| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Искам да си сложа термопомпа  (Прочетена 16970 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен lager

• Квантов генератор
  • Публикации: 928
  • Населено място: село Обидим, обл Благоевград, общ. Банско
Re: Искам да си сложа термопомпа
« Отговор #15 -: 21 Юни, 2022, 13:19:13 »
Зимата в България била 2 месеца? В Банско зимата е 7 месеца- запалвам котела на 30 септември и продължавам до края на април, даже и май.20 кубика дърва букови и 10 чам за разпалки ако не си осигурил зъзнеш като куче.Термопомпата ти помага поне да се наспиш, иначе всички с които съм говорил при -10 палят и котела.Две трети в момента са на пелети, другите на помпи, има и на газ-имат аптеки-останалите временно пребиваващи на газ поддържат плюсова температура.Има доста киловати волтаици и още кандидати за тях,аз също мисля, но мисля и за ЕГН-то.Още не съм говорил с човека на Пансим, в момента сменям един турски котел с руски, по-малък.

Неактивен Борис Борисов

• Модератор
  • Квантов електрон
  • Публикации: 448
  • Населено място: гр.Бяла, обл.Русе / София
  • Борис Борисов
« Отговор #16 -: 21 Юни, 2022, 14:21:14 »
Имай в предвид, че полезното действие на термопомпите пада доста рязко при температури под 0. Дори и да имаш термопомпа ще е от полза през есента и пролетта. В най-студените месеци пак ще трябва главно да разчиташ на твърдо гориво. Трябва също да помислиш дали е оправдана инвестицията, както всички знаем животът на повечето уреди е изчислен до 5-7 години. След това я някой топлообменик ще се спука, я компресор ще изгори... Също от голямо значение е дали имаш и изолация на къщата. Едно интересно видео по темата:

Неактивен lz3sf

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 66
  • Населено място: Чужбина
« Отговор #17 -: 21 Юни, 2022, 15:38:40 »
Имай в предвид, че полезното действие на термопомпите пада доста рязко при температури под 0. Дори и да имаш термопомпа ще е от полза през есента и пролетта. В най-студените месеци пак ще трябва главно да разчиташ на твърдо гориво. Трябва също да помислиш дали е оправдана инвестицията, както всички знаем животът на повечето уреди е изчислен до 5-7 години. След това я някой топлообменик ще се спука, я компресор ще изгори... Също от голямо значение е дали имаш и изолация на къщата. Едно интересно видео по темата:

Пада доста... така е, но колко да пада? Повече от това да се изравни с консумираната мощност, няма как да падне - т.е. едва ли може да стане по-зле от която и е да духалка/калорифер. Тези дни колко са в годината с под нула градуса? За това писах, че за цялата година, COP се запазва прилично добре. Аз съм в централна Европа и отоплението е от Септември до Май... Дадох матерял за размисъл - хората термопомпи ползват и в Швеция и то не от вчера и още не са се отказали от тях. Който, както иска да го разбира. Нали се сещате че, в Швеция е малко по-студеничко и от България, че и от централна Европа?

Всъщност, ако искаш да си смяташ, една акумулираща печка на нощен ток, пак би ти дала по-добър разход за утопление, отколкото духалка да кажем. Все още в Бг нощната енергия е по-евтина, но пък е в сила само за утопление, не и за охлаждане. Имаше навремето един форум за направи си сам и тези теми ги бяха разчепкали доста отдавна.

Поздрави,
lz3sf
« Последна редакция: 21 Юни, 2022, 15:50:52 от lz3sf »

Неактивен Борис Борисов

• Модератор
  • Квантов електрон
  • Публикации: 448
  • Населено място: гр.Бяла, обл.Русе / София
  • Борис Борисов
« Отговор #18 -: 21 Юни, 2022, 15:58:32 »
Идеята ми беше, че при коефицент даже 2 се обезсмисля всичко. Все пак една помпа е 10к лева, една духалка е 10 лв. За да е оправдана инвестицията е нужно да има коефицента да е добър. Разбира се това зависи изключително от дадения модел. Не съм живял в района на Банско, така че не знам колко е сурова зимата там.

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1354
  • Населено място: София
« Отговор #19 -: 21 Юни, 2022, 16:03:38 »
Отоплявам се с климатици вече почти 10 години и съм забелязал че за ефективността външната температура не е единствения фактор. Зависи много и от влажността на въздуха.

При определени условия на по-висока влажност външното тяло много бързо натрупва скреж и си нарушава топлобмена. Тогава започват едни цикли на размразяване на всеки 20 минути, които много свалят полезното действие. Още по-лоша е ситуацията при снеговалеж, когато снежинки се всмукват в питата, остават по нея и я задръстват по-бързо от минималното време между размразявания.

Иначе когато е сухо и не вали, климатиците се справят идеално до -15 градуса. Падне ли под тази температура обаче ефективността им спада рязко и при -20 вече е по-добре да ги изключа и да включа електрическите радиатори.

Неактивен DVS

• Квантов електрон
  • Публикации: 141
« Отговор #20 -: 21 Юни, 2022, 16:41:45 »
За къщите, които са района на Разлог и в полите на Рила и Пирин, за отоплението няма евтин вариант, а по-скоро се търси удобство и чистота.
В някои случаи, напр. отопление с климатици и термопомпи, е препоръчително предварително да изкарате един курс по плетене - ще ви трябват доста дебели шушони.
Не вярвате ли вие, елате ни на гости... както пеят Катя и Здравко.

Неактивен styrshel

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1567
  • Населено място: Варна

Неактивен CVT

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1354
« Отговор #23 -: 21 Юни, 2022, 19:36:58 »
За къщите, които са района на Разлог и в полите на Рила и Пирин, за отоплението няма евтин вариант, а по-скоро се търси удобство и чистота.
В някои случаи, напр. отопление с климатици и термопомпи, е препоръчително предварително да изкарате един курс по плетене - ще ви трябват доста дебели шушони.

Няма такова нещо. Разликата в средната температура между София и Банско или Разлог е най-много 2 градуса през зимата и 3 през лятото. Данните от тук: цък!

Неактивен lz3sf

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 66
  • Населено място: Чужбина
« Отговор #24 -: 21 Юни, 2022, 20:58:28 »

Както бях писал, малко бългъри могат да си позволят да направят необходимата инвестиция за ефективно oтопление в Бг (разбирай затопляне на къщата/апартамента + термопомпа), затова и повечето им е студено с всичко друго, което не включва високотемперетурно отопление. При цени за затопляне(саниране) на къща 15-20к + още 20-30к за термопомпа с подово и конвектори, бойлер и т.н и си идваме на старата максима - я по-добре да си се топля с дърва и въглища, включително котли, пелети и прочие "високо ефективни" решения + климатиците за охлаждане през лятото.

Поздрави,
lz3sf

Неактивен bycec

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 43
  • Населено място: Габрово
« Отговор #25 -: 21 Юни, 2022, 23:50:23 »
Факт е ,че от добре направна изолация има само полза.
А кой, как ще си набавя калориите е въпрос на личен избор и възможности разбира се.
 На вилата си паля въздушна камина на дърва заради живия огън, но съм заложил тръби за подово и мисля и за там една термопомпичка.
Ако някога ми стане трудно да  си плащам сметките за ток,  ще се върна  на  дърва.
Въглища , пелети и брикети смятам не са за домашно ползване. За газта нямам мнение. Там господ ми помогна, когато ми отказаха есента на 2021 г.

Неактивен DVS

• Квантов електрон
  • Публикации: 141
« Отговор #26 -: 22 Юни, 2022, 08:21:20 »
Няма такова нещо. Разликата в средната температура между София и Банско или Разлог...

Никой не казва, че има много големи разлики в средните температури за София и Банско.
Разликите в месечните цени за отопление на равностойни като площ и конструкции самостоятелни къщи в някои софийски квартали (напр. Бояна, Драгалевци) и в Банско, не са драстични.   
За да се направи качествено отопление се отчитат много фактори - средна температура в района, площ/обем, изолация, желана температура в обекта/стаите, загуби, безброй различни коефициенти и т.н. Правят се изчисления, получава се една необходима средна отоплителна мощност (нека да я наречем така, че не ми се влиза в теорията) и след това се търси източник, който може да я осигури.
Този източник би могъл да бъде термопомпа, фотоволтаична система и др., но както е модерно да се казва – всеки сам си преценя!  :)

« Последна редакция: 22 Юни, 2022, 08:33:46 от DVS »

Неактивен lager

• Квантов генератор
« Отговор #27 -: 12 Септември, 2022, 20:28:03 »
Не беше като да кажеш:"Речено-сторено" но след доста лутане- мотане ще ви покажа с какво ще посрещна новия отоплителен сезон.Най-напред трябваше да се реша да сменя големия 70 кватов котел на твърдо гориво с по-малък.Причините бяха две:незадоволителна работа-дълъг 1 метър,няма вентилатор и само ми хабеше дървата;втората-вече ще отоплявам по-малка площ-около 200кв.м.Успях да се включа в списъка на чакащите термопомпи и зарождения ден на съпругата се сдобихме с такава. Предварително монтирах стария си по-малък котел на дърва, защото той и помпата са вързани последователно.Така не се налага добавяне на баласт-бойлер или нещо друго.Уточнявам че цялата ми отоплителна инсталация съм правил сам преди повече от 20 години, на снимките може да се види че част от нея е с железни тръби, по-късно съм добавял полиетилен и полипропилен.Така че по нея не са правени изменения.Преди седмица запалих котела и проверих достигане на топла вода до всички помещения.Помпата ще бъде пусната в сряда и за нейната работа ще пиша допълнително. Сега казвам нейната топлинна мощност е 16 КВата, топлообменника е 20 квата.Цената  не мога да споменавам точно, но е удовлетворителна за държавни стипендианти с малки стипендии.

Неактивен lager

• Квантов генератор
« Отговор #28 -: 04 Декември, 2022, 13:01:16 »
Малко данни за работата на системата които получих за около 24 часа-вчера и днес: температурата в помещенията които ползваме е около 20 градуса, през ноща вън е 5 градуса, в момента е 9.Квадратите са около 200,отчетения разход е 29КВЧ, като сума осреднено 5лв80ст.На кв. метър се падат 22ст.,разход енергия по 1КВЧ. Разходът е стабилен през целия наблюдаван период, изключение е началния в който помпата работи на максимални обороти и консумирания ток е 22 ампера.Сигурно е че при минусови температури нещата ще са различни, но затова имам запас дърва.Помпата действително е смарт-когато работи дървения котел тя го следи и се включва след като температурата на водата спадне под зададената.Доста чудно е и това че за поддържане на 20 градуса на въздуха в помещенията водата е загрята само до около 36 градуса. Имам изолация 5см експандиран полистирол, но също и огромни прозорци от т.н. тип "френски", двойни дървени мое производство.Ето снимки за онагледяване:

Неактивен lager

• Квантов генератор
« Отговор #29 -: 04 Декември, 2022, 13:05:02 »
Забележки-часовниците на термометрите не са сверени,числата в таблицата показват вляво-час на отчитане, в средата показания на електромера, вдясно консумиран ток от помпата измерен с амперклещи, електромера отчита само консумацията на помпата, включително и циркулацията.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |