| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Мeratronik V640 ремонт  (Прочетена 2326 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Борис Борисов

• Модератор
  • Квантов електрон
  • Публикации: 448
  • Населено място: гр.Бяла, обл.Русе / София
  • Борис Борисов
Мeratronik V640 ремонт
« -: 07 Август, 2022, 17:18:09 »
След нещастно обръщане на поляритета на захранването установих, че уреда не работи. Разбира се не мога да бъда сигурен, че и преди е работил. В следствие на нещастната случка С21 гръмна. Замених го, но има още нещо, което не е наред. В нито един от режимите уреда не работи коректно, даже и индикацията на батерията. Стрелаката или отива в обратната посока, или стои някъде по скалата. Има ли някой колега, който да се е занимавал по-задълбочено с конкретния модел? В платката с 4те превключватела има разлика между показаната и тази в устройството. Аз лично не мога да се ориентирам много по дадената схема откъде да започна и ще се радвам, ако някой даде насоки. Прикачвам и сървис мануала.

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1354
  • Населено място: София
Re: Мeratronik V640 ремонт
« Отговор #1 -: 07 Август, 2022, 18:11:56 »
От това което виждам на схемата минуса на батерията е -3.5V спрямо масата, а плюса е на +14.3V. Като начало провери C7 и C15 - те също са били подложени на обърнат поляритет.

Неактивен Борис Борисов

• Модератор
  • Квантов електрон
  • Борис Борисов
« Отговор #2 -: 07 Август, 2022, 22:08:59 »
Поразрових се и установих, че имаше скъсан кабел от батериите. След като го запоих се появиха някакви признаци на живот - индикацията за батерия започна да работи и стрелката вече се забива в края, а не блуждае. Захраванщите напрежение ги има - положителното е 12.5, вместо 14, но едва ли ще е проблем засега. Започнах да меря по диференциалните двойки и резултатите са следните:
Т3 Б-Е 2.8в, Т4 Б-Е 0.7в
Т6 Б-Е 7.7в, Т5 Б-Е 0.6в

Не съм ги смъквал, но като ги меря запоени изглежат прилично. Въпросът ми е трябва ли да се насочвам към Т1? Все си мисля, че Т2 би го предпазил.

Неактивен NHB

• Квантов генератор
  • Публикации: 913
  • Населено място: Варна
« Отговор #3 -: 07 Август, 2022, 23:05:44 »
От това което си дал, значи спокойно можеш да смениш Т3 и Т6, защото преходите им база-емитер са прекъснали. Не си ли го помисли сам??? Имаш ли някакъв опит с електронен хардуер? Може да като начало да провериш без да сваляш преходите на всеки от транзисторите, вероятно има и още умрели. После измери спрямо маса напреженията на всеки извод на всеки транзистор, напиши ги в таблица и я дай. Малко трудно е да се дават така съвети, но принципно схемата на усилвателя, ограден в квадратния пунктир, представлява класически тристъпален операционен усилвател с полеви транзистори на входа, изграден с дискретни елемемти. Освен него , в квадрата има и стабилизатор на отрицателното напрежение 3.5В. Ако той е изправен и захранващото е 18В, значи положителното е 14.5. Ако не е, (пишеш 12В), значи и стабилизаторът е извън строя. Няма нищо страшно, усилвателят не е нищо сложно и е съставен само от няколко транзистора.

Неактивен Борис Борисов

• Модератор
  • Квантов електрон
  • Борис Борисов
« Отговор #4 -: 08 Август, 2022, 22:15:27 »
Напрежие база-емитер над 0.7 не значи задължително прекъснал преход. Тразнзисторът се насища. Няма как да протече ток над определна стойност през базовата верига, когато токът през колектора е ограничен от резистори. Все пак свалих транзисторите под въпрос и както и предполагах се оказаха здрави. Това ме наведе на мисълта да измеря напрежението на двата гейта. Този от ляво - 0 в, от дясно - 4.2 в. От там нататък всичките стъпала се насищат и съответно стрелакатa забива в края. Напрежението на сорсовете е 4.4в, а не 1.8 по схема. Това ме наведе към евентуален проблем в Т2, свалих го, измерих го - наред е. Дидодът Д1 също е здрав. Разкачих гейта от останалата верига и напрежението въху него стана 11в. Отново се спирам на варианта за пробил фет. Свалих ги (понеже са в един корпус) и наистина единия провежда и двете посоки. Та въпросът ми сега е с какво е най-удачно да ги заменя понеже никъде не успях да намеря оригнални 2n5452.

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
« Отговор #5 -: 08 Август, 2022, 22:59:26 »
В Алито ги има, но са 1/3 от цената на целия уред: https://www.aliexpress.com/item/1005002649375474.html

Неактивен pansim

• Квантов генератор
  • Публикации: 634
  • Населено място: Сандански
« Отговор #6 -: 09 Август, 2022, 08:19:21 »
Та въпросът ми сега е с какво е най-удачно да ги заменя понеже никъде не успях да намеря оригнални 2n5452.

С два броя еднакви, свързани термично корпуси. Например с медна пластина.
http://iza99.com/
Българска заваръчна техника с 5 години гаранция
Ремонт на заваръчно оборудване - 0887607722

Неактивен NHB

• Квантов генератор
« Отговор #7 -: 09 Август, 2022, 08:44:46 »
Борисе, не е лошо да прочетеш повечко за биполярните транзистори. Трябва да си изградиш вярна представа как работят, което всъщност е свързано с възприемане в съзнанието на приблизителен математически модел за работата им...
Да знаеш от мен, че никога няма да измериш 3 или още повече - 7 волта върху БЕ-прехода на здрав маломощен биполярен транзистор, освен ако напрежението не е в обратна посока (в която преходът се запушва). Изключение са само някои (японски) транзистори, в които има вградени съпротивления последователно на базата и паралелно на БЕ, но те не са чисти транзистори. В обратна посока, преходът БЕ се държи като ценер. Ако ти трябва маломощен ценер за 7-8 волта, спокойно можеш да ползваш БЕ прехода, като ако имаш повечко различни транзистори, даже може да си подбереш такъв с подходящо ценерово напрежение...
Още, за този тип полеви транзистори (с PN-преход) е нормално да мериш проводимост между сорс-дреин, и в двете посоки. Тоест - по-скоро  не работи другият, при който не мериш...
Подходящи транзистори са примерно КП303, да са с еднаква буква, но трябва да имаш повечко, за да може да подбереш два с еднакви прагови напрежения.

Неактивен Борис Борисов

• Модератор
  • Квантов електрон
  • Борис Борисов
« Отговор #8 -: 09 Август, 2022, 09:25:26 »
Не ме разбирай погрешно въобще не твърдя, че напреженията са нормални и че транзисторът трябяа да работи така - напротив точно обратното. Това, което исках да кажа е че не винаги означава прекъснал преход. Относно фет-а при мерене гейт-сорс и гейт-дрейн проводимостта би трябвало да е само в една посока. Ако проводимостта е в двете посоки си става чист резистор. Може и да се бъркам, все пак човек се учи докато е жив.

Пс Поръчах 5бр 2n5459 от китайците, като пристигнат ще видим дали става нещо от тях.
« Последна редакция: 09 Август, 2022, 09:59:21 от Борис Борисов »

Неактивен pansim

• Квантов генератор
« Отговор #9 -: 09 Август, 2022, 17:07:34 »
Подходящи транзистори са примерно КП303, да са с еднаква буква, но трябва да имаш повечко, за да може да подбереш два с еднакви прагови напрежения.

Не че съм против "братските" полупроводници, ама от тези които си посочил сигурно ще му трябват една шепа за да подбере два с близки параметри. За разлика от западните им аналози...

Неактивен HAL2000

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 86
  • Населено място: Плевен
« Отговор #10 -: 10 Август, 2022, 09:15:15 »
КП303 о всички подобни заминаха в супата на скрападжиите ... трудно ще му е да намери толкова, че да подбира.

Неактивен NHB

• Квантов генератор
« Отговор #11 -: 10 Август, 2022, 12:39:15 »
Ами не знам, може да живея с някакви стари спомени, не ми се е налагало скоро да си ремонтирам входното стъпало на осцилоскопа... Мислех че не е проблем да се намерят. Май има някакви 2 бройки в Елимекс...

Неактивен Борис Борисов

• Модератор
  • Квантов електрон
  • Борис Борисов
« Отговор #12 -: 10 Август, 2022, 13:17:22 »
 Наскоро ми се случи да поръчам една букса до най-близкия магазин елимекс и пак така имаше 2-3 бройки в цялата им мрежа. Продавачката ми обясни че когато са малки бройки се водят в системат но реално ги няма. Ще се обадя по-късно все пак да си пробвам късмета.

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
« Отговор #13 -: 10 Август, 2022, 13:25:49 »
Има ги в Квазер: http://kvazer.com/fet/47021-kp303g.html

Неактивен pansim

• Квантов генератор
« Отговор #14 -: 10 Август, 2022, 17:55:59 »
Какво се захванахте с тези антики бре? :)
Човека си е поръчал западни аналози и по-добре.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |