| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: CRT Монитор изкривяване тип възглавница  (Прочетена 2687 пъти)

0 Потреб. и 3 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • Публикации: 935
  • Населено място: Германия Берлин
  • LZ2IX
Re: CRT Монитор изкривяване тип възглавница
« Отговор #15 -: 30 Юли, 2022, 21:30:33 »
Да, не съм погледнал хубаво, помислих трафа за мрежов филтър. Дай снимка на кинескопа от зад със карантиите да видим. Понякога са монтирани там едни врътки ферити за тази цел.
Денят е прекрасен, забеляза ли го!

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1354
  • Населено място: София
« Отговор #16 -: 30 Юли, 2022, 22:00:34 »
На платката на кинескопа има 5 потенциометъра: 2 бели + 3 за цветовете. Въртях двата бели - не засягат възглавницата. На главната платка въртях всичко което може да се върти, включително и тези на ТХО-то. Единствения променлив индуктор е този за хоризонталната ширина, всичко друго е потенциометри. На RGB/PAL/Audio платката (тази под говорителчето) има няколко потенциометъра - тях не съм пипал защото знам че нямат нищо общо. Тази платка даже не е дадена на главната схема, само е показана като отделна платка. Настройките за отклонението на лъча на шийката на кинескопа разбира се не съм пипал.

Ами ще карам по традиционния начин както казваш - мерене на напрежения и сменяне на кондензатори.

Неактивен petromaniq66

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 86
  • Населено място: Варна
« Отговор #17 -: 30 Юли, 2022, 22:10:58 »
А според снимката на капака е 220V AC

Неактивен lopesbroko

• Квантов генератор
  • Публикации: 588
  • Населено място: град Добрич
« Отговор #18 -: 30 Юли, 2022, 22:20:52 »
виж огледай за електролитни кондензаторчета около транзистора за възглавницата!По принцип е идградена схема с два диода и върху всеки има в паралел неелектролитен кондензатор.Единия край на тази група е свързана колекторната високоволтова верига на крайния транзистор за хоризонтално отклонение,долният край на веригата е към маса.А средната им точка е свързан транзистор краен за хоризонтални корекции.Той от своя страна се управлява от специален генератор който създава корегиращи инпулси.Именно в тези вериги има винаги електролитни кондензатори които СЪХНАТ с годините и от тежкия им режим на работа!Тогава спира да се корегира възглавницообразните изкривявания или не в желания диапазон.
Не съм видал схемата на твоя монитор, но принципът на работа е този почти при всички.

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
« Отговор #19 -: 30 Юли, 2022, 22:32:05 »
Схемата е на предишната страница в RAR файла - можеш да я погледнеш.

А според снимката на капака е 220V AC

Да, изолационния трансформатор го конвертира от 220 на 110V.

Неактивен NHB

• Квантов генератор
  • Публикации: 913
« Отговор #20 -: 30 Юли, 2022, 23:22:11 »
Търсите теле под вола... Няма никакъв транзистор за корекция и не е предвидена никаква регулировка на корекцията. Този монитор е проС и корекцията се прави с трансдуктор. Регулиращата намотка на трансдуктора (Т502) е средната по схемата и параболичното напрежение - източник за регулиращия ток през намотката, май се образува върху С414. Тоест, от стойността на С414 зависи дълбочината на корекцията. Колкото е по-голяма стойността, толкова по-малка е дълбочината на корекция. Та, ако кондензаторът е сменен и стойността му сега е по-голяма, това би довело до 'възглавница'. Но на снимките, да си призная, не виждам такъв проблем.   

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
« Отговор #21 -: 31 Юли, 2022, 02:09:30 »
Трудно се вижда на снимките, защото телефона пък ги издува и компенсира възглавницата, обаче на живо се забелязва веднага.

За C414 си 100% процента прав! Свалих го и го измерих - беше 112uF. Замених го с един 64uF и получих точно обратния ефект - от възглавница стана на иглинарник. В момента няман точен 100uF, но ще купя или с няколко кондензатора свързани паралелно мисля че ще успея да го направя идеално.

Интересното обаче е че променяйки капацитета на C414 успявам да контролирам само горната половина на екрана, докато долната си остава непроменена.

Много благодаря за помощта!  :drinks:

Неактивен NHB

• Квантов генератор
« Отговор #22 -: 31 Юли, 2022, 07:01:22 »
Е, написах за С414, защото разсъждавах какво може да се е случило. Иначе, може да променяш R412. Сега виждам, че има и един С413, който на схемата малко не личи, и неговата стойност също би се отразила... Друго - може мониторът да е за 50 херца и като го ползваш на 60, корекцията тогава де се явява неподходяща.

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
« Отговор #23 -: 31 Юли, 2022, 18:13:55 »
Да, през R412 също може да се регулира и ефекта е горе-долу същия както през C414. C413 не оказва никакво влияние - пробвах стойности от 220uF до 1000uF.

Относно видео сигнала: този монитор поддържа само стандартен PAL през композитния вход и това е сигнала който му пускам. Иначе на NTSC си синхронизира, но не може да декодира цвета и работи като черно-бял монитор. Изкривяването на картината и в двата режима е еднакво - не зависи от кадровата честота. През RGB входа се надявам че ще работи като цветен както на 50 така и на 60 Hz, но в момента нямам възможност да го пробвам.

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
« Отговор #24 -: 04 Август, 2022, 01:41:54 »
Смених всички 38-годишни ELNA електролитни кондензатори на главната платка, но това не оказа никакво влияние. Май това е сериозна марка - само леко бяха вдигнали капацитета си. PAL/RGB платката не съм пипал.

Успях до голяма степен да премахна възглавницата като намалих капацитета на C414 от 112uF на 90uF и съпротивлението на R413 от 1К на 432 ома. Ширината на картината опираше в ръбовете в режим 320х240 въпреки че беше на минимум, затова свързах паралелно на C514 и C515 още един 0,1uF кондензатор, което ми даде 5мм поле от ляво и от дясно. Остана само едно съвсем леко изкривяване в горната дясна страна на екрана, което мисля че ще мога да премахна по-нататък с неодимови магнитчета.

Още веднъж благодаря на всички за помощта, особено на колегата NHB който ме насочи към точното място.

Неактивен NHB

• Квантов генератор
« Отговор #25 -: 04 Август, 2022, 08:03:38 »
Изглежда си идеално, с този тип корекция няма как да стане по-добре.
Хоризонталния размер не е трябвало да регулираш със С514-15, защото от тях се задава S-корекцията. Размерът се регулира чрез захранващото напрежение и чрез промяна на стойността на резонансния кондензатор С511-12-13. Намаляването на стойността му води до повишаване на високото напрежение и оттам - до намаляване на размера, а чрез захранването се променят едновременно и двата основни фактора - отклонителният ток и високото напрежение. Идеята е при правилния размер да се получи и нормално високо напрежение... Но, доколкото виждам, нямаш лоша хоризонтална линейност - тоест няма видимо неправилна S-корекция.
Идеята за магнитите при цветни кинескопи е абсолютно неприложима, те влияят много силно на сходимостта. Ако прочетеш темета отначало, ще видиш, че колегата е опитал да нагласи сходимостта и не е успял. Това не е проста работа и се прави само по алгоритъм, не може да въртиш магнитите без да знаеш кой на кое трябва да повлияе и кой трябва да въртиш преди останалите и без да знаеш съответния ред и последователност на всички настройки. Алгоритъмът е сходен за всички инлайн-кинескопи и го има написан примерно в българските книги за ремонт на ВТ84 и Е380. Не му написах на колегата, защото ми се стори че е твърде зелен за тази работа... Та, за сега, пази далеч ръцете от магнитите по кинескопа и не приближавай такива до него - най-много да го намагнитиш, а при силно желание и силни магнити може да отлепиш маската - тогава вече няма оправяне.
Има един ефект при тези кинескопи, който вероятно не ти е известен. В най-горната част на екрана изображението е по-тясно. Източникът на високо напрежение има доста високо изходно съпротивление, с други думи - напрежението зависи силно от товара. Товар е катодният ток, той не е повече от милиампер, но зависи силно от яркостта. При голяма яркост токът нараства и съответно високото напрежение 'кляка', от което пък всички размери се увеличават. По време на обратния ход по кадри, лъчите се гасят, ток няма и високото напрежение успява да нарастне. В началото на кадъра, тоест - в горната част на растера, високото е по-високо, а надолу постепенно се стабилизира до малко по-ниска стойност и в резултат растерът се разширява, примерно като 'бутилка'. Ако яркостта е различна в различни зони по вертикала, при по-ярките зони размерът става по-голям... Този ефект при тази система е неизбежен, той винаги съществува и е силно зависим от яркостта.
« Последна редакция: 04 Август, 2022, 08:13:38 от NHB »

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
« Отговор #26 -: 04 Август, 2022, 12:14:20 »
Интересното е че добрата хоризонтална линейност я получих чак когато добавих този 0,1uF кондензатор. Без него картината беше по-широка в центъра и по-тясна в периферията. Възможно е нещо да е станало с C515 и да е прекъснал - той е единствения който не съм свалял да меря, тъй като нямах наличен полипропиленов кондензатор с такава стойност, а и не мислех че нещо може да му стане с времето.

По-късно открих и един потенциометър който беше покрит със силикон: R912 на схемата. Изчистих го и видях че той променя както яркостта така и цялостния размер на картината, но вече бях направил другите корекции и реших да го оставя в положението което си беше.

Относно неодимовите магнити - идеята е да се сложат само на едно място и далече от кинескопа, така че магнитното им поле да е достатъчно слабо и широко че да не оказва различно влияние на трите лъча. На този монитор най-вероятно ще пробвам някъде по металната рамка която държи PAL/RGB платката. Пробвах с един магнит и видях че мога до известна степен да контролирам изкривяването в горния десен ъгъл без паразитни ефекти ако се сложи близо до мястото където е закачено говорителчето. Иначе съм на ясно какви поразии силен магнит може да направи на цветен кинескоп още от детска възраст.  :D

Ефекта с клякането на високото го има на този и всички други CRT телевизори/монитори които имам, с изключение на Сони Тринитрона. При него картината стои като закована независимо от яркостта, но съм сигурен че го постигат с допълнителна електроника която този монитор няма.
« Последна редакция: 04 Август, 2022, 12:27:43 от CVT »

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
« Отговор #27 -: 05 Август, 2022, 08:03:25 »
Докато се рових из Нета намерих в блога на един ретро любител 100% същия монитор със 100% същото изкривяване в горния десен ъгъл! Не знам дали са излизали така от фабриката или с времето някой елемент си променя параметрите по точно определен начин и довежда до това.

Прикачвам една от снимките на неговия монитор на която той също е използвал 240p test suite за шаблона. Единствената разлика е че неговия монитор е настроен на ъндърскан, докато моя съм го настроил на овърскан:

Неактивен NHB

• Квантов генератор
« Отговор #28 -: 05 Август, 2022, 08:39:47 »
Ами, на неговия монитор личи неправилна S-корекция. Вероятно така са излезли от завода, просто изискванията тогава не са били като за маниаци, които ще мерят с шублер квадратчетата на решетката...
Понеже написа за R912, той регулира точно захранващото напрежение. Загледах се в схемата - очевидно захранването е направено с линеен стабилизатор, но ми се струва доста невероятна тази работа. По твои данни, на входа на стабилизатора имаш 140V, а на изхода би трябвало да имаш 104.5. Тоест - върху транзистора се падат 35V и тогава би трябвало да разсейва едно 20W, а това е сериозен радиатор, какъвто май не видях на снимките...

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
« Отговор #29 -: 05 Август, 2022, 12:57:07 »
Да, на входа имам 142V, а на схемата го дават че трябва да е 132V. Предполагам че разликата идва от повишаването на мрежовото напрежение от 220 на 230V. Q901 е хванат на алуминиева планка за корпуса заедно с R901. Аз нагласих R912 така че да имам точно 104.5V на изхода на стабилизатора. Всички други напрежения са точно колкото ги дават на схемата. Моите измервания на добре загрял монитор са в червено.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |