаква степен.
А останалото, с най-добри чувства, ми звучи като НДК-то на културата. Майтап да става!;о)

Неактивен Грет

• Квантов електрон
« Отговор #37 -: 19 Октомври, 2022, 21:46:00 »
...
:good:
Стискам палци да го намерите! Много ми се иска да се сдобия или да си направя реплика на такъв контролер... :о)

Неактивен Грет

• Квантов електрон
« Отговор #38 -: 20 Октомври, 2022, 23:13:30 »
Не знам, дали ще повярвате, но номерацията на джъмперите на нашия контролер и тази на D16-X съвпадат! За функциите можем само да гадаем. Със сигурност може да се каже, че J1 е идентичен и в двете платки! Има един в нашия, за който не съм сигурен дали е J4 или J14. Но съдейки по разстоянието между символите, по-скоро е J14. При това допускане, съвпадението е пълно!

Неактивен FAMICOM_87

• Квантов генератор
  • Публикации: 964
  • Населено място: София
« Отговор #39 -: 21 Октомври, 2022, 08:33:19 »
Четейки тази документация виждам, че има режими за ХТ и АТ дискове. Стискам палци, да намериш оригиналният ROM  :good:
Странно, че не са запоени рейките за джъмпери

Неактивен NKK

• Квантов електрон
  • Публикации: 297
  • Населено място: Пловдив
    • eshop-bg
« Отговор #40 -: 21 Октомври, 2022, 20:29:01 »
Ако наистина е копие 1:1 картата и БИОС-а работите не изглеждат много "розови"  ???
Трудно ще се намират дискове които да работят с нея, ограничението е до около 150MB, и конфигурацията е твърдо зададена (тип на диска от 1 до 46)

Ето линкове с описания за колеги които не са ги намерили  :)
https://arvutimuuseum.ee/th99/c/I-L/20274.htm
https://minuszerodegrees.net/manuals/Juko/Juko%20D16X%20-%20Users%20manual.pdf

Добавям за всеки случай и старата версия (1.0) на БИОС-а за D16-X.
А търсенето на Правешката платка ще продължи при малко свободно време.

Неактивен Грет

• Квантов електрон
« Отговор #41 -: 21 Октомври, 2022, 21:46:42 »
Ако наистина е копие 1:1 картата и БИОС-а работите не изглеждат много "розови"  ???
Трудно ще се намират дискове които да работят с нея, ограничението е до около 150MB, и конфигурацията е твърдо зададена (тип на диска от 1 до 46)
...
Аз не съм и очаквал нещо различно :о).
Достатъчно е да споменем времето, за което говорим и произхода на IDE интерфейса. Затова от самото начало казвам, че освен всичко друго, трябва да се намери и подходящ диск, за да се насладим на тази конфигурация ;о). А обемът не ме притеснява особено, спомнете си големината на някои от най-популярните игри от онова време. А Windows 2/3 бяха под 5 МВ, докато документацията за тях беше десетки МВ :о).
Между другото, пазя един Conner CP30104H с обем 120МВ, който с известно количество лоши сектори, все още работи!

Неактивен pizza

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #42 -: 21 Октомври, 2022, 23:18:34 »
Аз не съм и очаквал нещо различно :о).
Достатъчно е да споменем времето, за което говорим и произхода на IDE интерфейса. Затова от самото начало казвам, че освен всичко друго, трябва да се намери и подходящ диск, за да се насладим на тази конфигурация ;о). А обемът не ме притеснява особено, спомнете си големината на някои от най-популярните игри от онова време. А Windows 2/3 бяха под 5 МВ, докато документацията за тях беше десетки МВ :о).
Между другото, пазя един Conner CP30104H с обем 120МВ, който с известно количество лоши сектори, все още работи!

Какви работи разправяш, аз си пазя 1-вия диск 40МБ WD - неубиваеми са, беше ми блокирал двигателя за главите - свалих 1 прозрачно капаче и на ръка раздвижих остта, случвало се е и плочи да раздвижвам така - тръгват и работят без проблем.

Неактивен Грет

• Квантов електрон
« Отговор #43 -: 21 Октомври, 2022, 23:27:18 »
...
Ето линкове с описания за колеги които не са ги намерили  :)
https://arvutimuuseum.ee/th99/c/I-L/20274.htm
https://minuszerodegrees.net/manuals/Juko/Juko%20D16X%20-%20Users%20manual.pdf
...
Предполагам, че това е по-нова версия на JUKO D16-X, в която повечето комбинационна логика е заменена с ASIC, а и джъмперите са различни. По мое скромно мнение, нашият контролер вероятно е заимстван от тази версия. Именно с нея правих сравнението. Има и много други прилики, но за съжаление, без картата в ръце всичко е само съчинение по картинка.

Неактивен Грет

• Квантов електрон
« Отговор #44 -: 21 Октомври, 2022, 23:49:18 »
Какви работи разправяш, аз си пазя 1-вия диск 40МБ WD - неубиваеми са, беше ми блокирал двигателя за главите - свалих 1 прозрачно капаче и на ръка раздвижих остта, случвало се е и плочи да раздвижвам така - тръгват и работят без проблем.
Първият ми диск беше ST-225, а вторият - СМ5508. Главите на миналите през мен СМ5508 често "залепваха", но тяхното раздвижване беше лесно без да се отварят. Но това са дискове от предишна на IDE-то ера ;о)
Може ли да качиш снимка от страна елементи с премахнати D11 (PAL-а долу в вляво) и D9 (EEPROM-а), както и една от страна спойки?

Сходни теми

Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
9 Отговора
4063 Прегледи
Последна публикация 05 Септември, 2022, 17:12:12
от Грет
5 Отговора
2259 Прегледи
Последна публикация 14 Ноември, 2024, 11:19:02
от browseman
0 Отговора
1362 Прегледи
Последна публикация 21 Октомври, 2020, 01:22:29
от FAMICOM_87
6 Отговора
2053 Прегледи
Последна публикация 07 Март, 2022, 00:23:26
от FAMICOM_87

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |