Не е сандък и ток в него не тече, но наскоро ми попадна този съветски бинокъл. Произвеждан през 40-те години от различни заводи. Конкретна информация за моя не
успях да намеря, ще се раздвам, ако някой сподели. Дойде при мен в умопомрачително състояние - може би това ме накара и да го взема.
Възстановяването определено щеше да е предизвикателство. Едната страна беше в прилично състояние, но за сметка на това през другата не се виждаше абсолютно нищо. Механически окулялрите се регулираха плавно, без луфт, но централното регулиране беше клеасало. Единият обектив беше варварски завит накриво. Наложи се цялостно разглобяване, раздвижване, смазване и почистване.
В хода на разглабянето открих, че страната, в която не се вижда нищо най-вероятно е била сериозно намокрена. Продължих с разглабянето и след измиването на призмите от проблемата страна открих, че покритието им е паднало. За съжаление на момента
не се сетих да ги измеря, за да мога да търся други. След почистването започнах да го сглобявам. Резбата на завития накриво
обектив не беше изцяло съборена и успях да го завия правилно. Колимацията я направих на око. След почистването вече се вижда
и скалата в десния окуляр. Но забелязах следния проблем - скалата е на фокус само когато фокусът на бинокъла е на сравнително
близко разстояние. На какво може да се дължи това? След това обърнах внимание и на кожената каишка - почистване и грижа за кожата.
В крайна сметка бих нарекъл резултата задоволителен. Въпреки че не се вижда много добре на снимките, изображението от дясно е доста мътно заради призмите, което от своя страна е натоварващо при продължително гледане. За съжаление няма какво много да се направи, без да се заменят призмите, но се радввам, че успях да спася този бинокъл.
Не знам дали сред вас има почитатели на оптичните инструменти, но дори и да няма се надявам тази история да ви вдъхнови.