| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: CRT Монитор изкривяване тип възглавница  (Прочетена 2690 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен vasil.lyutskanov

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 53
  • Населено място: Бургас
Привет,
Имам нужда от съвет относно един 14" CGA монитор. Наложи ми се да му сменя кинескопа с друг понеже имаше несходимост на цветовете от отклонителните магнити. След няколко часа прекарани в опитване за настройка на магнитите реших направо да сменя кинескопа с друг.
Та след смяната всичко си проработи ок но с ефект възглавница (лява и дясна страна с дъга навътре) което много ме издразни.
Предполагам че отклонителната система е с друго съпротивление и от там идва всичко. За съжаление монитора няма никаква възможност за такава корекция. Ще бъда благодарен ако някой помогне с съвет относно този проблем
Поздрави!

Неактивен lopesbroko

• Квантов генератор
  • Публикации: 588
  • Населено място: град Добрич
Re: CRT Монитор изкривяване тип възглавница
« Отговор #1 -: 16 Юли, 2022, 01:37:13 »
Васко!Отклонителната система на новия кинескоп не пасва на корекциите на дъното.Трудна работа е да го докараш!Търси друг кинескоп с отклонителна система и корекции на нея,като стария-оригиналния.Има на някой допълнителни корегиращи дросели ,или даже цели диодно резисторни коректори,а някой и тримери.Монитори като твоя имат най-вероятно смесващ L-коректор на отклонителната система  виж!
При телевизорите  има специална схема изградена от генератор с корекции за възглавницообразно изкривяване,който изход се усилва с транзистор и се подава на средна точка от два високоволтови диода с кондензатори в паралел.Всичко това е от колектора на крайния транзистор за хоризонтално отклонение към маса!
На вегеа мониторите - мултисинг възглавницообразните корекции се превключват с полеваци спрямо зададената от компютъра-честота, три или четири вериги превключвани по запомнени корекции от процесора.На времето като ги ремонтирахме от високите честоти платката на места беше на-въглен.
« Последна редакция: 16 Юли, 2022, 01:50:34 от lopesbroko »

Неактивен ikarlo

• Квантов електрон
  • Публикации: 275
  • Населено място: София
« Отговор #2 -: 16 Юли, 2022, 09:47:24 »
Ако не е за спорта, а просто ти трябва работещ монитор, разходи се по крайните квартали, с малко късмет ще намериш работещ. Аз лично съм изхвърлил поне два перфектни. А, предполагам, че и по форумите подаряват подобни. В краен случай, в сервизите за РС за 15 - 20лв ще ти продадат такъв, а може и LED с няколко изгоряли пиксели, които няма да забележиш, ако не ти ги посочат.

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1354
« Отговор #3 -: 16 Юли, 2022, 10:06:25 »
Доста трудно ще се намери някой да подарява или да продава за 20-30 лева такъв монитор. Иначе колегата Concord продава един във форума на доста добра цена (цък!).

Неактивен lopesbroko

• Квантов генератор
  • Публикации: 588
  • Населено място: град Добрич
« Отговор #4 -: 16 Юли, 2022, 20:17:32 »
Много е готино сонито тип-мониторен модел.Сладки са,че дават и точна картина!Щом даже ти е паснало на джолито е добре.По принцип на тия по съвременните се правят настройки по размера на картината само в сервизен режим.Няман тримери като старите.

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
« Отговор #5 -: 17 Юли, 2022, 18:32:13 »
Няма спор че последния Тринитрон е най-добрия кинескоп, но някъде пише ли из менютата на колко часа е?

Питам защото този модел излиза по някое време между 2000 и 2001 г. така че за да е на 24000 часа трябва да е вървял поне 3 часа на ден от момента в който излиза от фабриката до днес!
« Последна редакция: 17 Юли, 2022, 18:42:37 от CVT »

Неактивен vasil.lyutskanov

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 53
  • Населено място: Бургас
« Отговор #6 -: 18 Юли, 2022, 07:51:46 »
Да в сервизния режим си пише точните часове и минути работа,дори има лог за грешки :) . Когато го взех първата ми работа е да го вкарам в банята под душа да го изпера :) . Вътре беше някакъв кошмар. След това една седница беше "прострян" на слънце да съхне :)

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
« Отговор #7 -: 18 Юли, 2022, 09:27:38 »
Това е супер! Моя е от по-старите модели при които кинескопа е все още цилиндричен и няма опция да се види на колко часа е (снимки в тази тема, клипче в тази).

Неактивен FAMICOM_87

• Квантов генератор
  • Публикации: 964
« Отговор #8 -: 21 Юли, 2022, 00:34:17 »
Когато го взех първата ми работа е да го вкарам в банята под душа да го изпера :) . Вътре беше някакъв кошмар. След това една седница беше "прострян" на слънце да съхне :)

Хехе аз баш така процедирам  :rofl: :crazy:

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • Публикации: 935
  • Населено място: Германия Берлин
  • LZ2IX
« Отговор #9 -: 21 Юли, 2022, 02:25:23 »
Процедурата по съхнене я съкращавам до половин час. След като съм измил хубаво платката, третирана с меглю и веро и изтъркана с четка. Обилно изплаквам изцеждам и слагам във фурната на най слабото положение където включва термиката. Това е около 40-50 градуса оставям за половин час може и вентилатор да пусна. Платката изсъхва идеално и е сигурно, че няма останала влага. След като я извадя оставям да изтине за 5мин. и е готова за зглобяване. Няма защо да чакаш цяла седмица. По принцип кинескопа не се мокри. Не е хубаво защото с миенето може да се свали защитния графитен слой с който е намазан от задната страна. Него може с някакъв парцал да се избърше и свали само прахта.
Денят е прекрасен, забеляза ли го!

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
« Отговор #10 -: 30 Юли, 2022, 14:40:44 »
Преди два дни се сдобих с един 12-инчов Taxan KS12R102S-E от иБей със същия проблем, въпреки доста леко изразен (вижда се на втората снимка). Дали ще може да се направи нещо? Намерих схемата, която прикачвам, но нямам представа от къде да започна.

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • LZ2IX
« Отговор #11 -: 30 Юли, 2022, 17:43:55 »
VR402 V sise Вертикален размер
VR403 V lin линейност по вертикал
L502 LIN hor линейност по хоризонтал, за вузглавница. Трябва да е монтирана някъде на самата отклонителна система и да е с керна която може да се върти.
L501 WIDE ширина по хоризонтал, също влияе на възглавница.
Преди това огледай електролитите и виж с осцилоскоп захранващите напрежения от импулсното как изглеждат. Какво имам в предвид, променливата съставна не трябва да надвишава 10% от номиналното изправено напрежение. Много важно, да се провери филтриращия-щите електролити в топлата страна. Там не ползвам осцилоскоп, с някакъв цифров уред меря веднъж на право напрежение трябва да е около 300-310В и веднъж на режин променливо напрежение трябва да не показва нищо или миливолти и във двете положения на щеките- разменяш им местата. Ако покаже повече от 10 волта кондерите са за смяна. Понякога е един понякога слагат два последивателно заради врътка да може да работи на 110В и 230В. 100% има изсъхнали кондери. Винаги се застраховам скопа да е през разделителен трансформатор.
« Последна редакция: 30 Юли, 2022, 17:57:22 от shri »

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • LZ2IX
« Отговор #12 -: 30 Юли, 2022, 18:06:28 »
По схемата която си дал излиза че монитора е за 110В, значи във твоя там ще е по различно. Като го отвориш ще видиш. Няма как по схема да е дадено кондера на греца да е 470Мф/160В
[ Посоченият файл е недостъпен ]

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
« Отговор #13 -: 30 Юли, 2022, 19:28:49 »
Има огромен трансформатор на 110V (мисля че това е Т991 на схемата в долния ляв ъгъл). C905 на Греца си е 470uF/160V и на него имам 143V.

L502 LIN е единственото което не бях въртял снощи и все още не мога да го открия. Като го намеря ще пиша.
« Последна редакция: 30 Юли, 2022, 19:36:34 от CVT »

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
« Отговор #14 -: 30 Юли, 2022, 21:23:00 »
Намерих L502, но се оказа че не може да се настройва и е запечатан в пластмасов корпус. ???

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |