| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Автомобилно becker grand prix tg  (Прочетена 6249 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен lpt1960

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 15
  • Населено място: Правец
Re: Автомобилно becker grand prix tg
« Отговор #15 -: 28 Септември, 2022, 21:15:49 »
Един руснак беше монтирал в този корпус Сони, всички екстри, Aux, дистанционно и всякакви щуротии. :D

Неактивен rolling_heads

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1947
  • Населено място: Пловдив
« Отговор #16 -: 06 Ноември, 2022, 10:22:58 »
Колеги. драмата продълбжава.
Реших да реализирам обратната връзка която липсва в крайното стъпало.
получи се тази схема
162126-0

Изкривяванията нмаляха значително, но все още ги има.
Мисля че имам проблем със съгласуването, но познанията ми не стигат и ме нужна помощ.
потенциометъра преди TDA230 е намален почи до минимум.
Каточели изкривяванията са пвече в ниските
« Последна редакция: 06 Ноември, 2022, 10:29:14 от rolling_heads »

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
« Отговор #17 -: 06 Ноември, 2022, 11:01:46 »
Действително в момента най-добрия вариант е да премахнеш това лампово стъпало накрая, и да подадеш сигнала от потенциометъра директно на входа на крайния усилвател, или през един транзистор общ колектор както са писали колегите.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен rolling_heads

• Адронен колайдер
« Отговор #18 -: 06 Ноември, 2022, 12:06:08 »
Доректно от потенциометъра пробвах, но сигнала е слаб.
Остана да пробвам с транцистор. Предложете някоя хема.

Неактивен NHB

• Квантов генератор
  • Публикации: 913
  • Населено място: Варна
« Отговор #19 -: 06 Ноември, 2022, 19:01:33 »
Какво значи че сигналът е слаб??? Усилването на крайното стъпало можеш да направиш колкото е нужно, че да го насити входният сигнал.

Неактивен rolling_heads

• Адронен колайдер
« Отговор #20 -: 07 Ноември, 2022, 09:55:04 »
Цитат
Какво значи че сигналът е слаб??? Усилването на крайното стъпало можеш да направиш колкото е нужно, че да го насити входният сигнал.
Означава, че не достига до максимална мощност.

Дайте някоя готова схема на емитерен повротител, че не мога да го смятам тези работи.

Неактивен Петко

• Квантов електрон
  • Публикации: 445
  • Населено място: Чирпан
« Отговор #21 -: 07 Ноември, 2022, 10:55:36 »
Вземи сигнал от катода на лампата. Или вържи обратната връзка към изхода на триода.
« Последна редакция: 07 Ноември, 2022, 11:08:52 от Петко »

Неактивен NHB

• Квантов генератор
« Отговор #22 -: 07 Ноември, 2022, 18:41:55 »
За да вържеш емитерен повторител, ще трябва да го сложиш не в радиото, а при крайното стъпало, защото в радиото нямаш подходящо захранващо напрежение. Е, може и да пуснеш отелен кабел за захранване към радиото, но няма смисъл. Добре е повторителят да е в радиото,веднага след потенциометъра, а не при крайното стъпало, за да извадиш максимална полза от него. Идеята на Петко е правилна - можеш да ползваш първата лампа след потенциометъра за катоден повторител, но трябва да махнеш катодния кондензатор 10 микро, а анодния резистор можеш да окъсиш. Така ще имаш нискоомен изход, което ще подобри шумоустойчивостта и вероятно малко ще вдигне нивото. От тук нататък, трябва да нагласиш усилването на крайното стъпало, за да се получава насищане при максимално усилване от потенциометъра. Просто покажи по каква схема го свързваш и ще ти кажем кои съпротивления как да подбереш, че да си коригираш правилно усилването.

Неактивен rolling_heads

• Адронен колайдер
« Отговор #23 -: 08 Ноември, 2022, 11:05:14 »
Смятам да поставя един от тези повторители в кутията със захранването. Там е най удобно.
162188-0162189-1

Тези дни захраних радиото от акумулатор.
При първоначално включване няма изкривявания. След няколко минути изкривяванията се появяват.
Склонен съм да мисля, че изкривяванията идват от по-предни стъпала.
Ще трябват нови изследвания за да разбера от къде идват.
Ще взема да прегледам междинната честота и детектора със sweep генератора, но ме е страх да въртя, че не знам да ли ще мога после да подкарам автоматиката за търсене.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
« Отговор #24 -: 08 Ноември, 2022, 18:36:07 »
Добре, а може ли да те помоля, ако може да се опиташ да запишеш сигнала от потенциометъра с вътрешен запис и да го качиш? Това ще даде много информация според мен.
Поздрави!
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен NHB

• Квантов генератор
« Отговор #25 -: 10 Ноември, 2022, 08:07:54 »
От доста време тук говорим за изкривявания, но не сме видели никаква осцилограма. Още, нивото при вързване на крайно стъпало директно към потенциометъра идвало малко, но не сме видели схема на въпросното крайно стъпало. Е, как да даде човек някакъв съвет???
Единствената показана схема е с 2030, сложено на мястото на липсващия оригинален усилвател и използваща наличната глобална ООВ, без никаква локална ООВ (да се чуди човек защо трябва да се намали тримерът почти до 0...). Е, как очакваш, че ще работи нормално? Още, на тази схема няма фазовъртяща група, оставено е на гледащия сам да предположи дали е захранена двуполярно, както се полага.
Ако говорим за повторител, то схемата с биполярен транзистор предполага делител за Vbb и съпротивление от него към базата на транзистора. Това съпротивление ще определи и входното съпротивление на повторителя. Такова аналогично съпротивление има и на входа на всяко интегрално крайно стъпало и затова няма особена полза от емитерен повторител, защото входът на крайните стъпала от рода на 2030 по принцип е високоомен и входното съпротивление се определя предимно от самия поляризиращ резистор, точно както и при емитерния повторител.
Ако ползваш сорсов повторител с транзистор с PN-преход, тогава може да вържеш гейта директно към средната точка на потенциометъра и няма нужда от разделителен кондензатор и друго съпротивление от гейта към маса. Тоест - тази схема ти дава възможност да понижиш хилядократно изходното съпротивление без загуби на ниво и да можеш да свързваш след нея каквото си харесаш. Но абсолютно същото е и действието на катодния повторител, а в радиото си има готова монтирана лампа и почти не се изисква преправяне, за да я ползваш като повторител.

Неактивен rolling_heads

• Адронен колайдер
« Отговор #26 -: 10 Ноември, 2022, 16:21:17 »
В момента нямам време и съм оставил проекта да отлежи. Не съм 100% сигурен че изкривяванията идват от крайното стъпало. Възможно е и да е от детектора или МЧУ, но това ще разбера като пусна генератора и осцилскопа.

Цитат
От доста време тук говорим за изкривявания, но не сме видели никаква осцилограма
като се освободя ще пусна генератора и осцилоскопа.
Цитат
Още, нивото при вързване на крайно стъпало директно към потенциометъра идвало малко, но не сме видели схема на въпросното крайно стъпало. Е, как да даде човек някакъв съвет???
TDA2030-стандартно по datasheet
162290-0

Цитат
Единствената показана схема е с 2030, сложено на мястото на липсващия оригинален усилвател и използваща наличната глобална ООВ, без никаква локална ООВ
глобална ООВ не е налина и е правена допълнително
Цитат
оставено е на гледащия сам да предположи дали е захранена двуполярно
откъде двуполярно захранване в автомобил :)

Моля бъдете търпеливи, ще го направим.

Неактивен rolling_heads

• Адронен колайдер
« Отговор #27 -: 11 Ноември, 2022, 20:59:13 »
Минах през детектора и междината честота със sweep генератора и осцолоскопа. Звукът се подобри

Сега имам проблем а с автоматиката.
Когато търси автоматично станции спира на +0,5MHz от станцията, независимо напред или назад върти.
Проблема го имаше и преди а мина с генератора.

Въобще ми е ясно как дейстава автоматиката и ще се радвам някой а ми обясни.
схемата я има в първия пост

Неактивен ikarlo

• Квантов електрон
  • Публикации: 273
« Отговор #28 -: 12 Ноември, 2022, 10:16:58 »
Мисля, че избора на TDA2030 за 12V захранване не най-доброто решение. Тази ИС при двуполярно иска 2х15V или 30V за еднополярно. Че ще работи на 12V е ясно, но как не е ясно.
https://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/25043/STMICROELECTRONICS/TDA2030.html

Неактивен barlog

• Квантов електрон
  • Публикации: 122
  • Населено място: гр. Куклен
« Отговор #29 -: 12 Ноември, 2022, 12:10:32 »

Сега имам проблем а с автоматиката.
Когато търси автоматично станции спира на +0,5MHz от станцията, независимо напред или назад върти.
Проблема го имаше и преди а мина с генератора.

От коя страна е радиото...имах преди време подобен проблем с един модерен цифров Блаупункт. Оказа се че да спира през 0.5 е стандарт за някои държави...... Там се задаваше от сервизното меню, превключих го и се оправи.
  А  ...решение не мога да ти предложа...   :flag_of_truce:

Сходни теми

Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
Radio Becker

Започната от Bengata Колекции

3 Отговора
5350 Прегледи
Последна публикация 16 Февруари, 2014, 20:08:35
от Bengata
0 Отговора
2436 Прегледи
Последна публикация 26 Януари, 2020, 01:33:34
от GRIDLIC
2 Отговора
3924 Прегледи
Последна публикация 02 Декември, 2020, 16:25:55
от vladimm
3 Отговора
3013 Прегледи
Последна публикация 11 Февруари, 2022, 08:02:24
от CVT
3 Отговора
525 Прегледи
Последна публикация Днес в 03:39:14
от mbg

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |