тъй като къщата се ползува само от март до септември.
Това изречение казва всичко. Не се занимавай.
Нещо което трябва да се знае - много голямо значение има в коя част на България се намира имота в който искаме да поставим соларката. В Софийско поле и в Сандански при еднаква /приблизително/ мощност на панелите имаме съществена разлика в добива особено зимата, когато е най-необходима енергия.
Другото интересно е, че от както имам такава система, съм увеличил разхода си на електричество, не от мрежата разбира се.
Преди къде съзнателно, къде по инерция съм спестявал някакъв разход. Сега не го мисля поне 9 месеца от годината. Да не говорим че това горещо лято на климатиците свят им се вие от работа, без да се притеснявам за сметки
Зимата грубо около 50% ми е от слънцето, Ама е 3 месеца. За нашето семейство ще бъде оптимално около 10квт панели. Но колкото - толкова. Трябва и място където да ги сложим, а не винаги има достатъчно.
Апетита идва с яденето
ПП същите наблюдения има и мой приятел в Благоевград. Около 16 квт панели, 5 квт инвертор. Консумира доста повече от преди. Просто има в изобилие...
И още - не знаем каква ще бъде цената утре. Очаква ни "пазарна" цена, приемане на Евро-то и кой знае какво още. Та...моят избор е направен. Пък ако някой има идея как да вложим примерно 20 000лв с по-висока доходност и без риск, моите уважения към такъв човек.