| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: аркадни игри платки идеи проекти  (Прочетена 23473 пъти)

lz3yy и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1428
  • Населено място: София
Re: аркадни игри платки идеи проекти
« Отговор #180 -: 20 Февруари, 2025, 17:25:07 »
Малко да раздвижа темата. Благодаря на колегата който дъмпна ромовете на бълграските аркадни игри  :drinks:

След месец прекаран в люта и неравностойна  :lol: битка с една платка успях да и вдъхна живот :

(Връзка към прикаченият файл) (Връзка към прикаченият файл) (Връзка към прикаченият файл) (Връзка към прикаченият файл) (Връзка към прикаченият файл)

Следващата е Жабката и Хеликоптера

Търся M51516L ако някой му се намира да пише.

Колега, би ли дал линк или качил тези ROM имиджи. Искам да видя дали няма да тръгнат на PS3-ката през MAME.

Неактивен vasil.lyutskanov

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 60
  • Населено място: Бургас
« Отговор #181 -: 20 Февруари, 2025, 18:46:47 »
Качени са тук в https://biblio.sandacite.com/biblio/items/browse
Няма да успееш да ги пуснеш през мамето.Чек сумата им не е вкарана в емулатора. Преди година бях го докарал до някъде но ....
Защо нашите индЖИнери като са копирали игрите от Stern/Konami не са го направили от оригинала, а са направили копие на испанското копие - никой не знае  :bravo:

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #182 -: 20 Февруари, 2025, 19:00:02 »
Жабата и хеликоптера ще изчакат .. реших да почна с оживяване на оригинален Galaxian от 1979 година :)

платката пристигна в ужасно състояние :
183941-0
някой я е конвертирал и е е... м....
в момента :
183943-1

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #183 -: 27 Февруари, 2025, 16:50:14 »
След смяна на 19 повредени чипа и още толкова прекъснати пътечки + сглобяване и подкарване на мултикит с 21 игри, Galaxian проработи  ;)
Има още малко за доизкусуряване на цветовете който не отговарят.
184202-0184204-1184206-2184208-3

Неактивен lopesbroko

• Квантов генератор
  • Публикации: 638
  • Населено място: град Добрич
« Отговор #184 -: 14 Април, 2025, 08:37:30 »
Ето как изглежда схемата на модулите в една аркадна платка със средна сложност.Тази например я правих около две седмици имаше доста прекъснали шини отдолу някой чипове където намерих стар умрял паяк, който е изпускал някакъв киселинен сок.От което са се разяли шини.Същевременно поради включване на платката обратно ,бяха изгоряли и буфери.А поради обълнато захранване, имаше повредени памети 6116 които са най уязвими при тези платки.

Неактивен lopesbroko

• Квантов генератор
« Отговор #185 -: 18 Април, 2025, 09:54:34 »
Казус за съвет от колеги!
Имам игрова платка от галаткика-копие на оригинала което е ремонтируемо понеже няма персонализирани чипове и програмируеми логики.Всичко е изградено с TTL-елементи.То-ест ,няма нещо по платката коетоможе да спре ремонта или да ме затрудни.
Казуса е следния.Основната програма за играта е записана на 6-епрома 27с32,които съм записал на чипове от различни производители./НЕ СА ЕДНАКВИ/.След включване на нормално работно напрежение от 5 волта и нещо,платката стартира и работи когато си поиска,може и да стартира коректно и на десетото включване.Всеки път си прави каквото си поиска и изписва различни грешки след установяване след самотеста в началото.
Подлуди ме като цяло.
Експеримент показа,че след намаляне на работното напрежение на 4.7,4,8 волта платката винаги стартира коректно установява се след теста и работи без проблемно.
Моето заключение е ,че епромите ,явно трябва да са еднакви от един бранд,за да може да прочете коректно програмата си.
Възможно ли е това да е проблема,някой епроми да се четат правилно на по ниско напрежение ,а други на по високо, и също и бързината им дали зависи от напрежението?
Знам само че програматора ми ги записва на различно напрежение,написано на самия чип.
Ще пробвам да намеря и запиша еднакви,за да видя резултата.

Неактивен shri

• Квантов генератор
  • Публикации: 962
  • Населено място: Германия Берлин
  • LZ2IX
« Отговор #186 -: 18 Април, 2025, 11:07:38 »
Има логика но, звучи някак нереално. Щом чиповете са в ред половин волт не би трябвало да са критични. Напрежението за запис и това за четене нямат нищо общо.
 Играчка е но защо не провериш с осцилоскоп какво се случва с напрежението по платката когато го променяш с този половин волт. Ако се появява смущаваща променлива която обърква логиката. Да няма някой кофти кондензатор който да прави ликажни магарии при това напрежение. При толкова стари изделия деградацията на пасивните елементи понякога води до толкова странни ефекти, че човек не знае от къде да го подхване.
Но това само идея, може и е-промите да са капризни знае ли човек. Провери кондерите около рамта. Тя също играе ключова роля при зареждането не само е-промите. Не можеш ли със осцилоскоп да наблюдаваш амплитудата на сигналите от е-промите в двата случая. Това също може да даде бъзо насока къде нещата се збъгясват.
Денят е прекрасен, забеляза ли го!

Неактивен lopesbroko

• Квантов генератор
« Отговор #187 -: 18 Април, 2025, 11:22:23 »
Повече от 5-6 години е работата по платката, от любов към спорта .Когато имам време и вдъхнавение ,после почивка и така.
Всичките около 400 чипа съм ги сложил на цокъл всичко съм проверил и разбрал и мерил.Все пак с тази играчка съм си самосъздал проблеми като забравена спойкана крак или др.Които се отстраняват с течение на времето.Възтановил съм платката.Понеже има около десетина копия работещи в целия свят и се ценят от феновете на галага/ГАЛАКТИКА/
4броя са Z80 процесорите които 3-работят в паралел с последователно стартиране.Паметите и всичко е тествано и работещо и избрано най-доброто като бранд.Известно е ,че някой брандове на чипове от онова време се скапват или частично или цялостно и за това съм ги подменил.Такива като Фуджицу-сименс и други.Все пак са на 40+ години.
Играта съдържа две платки,основна и видео.Видеоплатката е голяма колкото другата и също е претъпкана с чипове.
Снимка на основната.
УТОЧНЕНИЕ!!!Фабрично платката е произведена със 2532-епроми на Мицубиши, но съдържанието им съм го записъл на 27с32.
« Последна редакция: 18 Април, 2025, 11:45:50 от lopesbroko »

Неактивен lopesbroko

• Квантов генератор
« Отговор #188 -: 18 Април, 2025, 11:27:47 »
Ето и един клип правен преди 5 години.Вече платката е работеща перфектно и проблема който е на клипа е решен.

Неактивен lopesbroko

• Квантов генератор
« Отговор #189 -: Вчера в 15:13:40 »
Клип на етапното състояние на галактиката.Мога да я използувам и в това работно състояние, но ще се старая да я доопрявя още.Този проблем,че наботи на около 4.6 волта - не е от епромите!Намерих и записах този модел на чипове с които е била произведена.Със всички комплекти еднакви прави така?

Неактивен NKK

• Квантов електрон
  • Публикации: 291
  • Населено място: Пловдив
    • eshop-bg
« Отговор #190 -: Вчера в 17:14:07 »
При тази двуетажна платка, с толкова много ТТЛ-ки и голяма консумация, най-вероятно има проблем с високи пулсации по захранването и при над определена амлитуда започват грешни превключвания при някои от чиповете. Провери ли с осцилоскоп пулсациите на 5-те волта в далечните краища на двете платки? Далечния край - имам в предвид далече от захранващия куплунг. Може да пробваш да пуснеш дебели захранващи жици, маса и +5 волта от джамата до отсрещния край на двете платки.
0879 530 578  www.eshop-bg.com

Неактивен lopesbroko

• Квантов генератор
« Отговор #191 -: Вчера в 18:50:02 »
Пробвал съм отдавна даже се виждат дебелите кабели за маси в двата края-фабричто бяха монтирани,аз монтирах и плюсов дебел до другата платка,нищо,че през куплунга си минават.Захранването ми е регулируемо фабрично 30 ампера лабораторно, професионално.
Платката е тъпкана с кондензатори ,но Японски!Най вероятно е някой да преискува на 5 волта, а на по ниско напрежение да не прави проблеми.Следващата ми стъпка ще е да заменя всички неелектролитни с такива като на Правец,където ги изкупуват за скраб.
Говорим ,че платката бачка на 4,5 волта перфектно, то.ест. на по ниско от нормалното работно напрежение.
Когато е 5-волта вече прави простотии след самотеста изписва различни грешки и не влиза в игра.
Или е кондензатор който става на автогенератор ,или някой чип-преволтирал/повреден/.Има още доста които не съм заменил.
Тестовете продължават.
На 4,5 волта съм я тествал над 48 часа постоянна работа и после включване и изключване десетки пъти - НЯМА ПРОБЛЕМИ-БАЧКА.
Много тестове съм провеждал след охлаждане в храдилник или спрей и след това загряване с духалката.така съм откривал доста мизерни чипове по платките.Тази не се влияе от температура.
« Последна редакция: Вчера в 19:01:44 от lopesbroko »

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #192 -: Вчера в 20:59:23 »
Страхотна работа Любо :good:
Много е трудно да се оправи такава платка особенно като се има в предвид че няма схема никъде.
А с тея ttl-ки кошмара е пълен, тестваш я на два уреда и показва че е ок а в реалност цъ...
От извесно време ми се иска да сглобя това:
http://www.tauntek.com/LogICTester-low-cost-logic-chip-tester.htm
интересното е от 3-тата минута нататък:
Как ви се струва тоя тестер

« Последна редакция: Вчера в 21:14:50 от vasil.lyutskanov »

Неактивен NKK

• Квантов електрон
  • Публикации: 291
  • Населено място: Пловдив
    • eshop-bg
« Отговор #193 -: Вчера в 21:49:48 »
От извесно време ми се иска да сглобя това:
http://www.tauntek.com/LogICTester-low-cost-logic-chip-tester.htm
интересното е от 3-тата минута нататък:
Как ви се струва тоя тестер

От 5-6 години съм го загледал този тестер, но пусти мързел  8)
Въпреки, че има доста плюсове пак няма гаранция, че ще хваща всички проблеми. И той тества на ниска честота като повечето програматори. Това, че някоя ТТЛ-ка не работи на конкретно място, а минава тестовете на програматор/тестер не означава, че е повредена. По-вероятно е времево да се получават проблеми или ако са купувани от Али Баба и четиридесетте разбойника  ??? да са някакви странни премаркировки или брак, неотговарящ на на честотните параметрите. Има доста писано по форумите за "новото китайско производство"
0879 530 578  www.eshop-bg.com

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |