| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Лампов усилвател - въпроси  (Прочетена 2256 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен kortex

• Квантов електрон
  • Публикации: 462
  • Населено място: Пловдив
Лампов усилвател - въпроси
« -: 31 Май, 2022, 19:51:28 »
Здравейте ,
събраха се доста неща , и смятам да започна да си правя този път - стерео лампов усилвател   :)
Въпроса е малко бюджетен , така че не се ядосвайте  :D
Захранващ траф , дроселче  , изправител 5Ц4С , два предусилвателя ECH4 , две усилвателни 6П3С и крайни трафове от телевизор опера .

Първо със захранването - една изправителна 5Ц4С ще се справи ли с натоварването ? Не че ще се получи нещо изключително мощно ... Но все  пак  :) 

Следващото нещо е за предусилвателите - смятам да използвам само триодната част на лампите ECH4 - по една за всеки канал . Честотно - отговарят ли на това за което ще се ползват ? Принципно съм опитвал за едно радио да ползвам само триода на ECH81 като предусилвател , и там конкретно се получи даже доста добре , така че не виждам да има някакъв проблем  :) .

Третото и надявам се последното нещо е - дали трафовете от телевизор ще издържат и те ? Понеже в операта усилвателя е макс 3 вата , а 6П3С май идва малко по мощна .

Остана ми да намеря само още един краен аудио трансформатор от опера , и една лампа 6П3С . Ако на някой му се намират  :)

Идеята ми е да го обсъдим преди да започна да го сглобявам , после да не станат гафове  :D 

Неактивен styrshel

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1567
  • Населено място: Варна
Re: Лампов усилвател - въпроси
« Отговор #1 -: 31 Май, 2022, 20:13:50 »
Когато запоочвам проект, винаги започвам с визията. После изходната мощност и накрая схемата и лампите. Как е при теб? Държиш ли на тези лампи? Като гледам всички са ползвани и не е ясно колкоресурс им е останал. Бюджетно решение може да е с  2 комбинирани лампи ECLXX и една EZ81. Мога да помогна за последното.

Неактивен радиото

• Квантов генератор
  • Публикации: 754
  • Населено място: Лом
« Отговор #2 -: 31 Май, 2022, 20:23:31 »
Кенотрона е стабилвн , и ще свърши работа . Првдвид изходните трафове , по удачно е да ползваш 6П6С . Доста музикални лампи са и звучът   меко и благо .

Неактивен styrshel

• Адронен колайдер
« Отговор #3 -: 31 Май, 2022, 20:28:10 »
5Ц4С има отоплителен ток 2А!!!, EZ81 - 1A.

Неактивен kortex

• Квантов електрон
« Отговор #4 -: 31 Май, 2022, 22:06:43 »
Когато запоочвам проект, винаги започвам с визията...

Хмм , ами за визията - ето да си го представите  , от тази изключително крива карикатура  :D

Естествено реално , трафовете ще са максимално най далеч от лампите , за да не се вкарват излишни смущения .

За изправителя - по спомен , тази лампа оригинално си беше свързана точно с този трансформатор , така че би трябвало да са си изчислени един за друг .

Неактивен styrshel

• Адронен колайдер
« Отговор #5 -: 01 Юни, 2022, 18:11:04 »
Е, ти най-важното си го свършил, давай по-нататък по проекта! Трафовете, така без капаци са опасни! Триодната част на ЕСН4 е с променлива стръмност, за работа в АРУ на приемниците, не знам как ще се държи, като НЧУ. Макетирай един канал, виж как ще ти звучи и решавай. Успех!

Неактивен HAL2000

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 86
  • Населено място: Плевен
« Отговор #6 -: 01 Юни, 2022, 18:54:23 »
Трябва да се направят "важни", някои схемни решения, които са били реализирани. Като цяло основните схеми, не са много и повечето са с различни фантифлюшки на схема. Например решения с ECLxx с асупер компактни и достъпни и много радващи. Има много реализирани и от професионалисти и аматьори като мен. Моят го сцепих от ровене :). ech и октални ссср лампи е интересно, ама не ми се струва ефективно решение

Неактивен yooo

• Квантов електрон
  • Публикации: 182
  • Населено място: София
« Отговор #7 -: 01 Юни, 2022, 22:59:06 »
Не мога да разбера какво ще излезе. Но все пак до като не се пробва , няма да разбере . НЧУ с ВЧ лампа . Със сигурно ще стане нещо , но със съмнително качество . Ако не държиш да бъдат буркани , ще вида да намеря някой двоен триод , но девет крачен .След като кажеш резултата от идеята ти. Ако се нуждаеш от "R" и "С" Ще ти пратя като подарък за ентусиязма  .Сложи схема за да се види от какво се нуждаеш . Успех .

Неактивен kortex

• Квантов електрон
« Отговор #8 -: 02 Юни, 2022, 19:57:53 »
Такаа , добре - явно никой не го е пробвал това  :D  От чисто любопитство , на едно празно шаси сглобих единия канал на усилвателя . Колкото да направя проба на лампите нали . Получи се изненадващо добър резултат .  Сега , микрофона на телефона ми не го бива много , но на живо усилвателя звучи даже доста прилично  :) - също и по силно от този с ECL82 .

Имах си едно предчувствие че ще стане . Както ви казах , правил съм пред-усилвател на радио от триод на ECH81 и там стана също много добре  :)  Просто явно лампите имат огромен толеранс , не са като транзисторите  :D

За схемата ... Нямам такава хахаха ... Тук направих всичко сбирщайн . Схема - захранване и изправител от марек , усилвател от урал . С малко нагаждане се получиха нещата , но ако има някаква още по добра алтернатива - моля за предложения   :hi:

Неактивен lz1tka

• Квантов генератор
  • Публикации: 596
  • Населено място: Костинброд
« Отговор #9 -: 02 Юни, 2022, 20:07:58 »
Не мога да разбера какво ще излезе. Но все пак до като не се пробва , няма да разбере . НЧУ с ВЧ лампа . Със сигурно ще стане нещо , но със съмнително качество .

НЧ усилватели на ГУ29 ги подменят с импулсна ГИ30 (При ВЧ радиолюбителите дори предпочитат ГИ30(тествана и работи при 144 мегахерца) заради по-добрите параметри). Номера работи добре,както пишеш всичко е въпрос на качество при ползване на ВЧ лампа за НЧ, но със сигурност ще проработи. Има схеми в нета за ГИ30 като лампа за НЧУ,нищо че е високочестотна и за работа в импулсен режим.

Например:

157160-0

Линка е с коментарите за ВЧ.

http://www.cqham.ru/forum/showthread.php?22309-%D3%CC-UW3DI-%C3%D3-29-%E8%EB%E8-%C3%C8-30
« Последна редакция: 02 Юни, 2022, 20:19:42 от lz1tka »
73!

Неактивен yooo

• Квантов електрон
« Отговор #10 -: 02 Юни, 2022, 20:37:21 »
 Не казвам ,че няма да работи , а ще работи със съмнително качество . Лампите серия ГУ- се ползват като крайни лампи , а не за пред усилвателни . Което е различно . Той иска да ползва лампа за АРУ ,като пред усилвател. Нека пробва . Ако не му хареса качеството , съм му обещал да му подаря един двоен триод за ниска честота . В примера по горе се вижда коя лампа къде се ползва . 6Ф12П  не е ВЧ, а фазо инвертираща . Погледни характеристиките и на двете лампи и ще разбереш защо изказах такова мнение .
« Последна редакция: 02 Юни, 2022, 20:43:53 от yooo »

Неактивен lz1tka

• Квантов генератор
  • Публикации: 596
  • Населено място: Костинброд
« Отговор #11 -: 03 Юни, 2022, 15:05:40 »
Погледни характеристиките и на двете лампи и ще разбереш защо изказах такова мнение .

Мнението ти е вярно. Качеството ще е неизвестно,каквато и лампа да сложи все ще работи като предусилвател,това исках да кажа като написах горния пост (за аналогови,импулсни ВЧ лампи). Обаче  ако предусилвателя работи кофти,каквото и да сложи след него все ще е кофти звук (при стандартни схеми). Предусилватела е по-важен от крайните лампи.Ползвам 6н2п  за предусилватели,доказали са се много отдавна. Препоръката е да даде 10 лв. с доставката за такава лампа,отколкото да се мъчи. Когато ти предлагат 2 варианта,избери 3 такъв,собствен.Той ще е най правилния   ;). Да си пробва с лампата за АРУ,интересно е какво ще се получи. Понякога нелинейноста в лампите се компенсира  в трансформаторите и крайния резултат  може да се получи с перфектен звук или главобол  :).
« Последна редакция: 03 Юни, 2022, 15:27:46 от lz1tka »
73!

Неактивен Любо Божков

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1659
  • Населено място: с. Ресен общ. В.Търново
« Отговор #12 -: 03 Юни, 2022, 19:42:12 »
То АРУ_то е в хептодната част, не че триодната част е нещо ...

Неактивен yooo

• Квантов електрон
« Отговор #13 -: 03 Юни, 2022, 19:48:44 »
 И аз съм на същото мнение . В дискусията се включих повече от любопитство . Независимо от дългогодишния ми опит , никога не ми е минавало през главата да ползвам ECH за пред усилвател . А , може това да е било грешка  ;) :D . Затова чакам резултати . Само не зная с много коментари да не го уплашим колегата и да се откаже .  :)

Неактивен Eltehno

• Квантов електрон
  • Публикации: 396
  • Населено място: Свищов
« Отговор #14 -: 07 Юни, 2022, 20:53:29 »
По-интересно ми е на колко mA е пуснал крайната лампа с тези трафчета от Опера. Изходния  е за ток до 40 mA, а 6П3С иска доста повече. Ще опече трафчетата ако я е набримчил както тя иска. По-удачни са трафове за кадрова развивка от Пирин. Също, бих му препоръчал да ползва 6Н8С /9С за предусилвателна. Или както казаха по-нагоре , 6Н2П.

Ето му примерно разположение на лампи и трафове. Тук са 6П3С, 6Н2П и кенотрон 5Ц4С. Дросела е под шасито.  ;)

157245-0
157249-1
[ Посоченият файл е недостъпен ]

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |