| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Монитор незнаен модел!  (Прочетена 2672 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен freesofia

• Квантов електрон
  • Публикации: 128
  • Населено място: София
  • Фен на Commodore/AMIGA :)
    • Групичка на Феновете, на Commodore & Amiga в България
Re: Монитор незнаен модел!
« Отговор #15 -: 26 Юни, 2022, 11:54:09 »
8) много качествени монитори . И аз имам такъв и го ползвам на Правеца  ;)
И часове да го гледам не ме заболява главата  :crazy:

Ми аз не че се хваля, но ми стават 3 броя и съм много доволен. :)
Преди това рових в ebay около 2 седмици - ми нещо и там са кът CGA / EGA мониторите... та, направо ги профилактирам и ги слахам в кашончета опаковани и да отлежават 2 броя от тях.
Дори не искам, да ми минава през ума, да ги продавам...

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1354
« Отговор #16 -: 26 Юни, 2022, 13:59:16 »
Цветните EGA монитори в отлично състояние в последните години станаха доста ценни главно заради ретро-гейминг вълната. Иначе да купиш нещо толкова тежко от иБей си е риск - може кинескопа да се окаже изтощен. Цветен CRT телевизор със SCART букса и прост адаптер е доста евтина алтернатива, но той пък ще показва тъмно-жълто вместо кафяво.
« Последна редакция: 26 Юни, 2022, 14:06:18 от CVT »

Неактивен freesofia

• Квантов електрон
  • Публикации: 128
  • Фен на Commodore/AMIGA :)
    • Групичка на Феновете, на Commodore & Amiga в България
« Отговор #17 -: 26 Юни, 2022, 15:12:04 »
Цветните EGA монитори в отлично състояние в последните години станаха доста ценни главно заради ретро-гейминг вълната. Иначе да купиш нещо толкова тежко от иБей си е риск - може кинескопа да се окаже изтощен. Цветен CRT телевизор със SCART букса и прост адаптер е доста евтина алтернатива, но той пък ще показва тъмно-жълто вместо кафяво.
Да, аз точно за ретро-гейминг-а си търсех CGA/EGA монитори, че имам един автентиен Правец 16, една машина легнала с Juko ST/8088 дъно и едино право ретро PC с дисплей на предния панел за Mhz на процесора което е с BX CELL 100 дъно.
Скоро купих и една Compaq Deskpro XE 466 / 486 DX2 машина + IBM PC 365. На първия може да се закачи такъв монитор с някоя ретро EGA карта и се чудя дали ще си заслужава... но така или иначе мониторите дет съм сбрал в момета, ще си ги пазя. Просто вече супер трудно се намират такива.

Вкъщи имам и Arcade cabinet / Bartop, с RPi 4/8GB дето е направен с много качествени матрЯли и хубав имидж с класически игри.
Но нищо не може да замести класическия хардуер и 8088 PC гейминга! :)

Набор 75 съм и ме бие яко носталгията по 80те. Та сещай се! :)

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
« Отговор #18 -: 26 Юни, 2022, 19:16:11 »
Няма проблем да сложиш EGA карта на 8088 Правеца, но по-динамичните игри ще са доста бавни в EGA режим. Това е защото тези карти нямат GPU и повече цветове означава повече работа за процесора. Разбира се нищо не ти пречи да ги въртиш в CGA режим, при който ще работят по-бързо. На 486 DX разбира се ще хвърчат, но той пък е по-добре да си има VGA карта.

Неактивен FAMICOM_87

• Квантов генератор
  • Публикации: 964
« Отговор #19 -: 26 Юни, 2022, 20:38:41 »
CTV е прав .На моят turbo XT дори в режим на 11МНz например Overkill в CGA режим върви перфектно , но в  EGA въври като гол охлюв  : :blum1:

Неактивен lopesbroko

• Квантов генератор
  • Публикации: 590
  • Населено място: град Добрич
« Отговор #20 -: 30 Юни, 2022, 19:11:05 »
Като става дума за ретро гейминг-ето със какво се занимавам в момента.Правя дървени сандъци ,слагам rgb-монитор и вграждам игрова платка и едно захранване.Правя и игрови плот с джойстици и копчета и се получава - електронна игра от 80-те години,но с малък кинескоп за да ставе по малка.Събрал съм си доста платки които при желание мога да заменя в кутията и играта става друга,както едно време.Ето едно клипче

Неактивен lopesbroko

• Квантов генератор
« Отговор #21 -: 30 Юни, 2022, 19:14:31 »
Смятам да открия нова тема за Аркадни игри,ремонт замяна на платки , идеи и др.Понеже раздела е за игри!

Неактивен FAMICOM_87

• Квантов генератор
« Отговор #22 -: 30 Юни, 2022, 23:41:59 »
 8) много яко! Супер ,че си намерил оригинални платки от аркадни апарати и кинескопи екрани  :hi: . Само напръсканата кутия не ми допада  :crazy:

Неактивен lopesbroko

• Квантов генератор
« Отговор #23 -: 01 Юли, 2022, 06:59:52 »
E това е начален проект,винаги може да се облепи с фолио,направено по поръчка със снимки от дадена игра.Например от галага-галактика!Става супер,ама и средсва доста заминават за дизайна.

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
« Отговор #24 -: 01 Юли, 2022, 11:09:27 »
Мислил ли си за нещо универсално? Преди 15-тина години работих в една фирма където имахме такава в кухнята и направо не можеше да се вреди човек. Иначе бутоните, кинескопа и кутията бяха автентични, само платката въртеше МАМЕ и имаше около 2000 различни игри.

Неактивен lopesbroko

• Квантов генератор
« Отговор #25 -: 01 Юли, 2022, 15:16:41 »
Продават в али експрес готови платки със стотици и дори хиляди вградени игри!Аз имам доста стари оригинални платки от едно време.С по една игра на платка.Изградени с тетеел интегрални схеми-ретро , а новите са ефтени боклуци от ново покуление,залят е пазара с тях.От типа пандора и др.Оригинална игрова платка струва стотици долари до ден днешен с една игра.

Неактивен FAMICOM_87

• Квантов генератор
« Отговор #26 -: 04 Юли, 2022, 00:00:06 »
Продават в али експрес готови платки със стотици и дори хиляди вградени игри!Аз имам доста стари оригинални платки от едно време.С по една игра на платка.Изградени с тетеел интегрални схеми-ретро , а новите са ефтени боклуци от ново покуление,залят е пазара с тях.От типа пандора и др.Оригинална игрова платка струва стотици долари до ден днешен с една игра.

:hi: :hi: :hi: :hi: :hi:

Абсолютно съм съгласен! Инстинското желязо си е истинско! Я дай списък на аркадните платки дето притежаваш много ми стана интересно
Даже верно направи една темичка за тях, да поплакнем очи :)!

:bravo:

Аз много се впечатлявам на тия ТТЛ базираните, който нямат процесор и памет.
До колкото съм чел и гледал са популярни чак до края на 70те.
Най-сложната от тях бяше някаква кола на NAMCO от 1979та,ако не ме лъже паметта, дето използва  ROM чипове за графиките си, но всичко друго е от логически схеми без процесор и РАМ.  8)

Неактивен FAMICOM_87

• Квантов генератор
« Отговор #27 -: 04 Юли, 2022, 00:05:52 »
Редакция. Играта за, която писах е на SEGA и се казва Monaco GP

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |